Biflatie Bulletin: Nieuwe verkiezingen Italië?

bersaniDe Italiaanse verkiezingen zijn gewonnen door Pier Luigi Bersani van de PD, hij kreeg 35% van de stemmen. Berlusconi eindigde op de tweede plaats met 29% van de stemmen. De cabaretier Beppe Grillo (lees vooral:  Beppe Grillo: 5 sterren en kansen grijpen) werd met zijn ‘Movimento‘ verrassend derde, bijna een vijfde van de Italianen stemde op de komiek. Mario Monti kon rekenen op 9% van de stemmen. De Italianen zijn hem dus kennelijk niet dankbaar voor zijn werkzaamheden, ondanks dat de rente van de Italiaanse staatsobligaties in de periode van Monti flink is gedaald. Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Een regering vormen wordt uiterst moeilijk.

Italiaanse rente: 4,9%

Bersani heeft in de Tweede Kamer wel een meerderheid, maar in de Senaat niet. Het ziet er dus naar uit dat er nieuwe verkiezingen zullen komen. ‘Bunga bunga’ Berlusconi wil liever een nationale regering, maar of dat een oplossing is voor Italië? De topless vrouwen willen in ieder geval dat Berslusconi nooit meer aan de macht komt. De Italiaanse rente sluipt inmiddels weer richting de 5%, dat was natuurlijk wel te verwachten. Eerder deze maand was het percentage van de Italiaanse 10y overigens nog 4,2%.

Libor: boete voor de Rabobank?

De Nederlandse Rabobank krijgt naar alle waarschijnlijkheid een boete van €330 miljoen opgelegd, wegens het manipuleren van de Libor-rente. Dat bedrag is wellicht peanuts in vergelijking met wat het de Rabobank heeft opgeleverd door de rente te manipuleren, maar het is beter dan niets. Naast de Rabo zijn ook Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Citigroup, RBS, HSBC, UBS, Bank of America, Credit Suisse, Société Générale betrokken bij het manipuleren van de rentetarieven. De Rabobank meldt zelf dat het verwacht dat de onderzoeken van autoriteiten naar manipulatie van de Libor- en Euribor-rentetarieven zullen leiden tot een schikking. Klinkt als een bekentenis.

Schandalen

Op donderdag 28 februari komt de Rabobank met de cijfers van 2012 naar buiten. Eerder liet de bank al weten dat het in het eerste half jaar van 2012 maar liefst €1,3 miljard winst had gemaakt. Naast Liborgate gaan er ook geluiden dat de Rabobank, net als SNS, last heeft van het in waarde dalende vastgoed. Lees: ”Ook de Rabobank is niet het braafste jongetje van de klas‘. Waarschijnlijk is het einde van de bankschandalen nog niet in zicht.

euro dollar febKlik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Euro in februari zo’n 5% gedaald

De valutaoorlog is sinds kort echt losgebarsten, het zal in de toekomst gaan om de zwakste munteenheid, want wie de laagste koers heeft, kan het meeste exporteren. De euro is het vooralsnog aan het verliezen, maar vergeet niet, de valutaoorlog is net begonnen. Japan is vooralsnog erg agressief, maar ook in het Verenigd Koninkrijk doen ze er alles aan om het geld te late rollen. Als we kijken naar de twee grootste valuta ter wereld, zien we dat de euro sinds augustus 2012 flink in waarde is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daar hebben Ben Bernanke en zijn onderdanen bij de FED dan wel veel werk voor moeten verrichten. QE’s, nieuwe aankoopprogramma’s MBS, enzovoort. Ook vandaag liet Bernanke wederom weten dat hij pas zal stoppen het stimuleren van de economie als de arbeidsmarkt “een substantiële verbetering” laat zien van de huidige niveaus. We wachten rustig af tot QE5 begint. Resultaat van de Amerikaanse Quantitative Easing is wel dat de koers van de EURUSD in de afgelopen maanden is gestegen naar $1,37 begin februari 2013. Afgelopen weken is daar echter verandering in gekomen. Zoals hierboven in de grafiek te zien is, is de euro-dollar zelfs uit een opwaartse trend gebroken. Op moment van schrijven staat de euro ongeveer 1% in de min op $1,305. Men vreest onder andere de uitzichtloze situatie in Italië. Vervelend voor de Italianen, maar wel weer goed voor de export van de eurolanden?

Amerikaanse huizenprijzen stijgen

Uit de laatste Case-Shiller-index van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bljkt dat de huizenprijzen in de tien grootste Amerikaanse stedelijke gebieden op jaarbasis met 5,84% zijn gestegen. Dit is de grootste stijging sinds juli 2006. Op maandbasis steeg de prijs van een gemiddeld Amerikaans huis met 0,2%.

amerikaanse huizenprijzen grafiek

33 reacties

 1. Niet alleen Italie is politiek hopeloos verdeeld maar de verdeeldheid is ook naar Belgie en Nederland overgeslagen. De situatie is aan het escaleren en de politici gaan er maar gewoon van uit dat het wel weer met een sisser gaat aflopen. De problemen stapelen zich steeds maar op. Ik ga me zo langzamerhand afvragen hoe of 30 april gevierd zal gaan worden want rond die tijd zou het best wel eens goed menens kunnen zijn temeer er geluiden te horen zijn dat eind maart onheilspellende ontwikkelingen rond de duizelingwekkende derivatenbubble worden verwacht. En daarmee vergeleken zijn de problemen rond Italie helemaal niets bij.

 2. Nog niet de genadeklap, maar we zijn een eind op steek!

  –> http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/02_februari/26/binnenland/Tot_vier_miljard_euro_extra_bezuinigingen.xml

  Het worden geen bezuinigingen maar lastenverzwaringen. En dat betekent dat het geen ene reet wijzigt aan de oorzaak van de problemen:

  Teveel ambtenaren, teveel overheid, teveel afhankelijkheid van de overheid.

  Maar goed, na nog wat genadeklapjes is ook daar tzt geen houden meer aan…

  1. Als er extra bezuinigingen komen tekent de pvda haar politieke doodsvonnis, hetgeen een zegen zou zijn voor het land. Het is een goede zaak dat de politieke partijen die overblijven in ieder geval een duidelijke koers hebben. Je kunt er over denken zoals je wilt maar sinds Kok bij de pvda haar ideologische veren eruit gerukt heeft, is het nooit meer goed gekomen met die hoog opgeleide pseudo-intellectuele elitaire nep socialisten. Acht jaar paars, onder Kok, was gewoon acht jaar neoliberaal beleid met denivellering, privatisering en mega-bezuinigingen in de sociale zekerheid. Niemand gelooft de sociale praatjes van Samsom en Speknek meer. Ze gaan gewoon door met bezuinigen, denivelleren, de marktwerking in de zorg en het blij maken van elitair Nederland. Wees niet bang, jullie hoeven de pvda niet te duchten. We hebben de ouderen in het vizier, ga rustig slapen, die denivellering is slechts voor de bühne, is gewoon een spelletje. Als dit kabinet voortijdig strandt is het gewoon logisch dat de pvda als grootste schuldenaar wordt aangewezen. Het grootste kiezerbedrog ooit, komt op hun conto. Dat is het enige punt waarop Samsom Rutte de loef afsteekt. Vooruit dat puntje kun je hem niet ontzeggen.

  2. Jullie denken toch niet dat andere poppetjes aan de macht het wel gaan repareren toch? Ons systeem werkt niet.

   M.i. moeten we naar een Vrije Samenleving op basis van NAP en eigendomsrechten.

 3. Nog een keer, en nog een keer, tot het door Brussel en GS gewenste resultaat is bereikt. Net als met het Ierse referendum.

  En anders sturen we de markten op ze af die de 10 jaars opdrijft tot boven de 7% en de roep onstaat om een ‘zakenkabinet’. Noem ze populisten en leg de democratie het financiele vuur aan de schenen; de dood aan allen die de technocraten dwarsbomen. Voorwaarts!

  Enneh, ktm, dat tweede Lehmannetje stinkt nog steeds hoor…

 4. Welke toekomstige scenario’ zijn er nu te bedenken als gevolg van de nu ontstane situatie in Italië m.b.t de euro?
  Mijns inziens slechts negatieve.
  Ook als er nieuwe verkiezingen komen blijft de situatie uitermate instabiel omdat de anti-democratische krachten alleen maar zullen toenemen na nieuwe stembusgang.
  Dat betekent dus dat een groot deel van de bezuinigingen niet door zullen gaan en dus dat de staatsschuld spoedig meer dan 150% van het BNP zal bedragen, die bovendien nog moeilijker te bekostigen zal zijn omdat de rente op staatsleningen omhoog zal vliegen.
  Dus wordt de EU spoedig voor een dilemma gesteld. Als ze Italië een boete opleggen vanwege de regels van het stabiliteitspact dan zal het Italiaanse volk zich volledig afkeren van de EU en de euro. Maar leggen ze de boete niet op, dan verliest ze alle geloofwaardigheid en zal de bereidwilligheid bij andere landen om zich te houden aan de afgesproken spelregels verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dan heb ik het nog niet eens over de bereidwilligheid om te betalen voor armlastige corrupte politiek instabiele landen ( niet de gewone mensen maar de elite ),
  Het gaat niet goed met de EU en de euro.
  Ik kan er niet mee zitten, ik zie kansen voor een betere samenleving.

  1. @VB , je zegt :
   “Ik kan er niet mee zitten, ik zie kansen voor een betere samenleving.”

   Jammer alleen dat de Psychpaten-Klasse daar anders over denkt, hè ?

   .. onverbeterlijke optimist dagge d’r bent …

   maar goed, des te beter voor jou 😉

   1. Dank u. In chaos liggen de kansen, niet in orde. Dat komt omdat chaos onvoorspelbaarheid met zich meebrengt. Zie jij kansen in een ordelijke geleidelijke verwurging die nu gaande is.
    Defaitist dagge d’r bent :;

 5. Grote kans dat de E.U. in zijn huidige vorm uit elkaar valt en dat het in een andere vorm verder gaat als de Mediterrane Unie waarbij de Arabische en de Noord-Afrikaanse landen zich gaan aansluiten. De Arabische landen komen met flink wat geld over de brug om de noodlijdende Eurolanden te redden. Een voortzetting van het Oude Romeinse Rijk dus.

  1. Dit interview heb ik zo’n 6 tot 8 maanden geleden hier ook weggplakt, maar het bleek achteraf (2 dagen later) om een journalistieke grap te gaan.
   Ik heb er toen nog over gedacht dit hier te melden, maar omdat het onderwerp al weer was verschoven en ik (nogal) wat schaamte erover had, heb ik het toen niet meer rechtgezet hier.

   Is ook een stuk gemakkelijker nu een ander er mee aan komt draven 😉

   Samengevat : het gaat hier om de her-opvoering van een journalistieke pruts-grap waar alleen vandaag al zo’n 4 tot 6 NL-sites inmiddels zijn ingestonken, zonder flauwekul.

 6. Met nieuwe verkiezingen hebben zowel Berlosoni en Grillo een langere adem om te promoten. Deze zullen winnen en dan is het eind zoek. De Italianen zulle gewoon kiezen voor een lire die een 10% rente heeft, so what!: ze zijn gewend te devalueren en blij te leven in een mooi land, met zon en wijn. De laatste twee zijn in de mediteraine landen genoeg om kalm het leven te leven zoals het geleefd moet worden. In de noordelijke europese landen moet je gewoon wat harder werken om een of twee keer per jaar op vakantie te gaan, die de zuidelijke landen zo’ n beetke 10 maanden per jaar bijna gratis krijgen.

  1. Joost, maar zo is het ook echt. De kerk krijgt aardig wat geld en die helpen de armen ook echt. Er is veel meer ondernemerschap, vaak generaties lang binnen dezelfde familie. Er is veel meer kleinschalige landbouw en veeteelt. Kortom, zo slecht zou het helemaal niet horen te gaan in de PIGS landen. Maar zoals KTM jullie probeert op te voeden, ligt daar ook niet het probleem. Voor de elite is het wel een probleem dat mensen hun eigen zelfvoorzienende gangetje gaan en het onderling oplossen. Iedereen moet aan de aderlating, Irak, Libië,m Syrië, Iran, Balkan, zuid Europese zelfvoorzienende mensen. En de mensen in het noorden maar laten denken dat die zuiderlingen zulke corrupte luilakken zijn. Neehee, laat die mensen daar in hun eigen valuta hun gang gaan en leuke culinaire vakantie bestemmingen blijven…. zucht…..

 7. Een superuitslag!
  Hoe eerder de Boze Brutale Brusselse Bende het veld ruimt, hoe beter! Gaat de victorie misschien in Italië beginnen?

 8. http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/2/26_Why_Gold_Is_Going_To_%2420%2C000_%26_Silver_Into_The_Stratosphere.html

  Kwootje :

  *****************************************
  ” I think the gold market is waking up to this. There is no plan for getting out of this. There can’t be a plan for getting out of this. The reality is the Fed is getting deeper and deeper into trouble here. So the Fed will continue doing what it’s doing, and that’s a recipe for some sort of Armageddon, meaning some sort of point where the Fed ultimately can’t sell their bonds. At that point we will see massive inflation. I hate to say it, but that’s where we are headed.”

  *****************************************

 9. Een zeer interessante site om te bekijken wat de achtergrond van de gebeurtenissen die we nu zien gebeuren is de volgende…

  http://www.qltelevision.com/

  Het gaat allemaal veel verder dan wat het oog kan zien.. het gaat juist om dieper graven en bewust te worden en je af te vragen waarom het oog ziet wat het ziet.

 10. De Nederlandse Rabobank krijgt naar alle waarschijnlijkheid een boete van €330 miljoen opgelegd, wegens het manipuleren van de Libor-rente.

  Gaat deze boete naar de personen die bij hun hypotheken en leningen hebben afgesloten, tegen te hoge rente-tarieven?

 11. beste VB:

  Ik kan er nog steeds niet bij dat de kaaskopkes nog steeds naar de politiek kijken voor een oplossing: ik bedoel wie heeft ons nu in deze economische poel geduwd??

  Nu zoals altijd is het verstandig om het spoor van het geld te volgen. Dan moeten we vooral de geschiedenis niet vergeten en de lijn doortrekken naar het heden.

  Waarom denk je dat geen enkele maar dan ook geen enkele NL politicus het ooit zal wagen om kritiek te hebben over de onze NL centrale bank. Wat dacht je ze zitten zo diep in hun zak.

  De Nl politicus is een meester in incompetentie, onzichtbare landverrader, niet geschikt om werk te vinden buiten de publieke sector, leeft als een arrogante parasiet op het belastingsgeld van zijn slaven/belastings betalers etc,etc.

  Onze pers doet zich voor als het geweten van het volk maar het gaat in onze msm media vooral om onbeduidende zaken.

  Ons onderwijs is geheel geprogrammeerd om mensen vooral niets te onderwijzen in hoe de economie echt werkt.

  Mensen beseffen het niet: de politiek is al eeuwen lang gekaapt door paar grote geldbezitters (centrale banken) vooral in Europa.

  Daarom je moet beseffen deze crisis is nog lang niet over, al de schulden/kredieten die zijn aangegaan daarmee heeft men een voorschot op de toekomst genomen. Maakt uwer borst maar nat het word desastreus.

  Het plan waar onze meesters druk mee bezig zijn is om vrijwel het gehele vermogen van het volk onzichtbaar te pikken en dan komt de geplande hyperinflatie. We zitten nu in een periode waarin politiek/ media/ financien samen een groot verraad plegen en dat komt ons erg duur te staan. Ja kan zoveel verkiezingen houden als je wilt maar het gaat niets oplossen , helaas.

  1. Mijn beste pietertoupa,

   Ik ga best een heel eind met je mee hoor. Ook ik heb zeer weinig vertrouwen in de overheid, een groot deel gluipers zijn nu, as we speak, bezig het land en haar bevolking te verraden, en dat maakt me ziedend, neem dat maar van me aan.
   MAAR, ik zie de komende decennia nog geen mogelijkheid om een land te besturen zonder een overheid ( de EU kan wel het dak op maar je weet vast wel hoe ik daar over denk ). Jij ziet de overheid als het kwaad, en daar kan ik me best wel iets bij voorstellen, maar ik zie de elite als het kwaad en de overheid slechts als hun dienaren, en daarmee uiteraard ook onderdeel van het kwaad. Maar het verschil zit hem er toch in dat ik vind dat er een overheid moet zijn, maar dat se macht zodanig georganiseerd is dat het zwaartepunt meer bij het volk dan bij de elite komt. Ook in de bedrijven moet er weer meer democratisering komen, want dat is echt enorm verwaarloosd. Ik snap we dat ik een beetje utopistisch klink maar ik zie geen andere mogelijkheid dan dat er massale opstand / revolutie komt waarna het bestuur volledig anders georganiseerd wordt.
   Ik denk dat jij een te positief beeld van de mensheid hebt ( behalve voor ambtenaren 😉 Hoe zie jij het dan voor je zonder overheid ( of zeer minimalistisch ) ? We zijn nog niet zo ver om in kleine vreedzame zelfvoorzienende gemeenschappen te leven. Dat gaat de elite niet toestaan. Die zal de gemeenschappen tegen elkaar uitspelen, verdeelheid zaaien, en heersen. De elite moet een flink aantal toontjes lager zingen, het centrum van de macht opgeven. En dat kan alleen als dat wettelijk afgedwongen worden, en de wetten gehandhaafd worden. En wetten maken en handhaven vereist toch een overheid. 🙂

 12. Op http://www.spiegel.de/wirtschaft/wann-sparprogramme-funktionieren-und-wann-nicht-a-864421.html lees ik:

  “S.P.O.N. – Die Spur des Geldes: Das große Einmaleins

  Von Wolfgang Münchau

  Kann sich Europa aus seiner Schuldenkrise heraussparen? Neue Daten des Internationalen Währungsfonds legen nahe: Sparbeschlüsse beeinträchtigen das Wachstum stärker als bislang angenommen. Wer den Haushalt dann weiter zusammenkürzt, gerät in einen Teufelskreis.”

  Tijd voor een ambitieus investeringsprogramma in duurzame energie, de overstap naar duurzame energie zal voor veel werkgelegenheid en economische groei moeten zorgen.

  1. Ach moin

   zo´n gezonde boerenverstand conclusie daar wordt echt niet naar geluisterd men zal eerder het tegenovergestelde gaan doen. Namelijk geld pompen in landen en bedrijven (lees: banken) die technisch failliet zijn.

   En we staan er bij en kijken er naar.
   Neem ik mezelf dat laatste kwalijk?
   Neuh, het volk is toch reddeloos, redeloos en radeloos.

 13. Als ik zo de commentaren lees over hoe het zou moeten, dan is er voor de elite(s) geen enkele reden om van strategie te veranderen. Het gaat volgens de commentaren toch al eeuwen goed op die manier? En het gekke is het werkt ook nog, ondanks de vele revoluties, sociale omwentelingen, bloedvergieten etc. Het volk wil gewoon een leider, die denkt zoals zij denken. Dat gaat helaas niet, want zo dat het geval zou zijn dan heerst er complete anarchie. Eigenlijk staat democratie in deze vorm voor anarchie.
  En het ‘sociale’ denken van de meeste mensen gaat echt niet verder dan, dat wat hij heeft wil ik ook. Nou, als je dat dan wilt, doe er dan ook wat voor. Neem eens een risico en slik als een man je verlies als je verkeerd ingeschat hebt en vooral zeur niet als je door eigen domheid in de problemen bent geraakt.
  En om de meeste mensen hier even voor te zijn, ik ben niet links en ook niet rechts en behoor al helemaal niet tot het midden (de mensen met geen mening, die van twee of meer walletjes willen eten).
  Soms wordt je in je leven wel eens gedwongen een beslissing te nemen om overnieuw te beginnen. Doe dan wat nodig is voor jou met die nieuwe start.

 14. Die crash die velen verwachten komt toch toch niet. daar zorgen de banken wel voor. Het maakt allemaal niet uit wat er geschreven wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: