Biflatie Bulletin: De fairness tax

1

De fairness tax is een minimumtax voor bedrijven die sinds kort in de Belgische begroting is opgenomen. De maatregel is gericht op bedrijven die wel dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders, maar er tegelijk in slagen geen belastingen te betalen. De minimumtax is een kwestie van gelijkheid zegt premier Di Rupo en het lijkt ook een prima idee – op voorwaarde dat andere Europese landen zullen volgen. Anders zal het business as usual zijn: bedrijven verhuizen naar waar ze fiscaal het vriendelijkst ontvangen worden.

Een nieuwe handelsoorlog

Een nieuwe handelsoorlog is begonnen. Eerst belastte Europa Chinese zonnepanelen, China nam wraak door een onderzoek in te stellen naar Europese wijnen. Eerder voerde het land al een nieuwe douaneheffing in voor een chemisch product én vernietigde het een grote lading Belgische chocolade.

Goud

goud dollar

De goudprijs is na de zware prijsval extreem ondergewaardeerd tegenover al het verzonnen geld dat rondzwerft in de wereld.  Centrale banken panikeren over de intrestvoeten en het falen van hun poging om goud voorgoed naar het putje te sturen.  Het heeft alleen maar nog meer vraag naar fysiek goud teweeg gebracht. Beleggers in het algemeen verwachten echter geen snelle prijsstijging en kiezen voornamelijk voor aandelen, aldus een nieuwe peiling.

Het klimaatplan van president Obama

Het klimaatplan van Obama lijkt een geval van too little too late. Dat het ooit in deze vorm en ten volle zal toegepast worden is dan ook twijfelachtig.  De bedoeling is om tegen 2020 de schadelijke gassen-uitstoot terug te brengen op 17 procent van het niveau van 2005.  De helft van het Amerikaanse Congres is trouwens niet eens overtuigd van het bestààn van een opwarming van de aarde.

Beursgang Bitcoinfonds

De Winklevoss-tweeling, die samen zo’n 1% van alle Bitcoins in omloop bezitten, willen een Bitcoinfonds naar de beurs brengen. De investeerders willen zo’n 20 miljoen dollar aan aandelen uitgeven. Elk aandeel zou een waarde hebben van 0.2 BTC. Eerder dit jaar liet de tweeling weten dat ze ruim 100.000 Bitcoins in hun bezit hebben. Door het Bitcoinfonds naar de beurs te brengen willen het voor beleggers toegankelijk maken om in de digitale valuta te investeren.

Gratis

Het juli nummer van het beleggersmagazine Haagen Invest wordt u hierbij gratis en zonder enige verplichting aangeboden, met de complimenten van www.haageninvest.com. Klikt u op deze link >> Haagen Beleggersbrief. Veel leesplezier!