goud

In de Verenigde Staten hebben institutionele investeerders in 2013 tot nu toe meer dan 1000 ton goud verkocht via de SPDR goud ETF, de investeringsbanken, de Gold Trust en de Comex, omdat zij van goud overgegaan zijn naar aandelen. Nergens ter wereld hebben de investeerders in goud dit voorbeeld gevolgd. Zij houden vast aan hun goud of hebben zelfs bijgekocht uit het goud dat plotseling ter beschikking kwam. En dit alles bij dalende prijzen.

Blijkbaar hebben deze Amerikaanse investeerders gedacht dat er geen reden meer is om aan goud vast te houden als ze naar verwachting hogere winsten kunnen maken in een aantrekkende Amerikaanse economie. En op deze manier ging het goud van meer dan $ 1.650 naar een dieptepunt van $ 1.180 en heeft het zijn koopkracht beschermende staat blijkbaar verloren. Of is het alleen maar uit de ‘cyclische’ gratie?

Goede inschatting?

Zo’n inschatting gaat helemaal voorbij aan de rol op lange termijn voor goud, preciezer gezegd haar rol inzake behoud van koopkracht. De US investeerders die op institutioneel niveau opereren, moeten hun korte termijn doelen halen en zoeken dit op aandelenbeurzen, die leven in de waan van de dag. Dat betekent dat op langere termijn investeren voor hen geen optie is gezien vanuit die gedachte van korte termijn benadering. En daarom zijn ze niet in staat te profiteren van de echte bescherming die goud biedt. Maar de rest van de wereld is zich maar al te goed bewust van die bescherming die goud kan bieden. Vandaar dat zij zicht haastten om alle fysieke goud dat door de US aangeboden werd op te kopen en dat ook nog eens tegen dalende prijzen. Dus de vraag die je mag stellen is: welke waarde heeft goud eigenlijk voor de buiten de US opererende investeerder en is het koopkracht aspect nog steeds relevant?

Traditionele bescherming van koopkracht

Om een beetje idee te krijgen van de hoeveelheden die in de goud wereld omgaan, moet men bedenken dat de US slechts een 8% van de jaarlijkse vraag naar goud voor zijn rekening neemt. Azië doet zo’n 65% tot 75% van die vraag. Het percentage dat dit jaar door de US gehaald zal worden zal misschien iets hoger liggen, omdat de vraag naar gouden sieraden waarschijnlijk wel iets zal stijgen bij deze lage prijzen.

Voordat de regering van India strenge controles aan de goud import oplegde, was het land volgens haar minister van Financiën op weg om dit jaar ca. 1.800 ton te importeren. China staat nog steeds op 1.000+ ton. En dit afgezet tegen een totaal aanbod van ca. 4.500 ton. Met die 8% was de US dus goed voor 320 ton. Maar nu schijnt het dat de verkopen door de US nog maar mondjesmaat geschieden, maar dat zal niet genoeg zijn om de prijs in toom te houden.

De rol van valuta in bescherming voor koopkracht

Buiten de US dollar bestaan er nog vele valuta’s, die op dezelfde leest geschoeid zijn als de US dollar.
Elk van hen heeft een verschillende en variabele waarde maar elk is – voor de komende verandering in het globale monetaire systeem – op de een of andere manier afhankelijk van de US dollar. Hoe kan dit? Als in de hedendaagse wereld de rente tarieven van de US gaan stijgen, dan zal het hoofdaspect van deze afhankelijkheid te zien zijn aan ‘carry trade’ activiteiten. Handelaren (vnl. banken) hebben het voordeel van lage Europese en US rentepercentages uitgebuit. Zij hebben geld geleend in ofwel de Euro of de Dollar en dat in de opkomende landen geïnvesteerd tegen veel hogere rente percentages. Vooropgesteld dat de Euro en Dollar rentepercentages laag blijven en die van de opkomende landen hoog, dan zijn er gemakkelijke  winsten te maken. Het gevaar van een dergelijke handelwijze ligt in de veranderlijkheid van de valutawaarden. Als de valutawaarde flink zou afnemen, dan zou er al gauw niet veel over zijn van die winsten.

Dit benadrukt nog eens de waarde van goud. Lokale goudmarkten, waar de lokale bevolking toegang heeft, zijn markten waar geen bank aan te pas komt. En daar waar wel gebruik wordt gemaakt van banken gelden ook nog steeds redelijke prijzen voor goud, tenzij de regering belastingen of andere heffingen oplegt. Over het algemeen wordt er geen belasting geheven over goud, zoals BTW, en dus kan het dienen als een bescherming tegen een valuta devaluatie en wel in het bijzonder tegen over de eigen valuta.

En dit is precies waarin de echte waarde van het goudbezit ligt. Investeerders in vele landen, die vooruit kijken zijn er steeds meer van overtuigd dat het monetaire aspect van goud belangrijker wordt.

Zuid -Afrika

In Zuid-Afrika is de wisselkoers t.o.v. de US dollar de afgelopen 9 maanden gedaald van Rand 6,80 naar Rand 9,90, hetgeen zich laat vertalen in een 46% stijging in inkomen van de mijnen aldaar, tegen een daling in de goudprijs van 24%. Dit komt dan tot uiting in een 22% stijging van de goudprijs in Rands. Goud bewijst hier dat het uitstekende bescherming biedt tegen een lokale valuta devaluatie, zelfs bij een dalende goudprijs op de internationale markt. Maar dit voorbeeld van Zuid-Afrika met zijn valuta is niet de enige waar goud deze koopkracht bescherming biedt.

De koopkracht van alle valuta’s zijn over een langere periode fors gedaald. En als een land een bepaald inflatie percentage nastreeft, betekent dit gewoon dat er met een bepaald koopkracht verlies rekening wordt gehouden. Dat is nu precies waar goud over een langere periode tegen beschermt.

De daling van de goudprijs in 2013 is dan ook niets anders dan een tijdelijke correctie fase. Simpelweg omdat alle valuta’s zodanig ontworpen zijn dat de koopkracht wel moet dalen. En de lange termijn goudprijs zal daar tegen compensatie bieden, zoals het altijd al heeft gedaan.

Bron: Julian Phillips

15 reacties

  1. Beste Biflaten,

    het moet zijn:
    ‘kortetermijndoelen’
    ‘kortetermijnbenadering’
    ‘goudwereld’
    ‘goudimport’
    ’totaalaanbod’
    ‘rentetarieven’
    ‘carry-trade-activiteiten’
    ‘rente percentages’
    ‘Euro- en Dollarrentepercentages’
    ‘valutadevaluatie’
    ‘US-dollar’
    ‘lokalevalutadevaluatie’ (het gaat hier om lokale valuta en niet om lokale devaluatie, dus aaneen)
    ‘inflatiepercentage’
    ‘koopkrachtverlies’
    ‘correctiefase’
    ‘langetermijngoudprijs’

    Aaneen dus.

    En dan hebben we het maar niet over overbodige komma’s.

    Straks denken we nog dat jullie op de lagere school niet hebben opgelet.

    1. Na een moderator hebben we nu ook een schoolmeester.
      Ik wil me wel aanbieden als cartoonist. Sorry, striptekenaar. Want daar bestaat gewoon een Nederlands woord voor.

    2. Op de HBS hadden we destijds een afscheidscabaret onder de titel:’Wij zakken’. Toen was er een slimmerik die wel het nut van komma’s inzag en schreef ‘Wij, zakken’.
      Maar je hebt gelijk dat ik over het algemeen nogal slordig met de Nederlandse taal omspring. Niettemin een aantal woorden, zoals jij die voorstelt, maken de zaak er niet leesbaarder op.
      Voor de rest moet je vooral denken wat je wilt.

  2. Ik ben het in grote lijnen eens met dit artikel wat Dick geschreven heeft.
    Vergeet niet dat Goud een enorme stijging heeft laten zien de afgelopen jaren. Na 2 jaar consolidatie is de lucht eruit.

    Men moet zich afvragen, waarom er de laatste jaren een stijging van de Goud prijs is geweest, die alles heeft overtroffen. Dat moet wel uit angst zijn gebeurd. Er is een pas op de plaats gemaakt. Overheden zoeken manieren om hun geprinten valuta’s aantrekkelijk te maken. Dat is hen redelijk gelukt, door gezamenlijk te gaan printen. Hierdoor blijven de onderlinge verhoudingen ongeveer gelijk.

    Als Goud (edelmetaal) echt een risico gaat vormen voor de overheid grijpt deze ook in , zoals India momenteel doet. India blijft belasting en importheffing op Goud verhogen om de balans onder controle te krijgen. Grappig dat Oosterse mensen zoveel meer vertrouwen in Goud als in hun eigen overheid hebben.
    De Westerse wereld is de Weimar republiek vergeten en vertrouwd blind op Hollande en Rutte.

    Helaas zullen velen van een koude kermis thuis komen. Westerse politici zijn huigelaars vol fantasie. Ze vertellen glashard dat alles goed komt, tja, alleen niet voor de gewone burgers (wel voor de bankiers).

    Het welzijnsniveau zal blijven afnemen, daar kan geen enkel kabinet verandering in brengen. Dat is demografisch bepaald, ofwel we vergrijzen enorm, daar is geen kruit tegen opgewassen. Fabrieken blijven verhuizen richting het Oosten, ook dat is onomkeerbaar.

    Wat ook zeker is, dat een overheid onder druk elk middel zal benutten om U het bezit te ontnemen. Legale diefstal, of dat nu in de vorm van belasting gaat of dat men Edelmetaal bezit verbied. Blijft hetzelfde.

    Daarom blijft bezit van edelmetaal een gok en een risico, omdat de overheid de laatst lachende is en niet de burger.

    Aandelen in mijnbouw is iets zekerder, ofschoon nationalisatie altijd de kop op kan steken, zoals nu in Zimbabwe en Argentinie.
    Gezien de zeer lage prijzen van de mijnbouwbedrijven kan er een gokje worden gewaagd. Wie durft?

    1. Gokken? Ik dacht dat de banksters dat al genoeg gedaan hadden. En ons deswege naar de verdoemenis aan het helpen zijn. Waar is de eerlijke handel in aandelen gebleven, dat gestoeld was op wat een bedrijf deed en verdiende en niet op wat het misschien over honderd jaar gaat verdienen of door welk vervloekt hedgefund ze worden overgenomen, versnippert en verkocht? Of welke HFT computer er fracties afroomt? Goud dito. Weggemanipuleerd door de übermenschen op Wallstreet. Geen lol meer aan. Koop al sinds de Tech crash geen aandelen meer, alleen edelmetalen, die ik kan zien, betasten en koesteren. Gewoon wachten tot het Weimarmoment!
      Als het aan de leeghoofden in Den Haag ligt, komt dt eerder dan later…

  3. Is het bij een dalende dollarkoers (ten opzichte van de euro) voor ons Europeanen interessant om in goud te zitten? Goud moet dan immers harder stijgen dan dat de dollar daalt.

    Of biedt goud inderdaad alleen bescherming tegen de eigen valuta zoals beschreven in bovenstaand artikel?

    1. Het antwoord op deze vraag zou op zichzelf een artikel worden. Misschien iets voor de toekomst, of voor een ander om dit te schrijven? Een clou kan ik wel geven: dollar en euro zijn nou niet bepaald lokale valuta.

  4. Mooi artikel, Dick. Bedenk wel dat er op papier naar schatting 100x meer in pm’s wordt gehandeld dan er daadwerkelijk bestaat. De aandelenbeurs van Venezuela steeg dit jaar ‘reeds’ 400%. In Bolivars dan he? Ingewisseld voor € of $ geeft een ander beeld, afijn, dit weet jij ook. Wat ik wil zeggen is dat er meer nadruk zou moeten liggen op ‘waarde’, de ‘prijs’ van iets is in dit stadium van manipulaties dusdanig onbelangrijk geworden dat de focus inmiddels mag worden verplaatst naar de zoveelste herhaling van de geschiedenis.

    http://hiddensecretsofmoney.com/

  5. de huidige wereld leeft in het grootste economische experiment uit de geschiedenis van de mensheid; digitaal geld en digitaal bezit.

    nog nooit zijn economieen zo met elkaar verweven, vroeger produceerde een land zijn eigen voedsel, nu komen de sperzieboontjes uit egypte, knoflook en uien uit china, als het ene land zijn geldhoeveelheid verruimt, dmv digitale computercijfers, dan volgt de rest van de wereld vanzelf met geldverruiming.

    het duitse economsische wonder is op target2 schuldvorderingen gebaseerd, de producten die het noorden van europa levert aan zuid hebben meer waarde dan de kopers van zuid europa ooit terug kunnen leveren/produceren, zuid zal chronisch met schuldvorderingen blijven betalen. een gigantische handelsonbalans.

    hoe lang het duurt voordat het echt misgaat weet je niet, de sovieteconomie en ddr hielden decenia stand ook al waren dit economische wangedrochten. hoe lang de eu soviets het volhouden?

    geen wonder dat een waarde item als goud, dat al 5000 jaar waarde verkondigt, zijn glans zal behouden.geef mij maar goud in plaats van digitaal. de gouden munten uit het oude romeinse rijk hebben nog steeds waarde, de biljetten uit de weimar republiek niet.

  6. NV,

    Waarom ‘rente percentages’ los? Het zijn toch geen percentages van de stof rente? ‘Euro’ en ‘dollar’ schrijven we niet met een hoofdletter en je roep om overbodig kommagebruik is vooral een roep om ze weg te laten, waar ze vereist zijn; vergelijk je laatste zin:

    “Straks denken we nog dat jullie op de lagere school niet hebben opgelet,” dient te zijn: “Straks denken we nog, dat jullie op de lagere school niet hebben opgelet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: