De Amerikaanse staat Californië balanceert op het randje van de afgrond. Er is namelijk binnen een maand $3,3 miljard nodig van de overheid om op korte termijn aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.. De oproep van de Californische staatscontroller John Chiang verraste beleidsmakers. Deze dachten dat de Staat uit het zonnige westen tot het einde van het fiscale jaar in Juni genoeg geld zou hebben.

De 3,3 miljard dollar zal volgens Chiang echter niet voldoende zijn om ook op lange termijn het hoofd boven water te houden. Het afgelopen jaar heeft de staat van Gouverneur Jerry Brown, de opvolger van Arnold Schwarzenegger, de belastinginkomsten $2,6 miljard hoger ingeschat dan dat er daadwerkelijk binnenkwam. Niet alleen de inkomsten werden overschat, ook gaf California $2,6 miljard meer uit dan het in eerste instantie had geraamd. Het is dus wachten totdat de Amerikaanse overheid weer voor een kleine $10 miljard dollar zal moeten bijspringen.

Europese industrie krijgt vertrouwen
Terwijl de beurs de afgelopen maanden ruim 20% gestegen is, vragen veel commentatoren zich af wat er nu fundamenteel is veranderd. Vrijwel niets lijkt het simpele antwoord. Desalniettemin is de industrie positiever dan voorheen. Toch is het wachten totdat Griekenland of Portugal weer op de voorpagina’s van de krantenkoppen verschijnen en het oude patroon weer zal herhalen wat we al eerder hier beschreven.

België eerste land in recessie
Dat de eurozone in het eerste half jaar van 2012 in recessie zou duiken was voor de meeste wel duidelijk. Het eerste land dat nu al volgens de officiële cijfers 2 kwartalen achter elkaar krimpt, is toevalligerwijs hetzelfde land dat vaak in het middelpunt van de belangstelling staat als er weer een Europese top is, namelijk België. Het land dat in het derde kwartaal al te maken kreeg met een krimp van 0,1% had ook in het vierde kwartaal te maken met een krimp. De 0,2% krimp in de periode oktober tot en met december geeft aan dat de situatie in België nog niet heel ernstig is. Toch is de vraag wat er gebeurd als er straks meerdere landen een krimp laten zien.

PIMCO overweegt goud
PIMCO, één van ’s werelds grootste obligatiefondsen, overweegt wellicht om in de toekomst over te stappen naar goud. Zijn nieuwste, overigens zeer lezenswaardige, nieuwsbrief van februari laat zien hoe het fonds, dat wordt bestuurd door Bill Gross, denkt over de toekomst. De rode draad geeft weer dat met alle rentestanden net boven het nulpunt we steeds meer moeten gaan denken aan “return of capital” in plaats van “return on capital”. Met verder dalende rentes op obligaties ziet Gross dan ook kansen in grondstoffen en voornamelijk goud. De goudmarkt, die op dit moment vooral nog wordt beheerst door kleine spelers, zal de impact van een speler als PIMCO (met 1,3 biljoen dollar AUM) zeker gaan merken.

China overweegt grotere bijdrage EFSF
Ondanks dat de ESM in juni 2012 wordt gelanceerd en het EFSF nog tot juni 2012 zal blijven functioneren, heeft men nog steeds geld nodig. China overweegt dan ook om hun huidige bijdrage te verhogen. Dat zei Wen Jibao, premier van China, donderdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse kanselier Angela Merkel. De eurocrisis is volgens de Chinese premier een “urgent” probleem dat snel opgelost dient te worden.

En tot slot zijn we via FT Alphaville aan een handleiding gekomen hoe een land als Griekenland via 13 stappen de kans heeft om snel uit de Euro te stappen. Auteur van de handleiding is John Tepper, co-auteur van het boek “Endgame: The end of the debt supercycle and how it changes everything”. Een interessante weergave van iets wat wellicht sneller kan komen dan de meeste politici zich op dit moment kunnen voorstellen.

Quote of the day: ‘Change is the law of life. And those who look only to the past or present are certain to miss the future.’ –John F. Kennedy

Eén reactie

  1. Als die Bill Gross van Pimpco nou ècht boven de 80 zit met z’n IQ, stapt ie natuurlijk (fysiek) in de zilvermarkt, hè ?

    Want met 1 miljard $ fysieke opvraag krijgt ie geheid 100% aan rendement binnen de 6 maanden, immers, zijn ‘voorbeeld’ zal een schokgolf door de financiële markt veroorzaken, en, ik zeg [u]èn[/u], de ‘Vrije Markt’ zal plotsklaps moeten constateren dat fysiek zilver zwààr aan het opdrogen is (voor de huidige ‘prijs’ dan) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: