Biflatie Bulletin: 4 scenario’s olieprijs Iran

13

Met een toenemende kans op een Iraanse olieschock heeft UBS in zijn laatste rapport uiteengezet wat de mogelijke scenario’s zijn voor de toekomst van de olieprijzen. Deze scenario’s lopen uiteen van een lichte prijsstijging tot in het uiterste geval een olieprijs van bijna $300,- per vat, met alle gevolgen van dien:

 • Scenario 1: De EU sancties die beginnen op 1 juli 2012, zorgen voor 600.000 vaten olie minder op de markt. Brent Olie kan hierdoor stijgen naar $130,- per vat, al is minder ook mogelijk als Iran wel blijft exporteren naar Italië en Griekenland. Noot: Griekenland is voor een derde van zijn olie import afhankelijk van Iran.
 • Scenario 2: EU sancties zorgen voor een daling van 10%. In dit scenario zou de prijs van Brent Olie kunnen stijgen naar $138,- per vat
 • Scenario 3: Iraanse olie export kan geheel stop worden gezet door bijvoorbeeld een Israelische aanval. Hiermee zullen 2,5 miljoen vaten per dag van de markt worden gehaald. Het aanbod van olie zal terugvallen en hierdoor kan Brent OIL stijgen tot $205,- per vat.
 • Scenario 4: De complete ineenstorting van Iraanse olie, dit zal worden bewerkstelligd door een soort militaire actie en wijdverspreide interne oproer. Hierdoor zal de wereld zo’n 4 miljoen vaten olie per dag verliezen op de wereldmarkt. De prijs van Brent olie kan in dit geval stijgen tot maar liefst $270,- per vat.

Beurzen hebben Griekse angst

Sommige analisten spraken al hardop hun hoop uit over een AEX stand van 400 punten aan het einde van 2012. In de eerste week van maart staat de AEX-index echter slechts onveranderd YTD (Year To Date). Aanhoudende onrust over een Grieks faillissement zorgde dinsdag voor een min van ruim 2,5%. Woensdagmiddag staat de AEX 0,6% in de plus en heeft de 320 punten weer in het vizier. Niet alleen in Amsterdam zorgde onrust over Griekenland voor verliezen op de borden. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Milaan kregen gister te maken met verliezen van rond de 3%. Woensdag staan de indices voorzichtig in het groen.

Rentes van de PIIGS stijgen

Niet alleen beurzen stonden in de min, ook de waarde van obligaties van landen in de periferie daalde aanzienlijk. Als de waarde van een staatsobligatie daalt, dan stijgen de rentes. Zo noteerde de rentes van Italië en voornamelijk Spanje weer flink hoger. Het ziet er naar uit dat Spanje momenteel risicovoller wordt geacht dan Italië. Terwijl de Spaanse rente op dit moment boven de 5% noteert, staat de Italiaanse rente net onder het niveau van 5%. Eind 2011 steeg de rente van de tien jarige staatsobligatie nog boven de 7,20%.

Olieprijs in €uro’s blijft stijgen

Na een flinke stijging eind februari 2011, staat de prijs van de meest bekende oliesoort WTI (West Texas Intermediate, ook wel bekend al ‘light sweet’) boven de $105,- per vat, ongeveer 5% lager dan de toppen van een week eerder. In Europa wordt er echter met London Brent Oil gerekend en die zorgt ervoor, ondanks een prijsdaling van beide oliesoorten, dat dankzij een zwakkere euro olieprijzen steeds hoger noteren. Er werd een nieuw record neergezet van €93,67 per vat olie. Volgens de Britse bank HSBC is deze ontwikkeling het nieuwe gevaar voor de wereldeconomie en kopte daarom hun laatste rapport: “Is olie het nieuwe Griekenland?”

Balans van de ECB boven de 3 Biljoen

Door de tweede LTRO ronde van 529,5 miljard is de balans van de ECB voor het eerst boven de 3.000 miljard, ofwel 3 biljoen euro, uitgekomen. Hiermee is de balans van de Europese Centrale Bank ruim een derde groter dan die van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve. De Fed heeft een balanstotaal van ongeveer $2.900 miljard, maar vanwege de euro/dollar koers komt dit neer op ongeveer 2.200 miljard euro. Volgens econoom Klaus Bader van de Franse Bank Societe Generale is de ECB hiermee de meest actieve centrale bank ter wereld: “De maatregelen van Frankfurt (het hoofdkwartier van de ECB is hier gevestigd) zijn volledig te rechtvaardigen, maar de centrale bankiers dienen bewust te zijn voor de risico’s op de balans en moeten nadenken over een exit-strategie”, aldus Bader. Niet alleen bankeconomen maken zich zorgen over deze risico’s. Ook president Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank geeft aan dat ECB zijn limieten opzoekt met de herfinanciering operaties. De Europese banken hebben grootschalig krediet geleend van de ECB met een looptijd van 3 jaar en tegen een rente van slechts 1%.

Quote of the Day: ‘A major source of objection to a free economy is precisely that group thinks they ought to want. Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.’ – Milton Friedman

13 REACTIES

 1. Dit gaat niet goed.

  Hoge olieprijzen – GEEN HERSTEL en als de olieprijzen echt $200 of meer gaan worden dan is een depressie verzekerd. Nou ja. De kans is toch al enorm groot dat die komt.

  Door de olieboycot van Iran komt Griekenland zwaar in de problemen gezien dit land op geen enkele andere wijze meer aan het zwarte goud kan komen.

  Tja als 3000 miljard a 1 % rente per jaar terug moet moet het geld met 30 * 3 = 90 miljard extra terug. Aangezien er geen enkele reden is om te denken dat er enig serieus herstel is kan je je afvragen wat er over 3 jaar gaar gebeuren. In ieder geval betekent dit weinigs goed. Of beter voor die tijd je Euri inwisselen in fysieke goederen of goud en zilver. Ik moet toch echt zien wat er gebeurt als dit geld de markt uit gaat. Hyperinflatie op termijn of een fikse depressie wat de ergste nachtmerries bij verbleken.

 2. Inderdaad zorgelijke ontwikkelingen. Een stijgende olieprijs bij een krimpende economie, dat betekent stagflatie. Zoals wij dat begin jaren ”80 ook gehad hadden, toen verbruikten we naar verhouding veel meer gas en olie. Door zuinigere voertuigen, HR-ketels en goed geïsoleerde woningen zijn de huidige hoge olieprijzen minder dramatisch dan ruim 30 jaar geleden.

 3. Iran heeft allang andere manieren gevonden om hun olie kwijt te raken. Iran is creatief bezig en de EU kan verdere olie wel vergeten, sancties of niet:

  “Russian banks seem to be ready to finance some of the deals and some payments could be made in roubles or even in the Indonesian currency,” a trader said. Tehran may also offer to pay in steel or crude oil.”

  http://www.tehrantimes.com/component/content/article/96168

 4. Goh … houdt die UBS niet eens rekening met een Iraanse (tegen-)aanval die ook oilplants in Saoudie-Arabië zal verwoesten ? 500-1000 raketjes en allerlei ander GPS-projectieltjes (incendary missiles) boven op de grootste ‘plants’ …

  Zo zou Ktm het in ieder geval aanpakken in de plaats van Iran…
  ” Ik kapot ? “
  ” Oké, dan gaan we toch lekker samen ?”

  Wàt een greenhorns/dreamers daar in Zürich zeg …

  Hadden ze ‘KTM Consultancy’ nou maar even geraadpleegd 😉

  Ik had zo een rapportje van 5 kantjes voor ze getypt voor nog geen ton .. géén probleem hoor …

 5. Maarehh … over inflatie gesproken : Mijn favoriete whiskey-merk is hier een week geleden ‘zomaar’ 90ct per fles (kleine/0,7 liter) in prijs gestegen-gn-gnn-gnnn !

  Kijk, dat is wèl weer zo’n 20€/mnd aan vaste lasten voor mij er ZOMAAR bij hè ?

  Ik weet het, het is maar 20€, maar het komt er wèl weer bij de rest, niet ?

  Nooit gaat er eens wat [u]af[/u] of zo …

  Teringzooi …

 6. @M Peakoil is coming en we zijn de hogere olieprijzen nu al gewend. Toch zijn hoge olieprijzen altijd een reden voor recessie. En nu met de recessie de prijzen hoog blijven kan je alleen verwachten dat de recessie dieper zal worden.

  @Dre Die olie komt niet meer terug naar de EU. Echt. Iran heeft die US en EU niet nodig. China lust die vaten wel rauw, want ze moeten hun eigen groei ook smeren.

 7. @7 Vergeet niet dat de economie exponentieel moet groeien (rente op rente op rente)en ook het verbruik van resources exponentieel toeneemt. 1% 70 betekent een verdubbelen in 70 jaar 3% groei betekent een verdubbeling in 70/3 = amper 24 jaar. Ook heeft zuiniger omgaan met energie nu wel serieus de aandacht, maar dit neemt niet weg dat de vraag naar zuinigere dit en dat enorm toeneemt. Denk ook maar aan de opkomst van de BRIC, hoe kort dat tegenwoordig iets meegaat en met welk gemak we tegenwoordig tropische lekkernijen uit de supermarkt kunnen halen. (denk maar aan kiwi’s en ananassen). 25 jaar geleden zag je die niet in de super. Ook heel de ICT draait op goedkope fossielen en kijk hoe snel dit de laatste 20 jaar is gegroeid. En nu willen ze in opkomende economiën ook vlees eten en dat is een enorme milieuschadelijke en ook energieintensieve kweek. Trouwens landbouw is al pure verkwisting 1 calorie voedsel is 7 a 10 calorie externe energie (lees fossielen)

  Het is wel erg makkelijk om peakoil als NWO prop af te doen.

 8. @S7P : “Het is wel erg makkelijk om peakoil als NWO prop af te doen”.

  Olie is na water de vloeistof die het meeste voorkomt op/in de aarde.
  In de VS en in Rusland zijn er nog enorme hoeveelheden Easy Oil ; om geo-politieke redenen worden deze door de haute finance niet geëxploiteerd ; in de VS bijv. wordt er zogenaamd niet meer naar geboord om ‘ecologische redenen’ ; klinkklare onzin natuurlijk.
  Via olie worden alle naties ‘bestuurd’, wereldwijd, en zo dus ook de wereldpolitiek.Een gigantisch strategisch wapen dus.
  En àlle oilcompanaies ter wereld worden door slechts enkele tientallen (samenwerkende !) families bezeten. Ook onze Bea weet van wanten ; die zit ‘er’ tot haar nek in.
  Via geld, macht, Social Clubs (Bilderberg) en geheime genootschappen zijn die families samengesmeed en werken al minstens 2 eeuwen gestaag naar de komende, uiteindelijke, NWO toe ; een werldwijde dictatuur met een zichzelf uiverkoren ‘elite’.

  En ‘moeilijke’ olie is er nog voor eeuwen, die zit alleen ‘wat’ dieper, maar de boortechnieken worden ook steeds verder ontwikkeld, ik bedoel, wie had er een eeuw geleden geloofd dat we vandaag de dag (al) tot 12 Km diepte zouden kunnen boren ? Dabbedoelik..

 9. Tja, en in de VS maken ze zich druk als de brandstof weer een beetje duurder wordt. Hier in Europa betalen we zo’n 2/3 e aan belastingen voor een litertje benzine. Ik zit me al te oriënteren wat de mogelijkheden van zo’n Stirling-motor zijn. Zo’n motor dat loopt op alles wat kan branden… Handig als aggregaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.