Biflatie Bulletin : Koopjesperiode?

12

house for sale

De huizencrisis dus en opportunisme.  Is het nu misschien tijd om een vakantiehuis in Zuid-Europa te kopen? Volgens de ECB staan de vastgoedprijzen in de eurozone op hun laagste punt sinds midden 2006. Duitsland, Oostenrijk en België zijn nog veel te duur maar we zoeken toch immers de zon op.  Spanje : min 35 procent.  Griekenland : min 30 procent.  Zelfs Portugal is een stuk goedkoper geworden met min 10 procent van het hoogtepunt.  Hoe dieper de crisis, hoe groter de koopjes – voor wie dan nog geld heeft.  Maar misschien kan laag nog lager.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Een rookverbod in Luxemburgse cafés en discotheken.  Geen porno meer op het Britse internet.  Frankrijk wil dan weer een rookverbod bij parken en stranden! Een Nederlandse rechter handhaaft een alcoholverbod bij tankstations! Wat kan er nog zo allemaal verboden worden door een overheid die het toch zooo goed met ons voor heeft, bezorgd als ze is om ons fysiek en geestelijk welzijn…  Een rookverbod en strenge alcoholcontroles in België hebben wel het sociale leven in de vorm van cafés alvast genekt; 3000 cafés zijn er al failliet! Persoonlijke vrijheid, zelfbeschikkingsrecht is een recht dat gekoesterd moet worden en beschermd, want op de duur gaan “ze” nog bepalen wat we ’s ochtends op de boterham mogen leggen – met een camera erbij om te controleren.  Je zou op de duur pleiten voor burgerlijke ongehoorzaamheid, een duidelijk néén, een halt! Want let op anders verwordt het overal zoals in Antwerpen met zogenaamde GAS-boetes, gemeentelijke administratieve sancties.  ALLES buitenhuis kan daar bestraft worden : kinderen die “belletjetrek” doen; op de rug- of zijleuning van openbare banken zitten; in een openbaar zwembad met meer dan een van de waterglijbaan roetsjen – hallucinante voorbeelden maar reële inbreuken die bestraft worden met nog reëler boetes.

No comment

De burgemeester van het failliete Detroit waarschuwt : “We may be one of the first…but we absolutely won’t be the last“…

Schulden zover het oog reikt…maar geen schuldige te zien

De totale schuld van de eurozone bedraagt in Q1 2013 92,2 procent, een nieuw hoogtepunt of moeten we zeggen dieptepunt, als percentage van het Bruto Binnenlands Product, alles wat een land in een jaar aan goederen en diensten produceert.  Dit griezelig hoge cijfer verbergt dan nog de ergste gevallen : Griekenland met 160,5 procent; Italië met 130,3 procent; Portugal met 127,2 procent en Ierland met 125,1 procent.  De VS staan er al weinig beter voor met 106,66 procent, neem vooral eens een kijkje op de live USDebtclock.  Is er hier nog een oplossing voor, tenzij je zoveel bespaart dat je de westerse wereld in een diepe Depressie stuurt?  Of : geld bij drukken, bij verzinnen natuurlijk en net dat hebben the powers that be gekozen.  De slechtste oplossing maar tegelijkertijd ook de enige die in feite nog rest.  Dank u Dames en Heren Politici en Bankdirecteuren!

Go North!

In Bloomberg Best and Worst vind je een aantal erg interessante statistieken.  Onderwerpen zijn verdeeld in Business, Economics, Education, Investing, Lifestyle, Personal Finance en Politics & Policy.  Deze vallen dan alle nog uiteen in tal van categorieën.  Enig en verrassend om in te grasduinen.  Ons interesseert vooral de economische verwachtingen van de Europese landen voor de volgende 5 jaar, gebaseerd op de toekomstverwachtingen qua BBP, de werkloosheidgraad en het inkomen.  Spanje staat er vreselijk beroerd voor want bengelt helemaal onderaan.  Ierland zit bij de middenmoot wat wel hoopgevend is maar Noorwegen staat helemaal aan de top op één.  Allen daarheen! Dat Finland pas op de 9de plaats staat is verrassend, teleurstellend zelfs, vlak boven Nederland.  België zit in de middenmoot wat dan weer geen verwondering kan wekken.