Biflatie Bulletin : Hoera! De crisis is voorbij!

9

De crisis is voorbij? Nou, dat is toch wat Monsieur le Président François Hollande zegt.  Vele hoogwaardigheidsbekleders zijn hem trouwens in deze al voorgegaan.  Nu mag je àltijd geloven wat dergelijke Hoge Heren (’t zijn altijd heren) vertellen natuurlijk.  Of…toch eens kijken.  De Franse economie is in recessie en raakt steeds verderop bij die van bijvoorbeeld buurland Duitsland.  Hm. Maar de industriële productie neemt weer iets toe en ook de consumptie herstelt zich, zo constateert Hollande; wel is er vertrouwen nodig om deze tendens aan te houden.  Vertrouwen? Laat dat juist zijn wat er ontbreekt.  Hoe jammer.  Close but no cigar.  Dat vertrouwen hebben the powers that be – overheden, banken, internationale instanties – nou net beschaamd.  ’t Zal dan wel weer een blind vertrouwen zijn dat deze president bedoelt.  Hm.  Maar wel op de Nationale Feestdag in ’t lang en breed de militaire macht doen paraderen, de nieuwste snufjes op oorlogsgebied demonstreren, dat wel.  Want geld hebben we niet meer maar wapens nog wel! En laat nou net de kredietwaardigheid van Frankrijk van AAA naar AA+ zijn gedegradeerd.  Blind vertrouwen? We zullen er nog eens over nadenken.

Nog een optimist

military parade

Tegen beter weten in verklaart ook de Spaanse minister van Economie dat de economie van zijn land zal groeien.  Nu even niet doch in de tweede helft van het jaar.  Maar ach, al dat bashen, waarom kunnen we nu niet eens allemaal optimist zijn met onze bewindvoerders? Ze zitten ocharme al in een onmogelijke positie en ergens hebben ze nog gelijk ook : als iedereen altijd maar blijft herhalen dat het slecht gaat…’t brengt ook geen zoden aan de dijk.  Dus : de roze bril maar opzetten? Of zouden Google Glasses helpen?

De kern van het economische probleem

“De groeilanden zijn een rem op het herstel” bloklettert volgend artikel in DFT.nl.  Men zou dat kunnen aanpassen en meer correct ook tot : de groeilanden ZIJN het herstel.  Want alleen daar valt nog enige groei te rapen.  En meer nog : het Westen teert op het Oosten maar ook het Oosten teert op het Westen.  We zitten allemaal in hetzelfde schuitje (een lekkend bootje eigenlijk).  Export-gerichte landen hebben het extra moeilijk wanneer de wereldeconomie zienderogen vertraagt.  Onze westerse binnenlandse markten groeien niet meer dus moeten we vooral leven van de uitvoer.  Nu leven op hun beurt die oosterlingen nog teveel van ons.  Oplossing : de oosterse economieën moeten meer werk maken van een duurzame ontwikkeling van hun interne markten.  Maar ze zijn ermee bezig hoor…  Vroeger gold ook het spreekwoord : when America sneezes, the rest of the world catches a cold.  Nu mag je al gerust stellen : als China niest, vat de rest van de wereld kou.

Steun eens een dictator

“In ruil voor vele dollars hield Egypte zich koest tegenover Israël.  Soms denk je : wat zou er zijn gebeurd als al die miljarden niet naar dictators waren gegaan maar naar scholen, ziekenhuizen en onafhankelijke media”.  Meer volgt hier.  En wie precies hebben wij – de westerse wereld maar vooral de VS – zoal “gesteund” in de laatste 50 jaar? Lees en verwonder u – of niet.  Vraag u dan eerlijk af : is de bevolking van al die landen vandaag beter af dan voor onze inmenging? En probeer dan nog rustig te gaan slapen…  Een laatste boodschap in dit verband aan onze leiders : Welterusten Mijnheer de President (door Boudewijn De Groot) – uit het hoofd te leren tegen morgen!