Biflatie Bulletin: Goudprijs in de lift na raketaanval

34

De goudprijs is flink opgelopen na oplaaiende geopolitieke spanningen in de wereld. De prijs van goud steeg ruim 20 dollar per troy ounce nadat bekend werd dat het Amerikaanse leger een raketaanval had uitgevoerd op een Syrische luchtmachtbasis.


De gevolgen van de negatieve rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar depositorente bijgesteld tot minus 0,4 procent. Sindsdien moeten banken in het eurogebied 0,4% per jaar betalen over hun overtollige reserves die ze naar de ECB brengen. Dit heeft verstrekkende gevolgen. De banken proberen hier onderuit te komen door in rap tempo staatsobligaties op te kopen, waardoor prijzen van obligaties stijgen, maar de yields fors dalen.


Inflatie fors gedaald

De inflatie in Nederland kwam uit op 1,1% zo laat het CBS weten. Een maand eerder bedroeg de geldontwaarding nog 1,8% op jaarbasis. “De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding. In maart was de kleding door de uitverkoop ruim 4,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl in de voorgaande maand de kleding op jaarbasis duurder was. Ook de prijsontwikkeling van benzine had een drukkend effect op de inflatie.” De tijd van desinflatie is weer aangebroken? De inflatie in de eurozone daalde van 2,0% naar 1,5%. Voor de Europese centrale bank waarschijnlijk weer een reden op de QE nog even door te zetten.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie