Biflatie Bulletin: De huizenbubbel barst: – 4,7%

8

Nu de mainstream media er ook achter is gekomen dat we in Nederland te maken hebben met huizencrisis en daar grootschalig over bericht, is het hek van de dam. Nu begint de prijsdaling pas echt. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat Nederlandse huizenprijzen in maart bijna 5% zijn gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Dat is een veel grotere daling dan in februari, toen een gemiddelde Nederlandse woning nog 3,4% goedkoper werd op jaarbasis.

Niet alleen de huizenprijzen dalen, ook de verkopen nemen flink af, zoals wij hier al eerder hebben geschreven. De makelaars van de NVM (dat is ongeveer 70% van de totale markt) hebben in het 1e kwartaal van 2012 ruim 14% minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde prijs van de verkochte woningen van de NVM makelaars lag in het eerste kwartaal zo’n 6% lager op jaarbasis en kwam uit op €214.000,-. In maart werden er volgens het CBS slechts 9.000 huizen in Nederland verkocht. Dat is 13% minder dan een jaar eerder. In Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn de huizenprijzen al drie jaar onafgebroken lager dan een jaar eerder.

Naast dat de prijsdaling van Nederlandse woningen op jaarbasis versneld, is er nog een duidelijke trend zichtbaar. In maart zijn de Nederlandse huizenprijzen ten opzichte van een maand eerder met 1,2% gedaald. De waarde van een gemiddelde Nederlandse woning is dus in één maand tijd met ruim €2.500 gedaald. Sinds het begin van de crisis daalde de gemiddelde huizenprijs op maandbasis niet eerder zo snel. Het vorige record stamt uit februari 2009, toen de huizenprijzen 1,1% op maandbasis daalden.

IMF: Italië nog niet uit de problemen
Italie zal zijn begrotingsdoelen in zowel 2012, als in het jaar 2013 missen ondanks de hevige bezuinigingsrondes. Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds in zijn voorspellingen van deze week. In het rapport van het IMF wordt rekening gehouden dat het tekort van ItaliË zal oplopen tot 2,4% van het BBP, ruim boven het doel van 1,6%. Daarnaast voorziet men in 2013 een tekort van 1,5%, terwijl er een begrotingsevenwicht moest zijn volgens het technocratische kabinet dat wordt geleid door Mario Monti. De cijfers zijn een klap in het gezicht van de premier die zijn populariteit ziet dalen en zijn hervormingen vertraging ziet oplopen.

Sarkozy wordt wanhopig
Zondag 22 april wordt de eerste ronde van de Franse verkiezingen gehouden. De huidige Franse president, Nicolas Sarkozy, is onrustig. Nu het er in de polls naar uitziet dat hij gaat verliezen van zijn socialistische rivaal Hollande gaat Sarkozy vol in de aanval. Zo geeft Sarkozy de Europese Centrale Bank de schuld van de lage groei in de eurozone. Tevens zou de zakenkrant Financial Times teveel voorkeur hebben voor het Angelsaksische model en Sarkozy aanvallen op zijn beleid in Frankrijk. Een reactie vanuit Duitsland liet dan ook niet lang op zich wachten. Vooral het standpunt van de ECB zorgt al enige tijd voor commotie in Brussel. Steffen Seibert, woordvoeder van Angela Merkel, benadrukte dat Duitsland zal vasthouden aan de onafhankelijkheid van de ECB en dat “die overtuiging bekend is in Parijs”.

Spaanse rente weer boven de 6%
Ondanks de succesvolle veiling van gister, waarmee Spanje  in totaal 2,5 miljard euro ophaalde, is de rente van de 10 jarige Spaanse staatsobligatie vrijdag weer boven de 6% gestegen. Steeds meer partijen denken dat de Spanjaarden niet uit de schulden kunnen komen en dat de ECB zal moeten bijspringen. In Spanje gaan de bezuinigingen gewoon verder. De spaanse regering stuit echter op veel verzet, omdat de regering ook gaat korten op gezondheidzorg en educatie.

Britse vastgoedmarkt in crisis
Tot slot een interessant stuk in the Telegraph waarin de Britse kantorenmarkt onder de loep wordt genomen. Niet alleen de Nederlandse vastgoedmarkt zit in het slop, ook aan de andere kant van de Noordzee kent men massale leegstand. En of dat nog niet erg genoeg is worden de kosten van de leegstand alleen nog maar erger hoger door dubieuze derivaten.

Quote of the Day: ‘Ask five economists and you’ll get five different answers – six if one went to Harvard‘ – Edgar R. Fiedler

Ruben van der Gun & Koen Dil