Biflatie Bulletin : Energiek energieakkoord

7

15.000 banen zou het Energieakkoord dat afgesloten werd moeten opleveren.  400 Miljoen wordt geïnvesteerd in de isolatie van huurwoningen, er komen duizenden windmolens op land en zee bij en oude kolencentrales gaan dicht.  In 2050 moet de energievoorziening in internationaal verband volledig duurzaam zijn.  Het lijkt een mooi plan met een toekomstvisie en duurzame investeringen.  “Dit is natuurlijk wel onder voorbehoud dat de berekeningen straks kloppen“, aldus vakcentrale FNV.  Zo is dat want meestal komt alles veel duurder uit dan gepland.  We shall see maar het is in ieder geval een boon voor 15.000 mensen.

wind power

In Memoriam : de Fed bestaat 100 jaar

Het is een droeve gebeurtenis want redenen om te vieren zijn er niet.  De Amerikaanse dollar verloor 95 procent van zijn koopkracht sinds deze vereniging van privébanken opgericht werd in 1913.  Haar macht is ondertussen almaar toegenomen, dat wel, maar het levert het gros van de Amerikanen niets op.  End The Fed is de titel van een bijzonder lezenswaardig boek van een van de weinige integere en kritische geesten van Washington : oud-senator Dr Ron Paul.

Brussel doet weer waar het zeer goed in is

Nieuwe belastingen, heffingen en bijdragen verzinnen dus.  Nu zijn the powers that be bezig met onderzoeken of ze 3 euro per dag “tolheffing” kunnen invoeren.  Het zou het aantal gereden kilometers in de hoofdstad van België met 11 procent  doen afnemen.  Waarom geen tolheffing van pakweg 300 euro per dag? Geen gezeik, niemand meer rijk en vooral : iedereen blijft voortaan thuis.

Bedrijven spioneren gewillig mee

De wereld op zijn kop.  Een bedrijf dumpt 70 miljard liter toxisch afval in de Ecuadoriaanse Amazone en wat gebeurt er? Chevron krijgt de toestemming van het Amerikaanse gerecht om de milieuactivisten die het schandaal openbaarden, te bespioneren.  Klokkenluider Edward Snowden komt met verdere onthullingen.  Werkt vooral vlijtig mee (eufemisme voor : laat spionage toe) met de Amerikaanse overheid : Microsoft met zijn onderbedrijven Skype en Outlook om het internetverkeer van miljoenen te onderscheppen.  Maar ook bedrijven kunnen toestemming krijgen om op hun beurt te spioneren, zoals het Chevron-verhaal aantoont.  Al maanden op de vlucht voor zijn ex-werkgever de NSA heeft hij tijdelijk asiel aanvaard in Rusland maar…Obama gaat even bellen met Poetin; als dat maar goed afloopt voor Snowden, deze moedige man die opstond terwijl anderen bleven zitten.

Grootste gebouw ter wereld geopend

Met een vloeroppervlakte van 1,8 miljoen vierkante meter staat in de Chinese stad Chengdu het grootste gebouw ter wereld.  Het biedt plaats aan kantoren en winkels en een indoor strand met een reusachtig led-scherm, waarop zonsondergangen gesimuleerd kunnen worden.  Ooit waren de VS in alles de grootste maar elk jaar moeten ze voor een stuk wijken voor wat ooit hun grote vijand was, China.  Superbelegger Jim Rogers poneerde het al lang geleden : de 19de eeuw was die van het VK, de 20ste eeuw die van de VS maar de 21ste eeuw zal aan China behoren.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie