Biflatie Bulletin: 4 scenario’s olieprijs Iran

13

Met een toenemende kans op een Iraanse olieschock heeft UBS in zijn laatste rapport uiteengezet wat de mogelijke scenario’s zijn voor de toekomst van de olieprijzen. Deze scenario’s lopen uiteen van een lichte prijsstijging tot in het uiterste geval een olieprijs van bijna $300,- per vat, met alle gevolgen van dien:

  • Scenario 1: De EU sancties die beginnen op 1 juli 2012, zorgen voor 600.000 vaten olie minder op de markt. Brent Olie kan hierdoor stijgen naar $130,- per vat, al is minder ook mogelijk als Iran wel blijft exporteren naar Italië en Griekenland. Noot: Griekenland is voor een derde van zijn olie import afhankelijk van Iran.
  • Scenario 2: EU sancties zorgen voor een daling van 10%. In dit scenario zou de prijs van Brent Olie kunnen stijgen naar $138,- per vat
  • Scenario 3: Iraanse olie export kan geheel stop worden gezet door bijvoorbeeld een Israelische aanval. Hiermee zullen 2,5 miljoen vaten per dag van de markt worden gehaald. Het aanbod van olie zal terugvallen en hierdoor kan Brent OIL stijgen tot $205,- per vat.
  • Scenario 4: De complete ineenstorting van Iraanse olie, dit zal worden bewerkstelligd door een soort militaire actie en wijdverspreide interne oproer. Hierdoor zal de wereld zo’n 4 miljoen vaten olie per dag verliezen op de wereldmarkt. De prijs van Brent olie kan in dit geval stijgen tot maar liefst $270,- per vat.

Beurzen hebben Griekse angst

Sommige analisten spraken al hardop hun hoop uit over een AEX stand van 400 punten aan het einde van 2012. In de eerste week van maart staat de AEX-index echter slechts onveranderd YTD (Year To Date). Aanhoudende onrust over een Grieks faillissement zorgde dinsdag voor een min van ruim 2,5%. Woensdagmiddag staat de AEX 0,6% in de plus en heeft de 320 punten weer in het vizier. Niet alleen in Amsterdam zorgde onrust over Griekenland voor verliezen op de borden. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Milaan kregen gister te maken met verliezen van rond de 3%. Woensdag staan de indices voorzichtig in het groen.

Rentes van de PIIGS stijgen

Niet alleen beurzen stonden in de min, ook de waarde van obligaties van landen in de periferie daalde aanzienlijk. Als de waarde van een staatsobligatie daalt, dan stijgen de rentes. Zo noteerde de rentes van Italië en voornamelijk Spanje weer flink hoger. Het ziet er naar uit dat Spanje momenteel risicovoller wordt geacht dan Italië. Terwijl de Spaanse rente op dit moment boven de 5% noteert, staat de Italiaanse rente net onder het niveau van 5%. Eind 2011 steeg de rente van de tien jarige staatsobligatie nog boven de 7,20%.

Olieprijs in €uro’s blijft stijgen

Na een flinke stijging eind februari 2011, staat de prijs van de meest bekende oliesoort WTI (West Texas Intermediate, ook wel bekend al ‘light sweet’) boven de $105,- per vat, ongeveer 5% lager dan de toppen van een week eerder. In Europa wordt er echter met London Brent Oil gerekend en die zorgt ervoor, ondanks een prijsdaling van beide oliesoorten, dat dankzij een zwakkere euro olieprijzen steeds hoger noteren. Er werd een nieuw record neergezet van €93,67 per vat olie. Volgens de Britse bank HSBC is deze ontwikkeling het nieuwe gevaar voor de wereldeconomie en kopte daarom hun laatste rapport: “Is olie het nieuwe Griekenland?”

Balans van de ECB boven de 3 Biljoen

Door de tweede LTRO ronde van 529,5 miljard is de balans van de ECB voor het eerst boven de 3.000 miljard, ofwel 3 biljoen euro, uitgekomen. Hiermee is de balans van de Europese Centrale Bank ruim een derde groter dan die van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve. De Fed heeft een balanstotaal van ongeveer $2.900 miljard, maar vanwege de euro/dollar koers komt dit neer op ongeveer 2.200 miljard euro. Volgens econoom Klaus Bader van de Franse Bank Societe Generale is de ECB hiermee de meest actieve centrale bank ter wereld: “De maatregelen van Frankfurt (het hoofdkwartier van de ECB is hier gevestigd) zijn volledig te rechtvaardigen, maar de centrale bankiers dienen bewust te zijn voor de risico’s op de balans en moeten nadenken over een exit-strategie”, aldus Bader. Niet alleen bankeconomen maken zich zorgen over deze risico’s. Ook president Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank geeft aan dat ECB zijn limieten opzoekt met de herfinanciering operaties. De Europese banken hebben grootschalig krediet geleend van de ECB met een looptijd van 3 jaar en tegen een rente van slechts 1%.

Quote of the Day: ‘A major source of objection to a free economy is precisely that group thinks they ought to want. Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.’ – Milton Friedman