Griekenland en Europa kunnen maar moeilijk tot een oplossing komen, omdat obligatiehouders weigeren verlies te nemen. Dit bericht de Griekse krant Ekathimerini. Volgens de Griekse krant verenigen grote hedge funds zich, in tegenstelling tot Europese banken die ook Griekse obligaties bezitten, en weigeren ze enig verlies te nemen. Mocht Griekenland 20 maart niet tot uitbetaling komen dan hebben ze de nog altijd de waardeloze Credit Default Swaps die in werking treden bij wanbetaling. Ondertussen weigeren Europa en het IMF om Griekenland op te geven. 30 januari wordt er verder onderhandeld over het tweede pakket wat in november nog als de alomvattende oplossing werd gezien. Zelfs extra geld naar Griekenland wordt als een mogelijkheid gezien. 20 maart moet Griekenland 14,4 miljard betalen aan obligatiebezitters.

Grieken halen geld van de bank

De Griekse burgers vertrouwen het allemaal steeds minder en minder en ze halen hun geld weg bij de banken. In november is opnieuw 3,5 miljard euro onttrokken uit het Griekse banksysteem. Deze trend is al zo’n 2 jaar bezig en sinds 2010, toen de totale deposito’s nog zo’n 233 miljard euro bedroeg,  daalt het cijfer verder. In november 2011 hadden Griekse banken nog maar 173 miljard aan deposito’s. Dat de banken hierdoor in de problemen komen is duidelijk. Het was hierdoor in hoge mate al afhankelijk van de ECB liquiditeiten. Hiervoor was echter redelijk onderpand nodig, dat bijna niet meer aanwezig is. Daarom gebruikten Griekse banken een tijd lang de Emergency Liquidity Assistance, ofwel ELA, bij hun eigen centrale bank. Deze verstrekt liquiditeit tegen onderpanden die niet goed genoeg zijn voor de ECB. Het gebruik van ELA is in november tot een nieuwe recordhoogte gestegen van 43,9 miljard  terwijl dit nog maar 36,3 miljard was in oktober 2011.

Rente Hongarije schiet omhoog

Hongarije lijkt tot inkeer te zijn gekomen. Dankzij hevige druk van de kapitaalmarkten heeft de minister van Buitenlandse Zaken laten weten dat de wet die zou lijden tot verlies van de onafhankelijkheid van de centrale bank verworpen zou kunnen worden in ruil voor financiele hulp van het IMF en de Europese Unie. Het tornen aan de onafhankelijkheid van de nationale centrale bank zorgde voor veel commotie op de internationale kapitaalmarkten waardoor rentes op staatsobligaties omhoog schoten.

China dwingt pensioenfondsen om te beleggen

Een onlangs uitgekomen Bloomberg rapport laat zien dat de Chinese beurswaakhond pensioenfondsen actief dwingt om te investeren in de kapitaalmarkten. Daarnaast probeert het verzekeraars en bedrijfspensioenfondsen tevens aan te moedigen om ook actiever te worden in de aandelenmarkt.

Belgische bank KBC in de problemen

Dinsdag was een topdag voor de aandelenmarkten. De grote verliezen van vorige week Unicredit profiteerde slechts ten delen en noteert nog steeds nauwelijks boven de €2,50. Toch is Unicredit niet de enige bank die in de problemen zit. Er zijn de laatste tijd sterke geruchten over de Belgische bank KBC. De bank zou na Dexia de tweede bank zijn in België die het moeilijk gaat krijgen op korte termijn. Technisch gezien zou het aandeel flink wat klappen te verwerken kunnen krijgen. Daarnaast heeft de bank veel kredieten uitstaan in Hongarije en is het de tweede bank van het land daar. Als laatste bleek dat Belgische banken op 31 december van het afgelopen jaar 96% van de in totaal 14,8 miljard euro leende bij de Europese Centrale Bank.



US Mint verkoopt veel zilver

Naast de aandelenmarkten stegen ook de edelmetalen. Goud steeg met ruim 1,5%, terwijl zilver bijna 4% steeg tot boven de 30 dollar per troy ounce. Er mag dan het afgelopen jaar veel gebeurd zijn met de papieren prijs van zilver, 2012 kan gezien de fysieke verkoopprijs wellicht een spectaculair jaar worden. De US Mint, de maker van Amerikaanse zilveren munten heeft laten weten dat de verkoop in de eerste 10 dagen van 2012 ongekend waren. Tussen 1 en 10 januari 2012 werden er al bijna 4,3 miljoen zilveren munten verkocht. Dit is al meer dan 10 van de 12 maanden totale maandverkopen. Alleen in de maanden januari (6,5 miljoen) en in september 2011 (4,5 miljoen) werd er meer zilver verkocht. Er zijn nog 20 dagen over om dit record te verbreken.

Quote of the day: You have lies, damn lies and statistics -Mark Twain-

7 reacties

  1. Slimme jongens,

    die Grieken …

    (of zit GS (=R) er ‘misschien’ achter ? Een bewust ingebouwd CDO/ CDS -([u]wereld[/u]-)[u]bom[/u]’metje’ ?)

    ( ‘via’ Griekenland Europa, ‘via’ Europa de VS, en ‘via’ de VS de héle wereld ? Because only The Dollar could do this kind of ‘World Job’ … )

    (We’ll see …)

  2. @Ruben : Hé, ik heb nog een goede suggestie voor je ‘Quote of the day’ , serieus :

    “Nations are controlled by oil, people are controlled by food”
    ((Khazaartje) Henry Kissinger )

    ( want dat kwootje wordt binnenkort wel héél actueel vrees ik …)

  3. @ Ktm

    Bedankt voor je suggestie, maar als jij hem hier post is die toch al op Biflatie ;). Die van morgen is in ieder geval een stuk beter, die van vandaag was enorm bekend. De quotes tot nu toe waren allemaal klassiekers, ga er nu wat meer tijd in steken.

    Verwacht in ieder geval wat vuurwerk in Maart. Amerikanen zullen zeker niet solidair zijn met de Europeanen. En ondanks dat het beter is dat die CDS markt werkt (en dus grieken defaulten) zal het in eerste instantie veel vuurwerk opleveren…

  4. Veel bizarre berichten ook weer omtrent de Grieken en hun nieuwe ‘Arabische en historische “vrienden” bijv (?)

    ATHENE – De Arabische landen moeten het noodlijdende Griekenland te hulp schieten omdat ze ”historische vrienden” van de Grieken zijn.
    http://www.nu.nl/economie/2713084/griekenland-wil-hulp-van-arabische-vrienden.html

    Heh? Raar verhaal toch?

    En natuurlijk weer zoals altijd hetzelfde gezeur:

    Gesprekken banken en Griekenland in tijdnood
    http://www.nu.nl/economie/2713838/gesprekken-banken-en-griekenland-in-tijdnood.html

    Griekenland moet mogelijk extra geld vragen aan zijn Europese geldschieters als het land er niet in slaagt tot een akkoord te komen met alle private crediteuren. Dat zei onderminister Filippos Sachinidis van het Ministerie van Financiën donderdag.
    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/02/athene_extra-geld-nodig-bij-falen-bankplan.xml

    En weer horen we niks over de meer fundamentele oorzaken van dit hele verhaal… zoals het onstaan van de euro, de rol van GMS en anderen, en de oplossingen van het IMF enzo zijn helemaal geen oplossingen volgens mij, maar goed. Ik zeg GAAP, het begint nu wel erg saaai te worden, hele tijd dezelfde onzin.

  5. @Fininfo : Nou maar hopen dat een dergelijke marge OOK van toepassing is wanneer ik zilver morgen of over een week wil verkopen !
    Je zult zien dat de handelaren dàn ‘ineens’ met de spot(goedkope)prijs gaan ‘zwaaien’ …

    Zijn er hier geïnteresseerden voor 10Kg Franklin Mint munten van Sterling (.925) ?

    Heb namelijk een projectje wat enige financiering behoeft, dus gooi ik binnenkort een ‘zakje’ op de markt -oerstom, ik wéét ’t – maar er zijn prioriteiten in het leven-gn-gnn-gnnn …

    Neen-neen, niet voor whiskas of zo 🙂

    Shit-shit … zakje …puntzakje …puntzakje friet …friet-mèt natuurlijk, zo’n mégaklodder .. met een kroketje en een frikadelletje speciaal … ARGGHHH !!! – krijg ZO’N zin ineens- maar ja, die heb je hier niet hè ?

    Tip : emigreer NOOIT !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: