Biflatie Bulletin: Amerika schuift schuld door

18

Zoals we al eerder schreven was het echt nodig tijd dat er wat aan het Amerikaanse schuldplafond werd gedaan. Ruim twee weken en 200 miljard dollar verder, heeft de Senaat donderdagavond voor een verhoging van de schuldenlimiet gestemd. Met een schuld, die maandag ongeveer 15,4 biljoen dollar zal bedragen, heeft het plafond nu weer 1,2 biljoen dollar extra ruimte, tot 16,4 biljoen dollar. De verwachting is dat het schuldenprobleem over een maand of acht, tijdens de presidentsverkiezingen in Amerika, een nieuw hoogtepunt zal bereiken.

Republikeinen willen IMF hulp blokkeren
Naast het feit dat de Amerikaanse politici klaarblijkelijk niet van plan zijn hun eigen schuldenproblemen écht op te lossen, zijn ze ook niet meer in de overtuiging dat Europa te redden valt. Republikeinse leiders hebben in een brief aan Geithner, de minister van Financiën, vragen gesteld over mogelijke extra hulp van het Intenationaal Monetair Fonds aan Europa. De huidige grootte van het noodfonds dat het IMF tot zijn beschikking heeft is 500 miljard dollar en daarvan is de Verenigde Staten de grootste donateur. De Republikeinen zien het echter niet zitten om dit noodfonds nog groter te maken, want dan zal Amerika per saldo extra moeten bijdragen. Wat velen echter niet bekend is, is dat de Amerikanen Europa al financieren door middel van dollar swaps tussen de Amerikaanse en de Europese centrale bank.

Portugese rente verder omhoog
De rente van de 10 jarige Portugese staatsobligatie is donderdagmiddag voor het eerst de 15% gepasseerd. Portugal krijgt steeds meer problemen om voor langere tijd geld op te halen op de kapitaalmarkt. Het lijkt erop dat steeds meer investeerders hun Portugese obligaties dumpen uit angst voor besmetting vanuit Griekenland. In augustus 2011 was de Griekse rente ook nog 15%. Sindsdien is de onzekerheid over de toekomst van het land in de eurozone alleen maar toegenomen en lijkt een default een kwestie van tijd. De Griekse rente staat inmiddels op 34%. In de komende maanden zullen we zien of Portugal het Griekse scenario kan ontwijken. Er wordt wel steeds meer gespeculeerd over een afstempeling van de Portugese schulden. De 5-jarige Portugese rente is inmiddels naar bijna 20% gestegen.

Griekenland komt opnieuw geld tekort

Griekenland zit ook nog steeds in zwaar weer. De onderhandelaars van het IIF zijn weer enkele dagen in beraad en men beweert telkens vorderingen te maken, maar feitelijk zijn er nog vrijwel geen nieuwe overeenstemmingen. Daarnaast gaan er sterke geruchten over additionele funding voor de Grieken. Het akkoord van afgelopen oktober, lijkt in gevaar te komen nu de fiscale positie van Griekenland steeds verder verslechterd. Hierdoor zouden de gestelde doelen in het pact niet meer haalbaar zijn en is nieuw geld nodig om het gat te overbruggen, in dit geval 10% van het BBP. Een nieuwe lening van ongeveer 20 miljard euro is nodig om het gat op te vullen al worden de details pas duidelijk na de EU top van maandag.

Euro in short squeeze?
De euro heeft aanzienlijk aan kracht gewonnen ten opzichte van de dollar de afgelopen week en noteert nu rond de 1,31. Een belangrijke reden voor de stijging is uiteraard dat de Federal Reserve gister aankondigde zijn rentebeleid tot 2015 tussen de 0 en 0,25% te houden en daarnaast mogelijk nog QE3 zal brengen. Door deze berichten werden beleggers geprikkeld en gooiden de dollar in de verkoop. Uit cijfers blijkt dat veel partijen de de afgelopen tijd hadden gespucleerd op een verdere neerwaartse beweging van de euro ten opzichte van de dollar.

Het aantal euro short posities is de afgelopen tijd toegenomen en volgens metingen van Société Generale zou de euro daarom eigenlijk tussen de $1,15 en $1,20 moeten staan. Nu euro toch weer het vertrouwen krijgt, stijgt de koers snel doordat partijen hun positie moeten omdraaien. Dus de short posities worden verkocht en er worden long posities ingenomen Hierdoor is een verdere stijging van de euro zeker niet uitgesloten. Echter kan de trend natuurlijk zo maar weer draaien als er een onverwacht negatief bericht uit de eurozone komt.

Belastingbetaler krijgt nog 133 miljard terug
De Amerikaanse belasting betaler heeft nog bijna 133 miljard dollar tegoed van verschillende bedrijven die een bailout hebben gehad tijdens de financiële crisis. Vooralsnog is er van de bailout (ook wel bekend als het Troubled Asset Relief Program, ofwel TARP) nog maar 318 miljard dollar terugbetaald. Het pakket had een totale waarde van $700 miljard, waarmee de Amerikaanse overheid in september 2008 banken en andere bedrijven (zoals GM) op de been hield. Het is al duidelijk dat de belastingbetaler nooit al het geld zal terugzien.

Quote of the day:  ‘Kapitalisme zonder faillissementen is als het Christendom zonder hel‘ -Kyle Bass-, hedgefund manager Hayman Capital (2011)