Biflatie Bulletin : De Boze Burgers Bank

2

In navolging van België beginnen Nederlandse burgers uit Apeldoorn en omgeving hun eigen bank.  Een bank “nieuwe stijl” waarvoor De Financiële Coöperatie start met ledenwerving.  Een schitterend initiatief! De Belgen verzamelden al 43.000 participanten die zich aansloten bij NewB.  Burgers Zijn Het Beu! En wat je zelf doet, doe je meestal ook beter.  De Belgische slogans luiden “Ik bank mee!” en “Een andere bank is mogelijk!”

Aandacht voor Bradley Manning

jail barsThe further a society drifts from truth, the more it will hate  those who speak it”.  George Orwell.  Is de Amerikaanse ex-militair Bradley Manning een held, een verrader of een klokkenluider? De Amerikaanse overheid bevond hem alvast schuldig aan 19 van de 20 aanklachten, de 25-jarige jongeman kan 136 jaar cel krijgen.  Manning lekte bijna een miljoen diplomatieke berichten en militaire rapportages naar klokkenluiderssite Wikileaks, die alles openbaar maakte.  Om welke staatsgevaarlijke info gaat het dan wel? Onder meer een video van een Amerikaanse helikopteraanval op 12 Iraakse burgers uit 2007.  Collateral damage – nevenschade – werd het voorval genoemd.  Geheime documenten en conversaties waarin o.m. de Afghaanse president achter de schermen “een zwak, paranoïde individu” genoemd werd – dit in tegenstelling tot de officiële versie waarin deze een “nationalistische held” genoemd wordt “die het land kan redden”.  Verder : de openbaring dat Amerikaanse diplomaten lang voor de Snowden-affaire al vingerafdrukken, kredietkaartgegevens en inlogcodes voor computers verzamelden.  Ook over Nederland kwamen er saillante feiten en weetjes aan de oppervlakte.

Alles staat of valt hier mee…

Het belangrijkste cijfer van gans de Amerikaanse economie is niet het werkloosheidcijfer, het inflatiepercentage of het aantal huizen in aanbouw.  Hét cruciale cijfer waarmee gans die economie staat of valt is : de rente op de 10-jarige obligaties (10 year US Treasuries).  Want wanneer de lange-termijn-intresten stijgen – en dat gebeurt nu al – wordt het steeds duurder voor gemeenten, steden, staten en het federale niveau om te lenen.  Daar bovenop komen meer dan 440.000 miljard dollar (slik) aan derivaten, afgeleide producten; een tijdbom die “the greatest debt bubble in the history of the world” kan doen afgaan.

Uw pensioen als gokkast

Een nieuwe Nederlandse pensioenwet zal ingaan in 2015 en 3 miljard euro opleveren aan de overheid (het belangrijkst natuurlijk).  Het kabinet Rutte vond dat de premies beter verlaagd worden en het verschil geconsumeerd, daar groeit de economie namelijk van.  Twee soorten pensioenen zullen volgen : een conservatief met behoorlijke zekerheden maar een lage uitkering; en een hoger pensioen afhankelijk van beleggingen, wat dus flink lager kan uitvallen.  Ja ze gaan “risico’s” nemen met uw pensioen en…gaat u ze laten doen?

Best is : lunchen achter je bureau

Wetenschappers van de Duitse Humboldt Universiteit komen tot de conclusie dat werknemers productiever zijn en meer gefocust wanneer ze hun lunch achter hun bureau gebruiken.  De restaurant-eters blijken verminderde hersenfunctie te vertonen.  Ja, zo worden we bestudeerd, omgevormd tot studieobjecten, tot machines.  Om te zijner tijd inderdaad door machines te worden vervangen? Zeg, zouden we ook niet best de nacht doorbrengen op een matrasje achter dat bureau? Kunnen we meteen 24/24 beschikbaar zijn en misschien nog productiever worden?