Biflatie Bulletin : Hoe zit het met de 1 % ?

6

Quote van de Dag : Van alle sociale klassen praat men liefst over de rijken, terwijl men er het minst van afweet“.  John Kenneth Galbraith, econoom.  Wij zijn de 99 % maar hoe zit dat precies met de 1 %, zij die het gros van rijkdom en macht bezitten? Die percentages zijn natuurlijk symbolisch maar wel is het zo dat het een zeer grote meerderheid betreft en een heel kleine minderheid.  Zo bezit bijvoorbeeld de top 5 procent van Amerikaanse rijken 60 procent van ’s lands rijkdom.  Het grootste deel van hun inkomsten halen ze niet uit salaris maar uit beleggen of ze zijn bedrijfsgerelateerd.  Hoe rijker je bent, hoe groter de kans dat je geld verdient omdat je een zaak hebt of hebt geïnvesteerd in andere zaken.  Voor mensen die hun geld eerlijk verdiend hebben met een schitterend idee of een of ander talent hebben wij veel respect en bewondering, zeker voor zij die van rags to riches zijn geklommen.  En des te meer wanneer ze, eens rijk, ook de minder bedeelden niet vergeten.

Wal-Mart als omen

walmart“Ahold lijdt onder Wal-Mart” kopt DFT.  Het is een veeg teken wanneer ’s werelds grootste supermarktketen de winstverwachting voor dit jaar moet verlagen.  De Amerikaanse gigant verkoopt immers àlles en overàl en wordt dus gezien als een teken van hoe het er economisch voor staat.  “Moeizame marktomstandigheden in de VS en elders in de wereld”, zegt het bedrijf.  De negatieve trend op de beurs was eerder al gezet door slechte vooruitzichten van grote Amerikaanse kledingketens.  De beurzen hebben te lang op een roze wolk gedreven en de kans is groot dat de realiteit zich gaat wreken.  Wall Street versus Main Street, twee aparte werelden.

Armoede onder huurders stijgt

Het aantal huurders dat na aftrek van hun woonlasten onder de armoedegrens komt neemt toe, aldus de Woonbond.  Het zou al gaan om 28 procent en gevreesd wordt dat hun aantal de komende drie jaar zal oplopen tot maar liefst 850.000! Boosdoeners zijn de huur die sinds 1 juli 2013 harder mag stijgen dan de inflatie, en de oplopende energieprijzen.  Welke omhooggevallen oen heeft trouwens die huurwet bedacht?

Bravo Brazilië

Brazilië heeft de voorbije maanden heel wat interne protesten en kritiek gezien en de regering onderneemt actie.  75 Procent van de olie-royalties (in de vele miljarden) zullen voortaan rechtstreeks aangewend worden voor onderwijs en de overige 25 procent voor gezondheidszorg.  Dàt heet investeren in de toekomst en het welzijn.  Ze moest enkel een duwtje hebben om het goede te doen.

Heiliger dan de Paus

Kijk, dit gaat ons een (grote) stap te ver in het politiek correct willen zijn.  Oh oh wat moeten we met z’n allen op onze tellen passen, geen woordje verkeerd zeggen, een allusie, een grapje is vaak al te vergaand.  Minderheden dus en hun lange tenen.  Niet nader genoemde “verenigingen” vinden de benaming “zigeunersaus” beledigend.  “Pikante saus” zou beter zijn.  Hm ! In Duitsland vinden Roma en Sinti, in de volksmond zigeuners  genoemd, de benaming “discriminerend”.  Opgepast want als je deze weg opgaat, die van de namen van sauzen…er bestaan ook maffiasaus en zulusaus.  Ook maar verbieden onder druk van overgevoelige gangsters en negerstammen? En voortaan alleen nog maar “sauce hollandaise” serveren?

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie