Biflatie Bulletin: De Griekse tragedie

7

povertyHet hulpprogramma van Europa voor Griekenland komt 4 miljard euro tekort.  De verantwoordelijke zegt: “niet enorm”.  Tja, wie maalt er nog om een paar miljard meer of minder.  ’t Lijkt allemaal funny money tegenwoordig, vooral dan van overheidswege want die spelen toch met Other People’s Money.  Al 210 miljard euro werd overgemaakt…  Het is misschien ook wel nodig want één op vijf Grieken leeft onder de armoedegrens, dat zijn dan zowel werknemers als gepensioneerden.  In het zesde jaar van de recessie zag het land zich “gedwongen” tot banen schrappen en te korten op lonen en pensioenen om de 250 miljard noodhulp van de EU en het IMF veilig te stellen.

Werken tot je 70ste?

Een Vlaamse studie van Geneeskunde voor het Volk komt tot opvallende vaststellingen: hoe hoger geschoold een werknemer is, hoe langer hij en zij leeft.  Het verschil met laag geschoolden loopt zelfs op tot 15 jaar! Voor politici en aanverwanten – de top zeg maar – ligt de levensverwachting gemiddeld 18 à 25 jaar hoger dan bij de mens op de werkvloer.  Wie hééft er hier een mooi leven, hm? Wie valt het dus makkelijk over andermans (werk)lot te beschikken?

Miljardenimpuls voor de economie?

De 92-jarige econoom en oud-minister van Financiën Witteveen pleit voor een Maatschappelijk Investeringsfonds van 10 tot 12 miljard om de economie op te peppen.  En wie gaat dat betalen mijnheer? Toch heeft de man ergens gelijk: eerder dan besparen, zich uiteindelijk dood-besparen, kunnen nieuwe investeringen een economie aanzwengelen.  Op voorwaarde dat het geld gevonden wordt én nuttig besteed natuurlijk.

DNB declareert à volonté

De directieleden van De Nederlandsche Bank dienen alsmaar hogere onkostennota’s in, tot wel 74.000 euro.  President-Directeur Klaas Knot’s vrouw ging mee naar Zuid-Frankrijk, voor een seminar, moet ook betaald worden toch? Hoho, dit alles is niét in strijd met de regels hoor! Maar kijk eens, het heeft allemaal te maken met het voorbeeld geven, zelf wat zuiniger zijn met het oog op de opofferingen die je van de bevolking eist.  Dat geldt voor bestuurders, verantwoordelijken, overal op de hoge niveau’s.  Wat bijvoorbeeld te denken van een Eric Staal van Vestia.  Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor een schade van 1,9 miljard en als straf…krijgt hij een vertrekpremie van 3,5 miljoen.  Zijn reactie : “Ik had recht op nog veel meer geld”.  Wij weten al wat de kinderen, de jongeren van nu later willen worden.  Geen brandweerman of politieagent meer hoor.  Maar bestuurder, bankdirecteur of voorzitter, dààr is de echte actie!

Gul…met geld dat je niet hebt

Het Amerikaanse Los Angeles geeft aan 640.000 scholieren een iPad cadeau.  De rekening zal betaald worden met belastinggeld.  Mooi gebaar maar…waar gaat dat geld vandaan komen? Want L.A. hééft al 9,4 miljard dollar in niet-gefinancierde beloften voor pensioenen en andere uitkeringen, remember? En dan straks komen klagen dat er een “tweede Detroit” is…

7 REACTIES

  • Zeker een goed stuk, Madman. Dank je. Zou iedereen moeten lezen. Alleen vrees ik dat velen niet zullen begrijpen waar het in feite om gaat.

   • Dat ben ik ondertussen wel al een beetje gewend, en jij ook denk ik.

    Blij dat er toch nog mensen zijn die het wel snappen.

 1. Democratisch gekozen politici produceren slechts ellende. Dat wist Plato ook al, 2450 jaar geleden. Uit die ellende komt vervolgens chaos of dictatuur.
  In Nederland waarschijnlijk chaos want de bergen nep-intellectuelen hierzo gaan liever naar de hel dan dwingende autoriteit te accepteren.
  ’n Dictatuur kan natuurlijk heel gunstig zijn. ’t Ligt “een beetje” aan de kwaliteiten van de dictator. 🙂

 2. Dit leek me wel wat voor Biflatie: Excessive monetary stimulus and low interest rates create financial bubbles. This is the biggest debt bubble in history. It is a potent deflationary force and central banks are forced into deploying increasingly aggressive (offsetting) inflationary forces. The avoidance of a typical deflationary resolution to this economic long (Kondratieff) wave is pushing the existing monetary system beyond the point of no return. The purchasing power of the developed world’s currencies will have to bear the brunt of the “adjustment”. Preparations for this by the BRICS nations, led by China, are advancing rapidly.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-27/gold-and-endgame-inflationary-deflation

 3. Iets zegt me, dat het je met 214 miljard ook niet gaat lukken, als 210 miljard te weinig is. De Grieken kunnen eenvoudigweg niet woekeren met hun talenten, waarschijnlijk omdat ze dezelve niet hebben.

  “Het verschil met laag geschoolden loopt zelfs op tot 15 jaar! Voor politici en aanverwanten – de top zeg maar – ligt de levensverwachting gemiddeld 18 à 25 jaar hoger dan bij de mens op de werkvloer.”

  Misschien is het beter, dat de Sterftetafelcommissie de bevolking niet meer indeelt in mannen en vrouwen, maar hoger- en lagergeschoolden.

  “De 92-jarige econoom en oud-minister van Financiën Witteveen pleit voor een Maatschappelijk Investeringsfonds van 10 tot 12 miljard om de economie op te peppen.”

  Aardige man, ik heb eens live mogen horen spreken, toen hij ook al op leeftijd was, maar zijn ideeën zijn uit de jaren zeventig. Er is noch nood aan scholen noch aan ziekenhuizen. En pensioenfondsen dienen vooral het belang van de klant voor ogen te houden. Als overheids-“investeringen” zo lucratief waren, hadden ze die al lang gevonden. Overigens heeft Witteveen in 1971 ook een behoorlijk tekort achtergelaten.

  “De directieleden van De Nederlandsche Bank dienen alsmaar hogere onkostennota’s in, tot wel 74.000 euro. ”

  Dat is altijd toch zo raar. Je krijgt een behoorlijk salaris, waarvan je de kosten van levensonderhoud moet bestrijden, maar ieder broodje, iedere worst en ieder drankje wordt gedeclareerd. Onkosten van 74.000 euro zijn 200 euro per dag (weekenden meegerekend), of die ‘mensen’ letten zo slecht op (wat gebruikelijk is, wanneer het je eigen geld niet is) of ze zijn zo losgezongen van de normale wereld, dat ze denken, dat het normaal is. Ik zou pleiten voor een systeem, waarbij tot een bepaalde schaal gedeclareerd kan worden, maar dat je daarboven het maar zelf regelt en dan uitsluitend kosten, die je echt voor de werkgever maakt, geen eten. Eten doe je ook, as je niet werkt.

  “Wij weten al wat de kinderen, de jongeren van nu later willen worden. Geen brandweerman of politieagent meer hoor. ”

  Een begeleidend verschijnsel van een fiatgeldsysteem is, dat snel-rijk-systemen populair worden en eerlijk werk geminacht wordt. Dat is zo te lezen in het boek “Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?”

  “Mooi gebaar maar…waar gaat dat geld vandaan komen?”

  Los Angeles kan bij Eric Staal te rade voor ‘argumentatie’: “Oorspronkelijk wilden we iedereen een gratis ipad geven.” Ze zijn bereid minder geld over de balk te gooien; laten we blij zijn met dergelijke goede bestuurders.

 4. Het maakt niet veel meer uit wat mensen doen om hun eigen zak te vullen, ten koste van diegene die het echt nodig hebben.
  Of hoe lang nog zekere groepen hun macht nog proberen in stand te houden of uit te breiden.
  Het nieuwe pad is al reeds uitgestippeld en vele machthebbers weten dit reeds, of willen dit nog bevestigd zien.
  Diegenen met zoveel negatieve energie in zich, of verspreid zullen dit op een zeker moment moeten neutraliseren, door zich te verantwoorden aan het Universum.
  -5/-5=-10
  -10++10=0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.