Biflatie Bulletin: Flash crash edelmetaal

11

De voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, werd woensdag verhoord door het Amerikaanse Congres. Het vraaggesprek ging onder meer over het laag houden van de inflatie en het terugdringen van de werkloosheid. Daarnaast werd er nog stevig doorgevraagd over de schuldencrisis in Europa, de status van het economisch herstel en de stijgende prijzen van energie. De prijsstijging van benzine is voor de bevolking de laatste tijd namelijk een flinke doorn in het oog. Bernanke probeerde het Congres gerust te stellen vanwege de “positieve ontwikkelingen” op de arbeidsmarkt. Tijdens het vraaggesprek van Bernanke daalde de prijs van edelmetalen fors, maar ook de Treasury Bonds waren onderhevig aan een flash crash.

Goud en Zilver duiken omlaag
Terwijl Bernanke sprak daalde de prijs van goud en zilver flink. Een opvallende beweging, die na de stijging van dinsdag niet verwacht werd. Dinsdag steeg de goudprijs namelijk richting $1.786,- per troy ounce, terwijl de zilverprijs naar $37,- per troy ounce steeg. Woensdag keerde de beweging weer helemaal om en daalde de prijs van goud en zilver met respectievelijk 4,0% en 6,0%. Hiermee blijkt maar weer eens hoe volatiel de edelmetalenmarkt is.

Groei VS vierde kwartaal met 3%
De Amerikaanse economische groei over de laatste drie maanden 2011 ten opzichte van de laatste 3 maanden in 2010 bedroeg 3%. Deze herziening lag boven de 2,8% die eerder gerapporteerd werd door het Amerikaanse ministerie van Handel. Ook was het cijfer veel beter dan de 1,8% die over het derde kwartaal werd gerapporteerd.

Griekenland nu in “Selective Default”
Maandagavond is de rating van Griekenland door kredietbeoordelaar Standard & Poors verlaagd naar “Selective Default” (SD). Mede door deze actie hebben Griekse banken geen gebruik kunnen maken van Griekse obligaties voor de Long Term Refinancing Operation van woensdag. In plaats van de LTRO van de ECB moeten banken zich nu financieren via de Emergency Liquidity Assistance (ELA) van de Griekse centrale bank. Daarnaast zijn er  woensdagmiddag volgens Bloomberg voor het eerst sinds 2 weken weer staatsobligaties opgekocht. Volgens het persagentschap zou de ECB weer in de markt zijn voor kortlopend Portugees staatspapier. Tegenover de stijging van de Portugese rente staat de flinke daling van de Italiaanse rentes. Terwijl begin december de Italiaanse rente nog boven de 7% noteerde is de rente op het Italiaanse staatspapier inmiddels gedaald naar 5,19%.

Fins Parlement stemt in met tweede hulppakket
Woensdag heeft het Finse parlement ingestemd met een tweede hulppakket aan de Grieken. Het parlement stemde met 111 leden voor de deal, 72 waren tegen en 16 parlementariërs onthielden zich van stemming. De Finnen volgen hiermee het voorbeeld van de Duitsers die maandag al met een grote meerderheid voor het noodpakket stemden.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie