Biflatie Bulletin: Het aftellen is begonnen

7

De harde deadline van 20 maart komt steeds dichterbij, terwijl er op hoog niveau een spel wordt gespeeld tussen de Grieken aan de ene kant en Europa en de banken aan de andere kant. Over de hoofdlijnen zijn de onderhandelaars het inmiddels eens, namelijk het tweede noodpakket van 130 miljard. Toch moeten de laatste plooien nog worden gladgestreken. Zo willen banken, de EU en het IMF dat het minimumloon in Griekenland wordt verlaagd tot onder de €600 per maand. Dit is iets wat verschillende politieke partijen in Griekenland maar moeilijk kunnen verteren.

Terwijl het land dinsdag weer eens plat ligt door stakingen, worden de deadlines constant verschoven. Eerst zou er uiterlijk zondag een akkoord moeten zijn, maar nu dit niet gelukt is, weet niemand nog precies wanneer er wat gaat gebeuren.. De rente van de één jarige Griekse staatsobligatie is inmiddels gestegen tot boven de 528%.

Portugal volgende slachtoffer?
Terwijl Griekenland op de rand van de afgrond balanceert, kijkt de markt al verder. Zoals we al eerder schreven is Portugal de meest waarschijnlijke kandidaat die met zijn onhoudbare rentepercentages ook schuldenverlichting nodig zal hebben. Speculaties over het inwinnen van advies betreffende schuldherstructurering worden door de Portugezen tot nog toe resoluut van de hand gewezen. Ook in dit geval lijkt het erop dat het spreekwoord “waar rook is, is vuur” een prima toepassing van de huidige situatie.

Nederland officieel consumptieland
Een tijd lang heerste er in ons land het idee dat Nederland een exportland was dat ruim 70% van zijn goederen exporteerde naar het buitenland. Het CBS heeft echter een eind gemaakt aan deze mythe. Als men namelijk rekening houdt met wederuitvoer, zonder dat Nederland ook maar iets toevoegt aan de producten, dan is dit percentage nog maar 29% van het BBP. We zijn dus slechts een doorgeefluik aan de rest van Europa en we lijken, net als veel andere landen, meer een consumptie-economie, omdat 65% van ons BBP op consumptie is gebaseerd.

Olieprijs kan naar $160,-
Één van de hoogste ‘oil executives’ in Koeweit heeft laten weten dat de prijs van ruwe olie naar $160,- per vat (159 liter) kan stijgen, indien het Iraanse olie-embargo van kracht blijft. Militaire acties of een sluiting van de belangrijke Straat van Hormuz gaat een zeer negatief effect hebben op de wereldwijde economie. Volgens Ali al-Hajeri, de olie functionaris van dien, is de huidige prijs van rond de $100,- een eerlijke prijs voor producenten en consumenten.

Banken parkeren ruim half Biljoen bij ECB
Europese banken hebben vrijdagnacht voor 511,4 miljard euro geparkeerd bij de ECB . Dit is een stijging van 22,7 miljard met de dag ervoor. Van maandag op dinsdag parkeerden Eurpose banken 503,4 miljard euro bij de centrale bank van Europa. De voornaamste reden dat banken steeds meer geld stallen bij de ECB heeft te maken met Long Term Refinancing Operation, ook wel LTRO, dit eind december plaatsvond. Sinds die tijd werd de grens van 400 miljard euro doorbroken en is het geparkeerde bedrag niet meer onder dit niveau geweest. Het is daarom ook goed mogelijk dat de bedragen na de volgende ronde LTRO op 29 februari richting een gezamelijk bedrag van 1000 miljard, ofwel 1 biljoen euro, zullen stijgen. Lees hier meer over LTRO.

ECB koopt nauwelijks obligaties
Afgelopen week heeft de ECB nauwelijks Europese staatsobligaties opgekocht. De centrale bank maakte maandag bekend dat het voor in totaal 124 miljoen euro aan obligaties heeft gekocht. Dat is aanzienlijk minder dan de 3 miljard die de afgelopen weken gemiddeld werd gespendeerd. In totaal is er nu sinds de start van het opkoopprogramma Securities Markets Programme voor in totaal 219 miljard euro aan Europese obligaties opgekocht door de ECB.

Quote of the Day: ‘The first lesson of economics is scarcity: There is never enough of anything to satisfy all those who want it. The first lesson of politics is to disregard the first lesson of economics.’ -Thomas Sowell-