Biflatie Bulletin: Euro en Dollar zijn ‘doomed’

18


Het ziet er steeds minder rooskleurig uit voor de twee grootste valuta’s ter wereld. Beide grootmachten zijn nu al jaren bezig de economie te stimuleren om deze economisch moeilijke tijd door te komen, c.q. de munteenheid zo goedkoop mogelijk te houden. Dit doen de landen door QE’s en LTRO’s. QE staat natuurlijk voor Quantitative Easing (#1, #2 en #2,5/Operation Twist) en is een hobby van Ben Bernanke. In Europa hebben de banken het zwaar door onder andere verkeerde investeringen in ‘varkentjes‘ en zijn verslaafd aan goedkoop krediet. Hiervoor is de Long Term Refinancing Operation, ofwel LTRO, in het leven geroepen. Door de devalutatie van ‘the big two’ zijn de EUR en de USD doomed. Althans, dat schrijft Rahemtulla op de website van WallstreetDaily.

De 3 supervaluta van de toekomst
Volgens Rahemtulla kunnen investeerder hun euro’s en dollars beter omruilen voor drie andere super valuta, namelijk de Chinese Yuan, de Indiase rupee en de Canadese dollar. De wisselkoers van de Yuan (ook wel Renminbi) wordt consistent laag gehouden. Als China dit niet doet zullen de ‘Made in China’ labeltje namelijk snel gaan verdwijnen, al moet ook worden meegegeven dat China niet alleen een grote producent is, maar ook een steeds grotere consument wordt. De rupee is ook het geld van de toekomst, aldus de WSD, aangezien de waarde in de afgelopen jaren met zo’n 20% is gedaald te opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook met de ‘Loonie’ zit je goed, aangezien Canada rijk is aan grondstoffen en nog geen bank een bailout heeft moeten geven.

Ook Rabobank ziet dat huizenmarkt kapot is
De grootste hypotheekverstrekker van Nederland moet nu toch erkennen dat de Nederlandse huizenprijzen toch nog erg duur zijn in vergelijking met veel andere Europese landen. Piet van Schijndel, sinds 2002 lid van de executive board van de Rabobank heeft laten weten
dat de huizenprijzen in Nederland nog steeds 10% te hoog zijn. Waarom de huizenprijzen zo gestaag dalen (in januari 3,3% op jaarbasis) heeft te maken met het feit dat er weinig gedwongen verkopen plaatsvinden. Er vinden in Nederland niet zo veel foreclosures plaats en hierdoor is het aantal verkochte Nederlandse huizen in februari tot een nieuw dieptepunt gedaald. Verder verwacht de Rabo een gemiddelde prijzendaling van 5,0% in 2012. Een paar jaar eerder ging de grootste hypothekenboer echter nog uit kleinere daling van de huizenprijzen in 2012.

Downgrade voor EFSF door S&P
De kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft het Europese noodfonds een dikke downgrade gegeven. Hiermee gaat de krediet-oorlog gewoon door. Het European Financial Stability Facility (EFSF), welke in juli 2012 overigens wordt vervangen door het European Stability Mechanism (ESM) wordt momenteel door S&P al ‘negatief beoordeeld. De kredietwaardigheid van het Europese noodfonds werd in januari ook al verlaagd.

Quote of the Day: ‘When we think of the state of the economy, we are not thinking in terms of money flow. We are thinking in terms of the effect on everyday lives of people.‘ –Daw Aung San Suu Kyi