Biflatie Bulletin: Nieuwe verkiezingen Italië?

33

bersaniDe Italiaanse verkiezingen zijn gewonnen door Pier Luigi Bersani van de PD, hij kreeg 35% van de stemmen. Berlusconi eindigde op de tweede plaats met 29% van de stemmen. De cabaretier Beppe Grillo (lees vooral:  Beppe Grillo: 5 sterren en kansen grijpen) werd met zijn ‘Movimento‘ verrassend derde, bijna een vijfde van de Italianen stemde op de komiek. Mario Monti kon rekenen op 9% van de stemmen. De Italianen zijn hem dus kennelijk niet dankbaar voor zijn werkzaamheden, ondanks dat de rente van de Italiaanse staatsobligaties in de periode van Monti flink is gedaald. Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Een regering vormen wordt uiterst moeilijk.

Italiaanse rente: 4,9%

Bersani heeft in de Tweede Kamer wel een meerderheid, maar in de Senaat niet. Het ziet er dus naar uit dat er nieuwe verkiezingen zullen komen. ‘Bunga bunga’ Berlusconi wil liever een nationale regering, maar of dat een oplossing is voor Italië? De topless vrouwen willen in ieder geval dat Berslusconi nooit meer aan de macht komt. De Italiaanse rente sluipt inmiddels weer richting de 5%, dat was natuurlijk wel te verwachten. Eerder deze maand was het percentage van de Italiaanse 10y overigens nog 4,2%.

Libor: boete voor de Rabobank?

De Nederlandse Rabobank krijgt naar alle waarschijnlijkheid een boete van €330 miljoen opgelegd, wegens het manipuleren van de Libor-rente. Dat bedrag is wellicht peanuts in vergelijking met wat het de Rabobank heeft opgeleverd door de rente te manipuleren, maar het is beter dan niets. Naast de Rabo zijn ook Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Citigroup, RBS, HSBC, UBS, Bank of America, Credit Suisse, Société Générale betrokken bij het manipuleren van de rentetarieven. De Rabobank meldt zelf dat het verwacht dat de onderzoeken van autoriteiten naar manipulatie van de Libor- en Euribor-rentetarieven zullen leiden tot een schikking. Klinkt als een bekentenis.

Schandalen

Op donderdag 28 februari komt de Rabobank met de cijfers van 2012 naar buiten. Eerder liet de bank al weten dat het in het eerste half jaar van 2012 maar liefst €1,3 miljard winst had gemaakt. Naast Liborgate gaan er ook geluiden dat de Rabobank, net als SNS, last heeft van het in waarde dalende vastgoed. Lees: ”Ook de Rabobank is niet het braafste jongetje van de klas‘. Waarschijnlijk is het einde van de bankschandalen nog niet in zicht.

euro dollar febKlik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Euro in februari zo’n 5% gedaald

De valutaoorlog is sinds kort echt losgebarsten, het zal in de toekomst gaan om de zwakste munteenheid, want wie de laagste koers heeft, kan het meeste exporteren. De euro is het vooralsnog aan het verliezen, maar vergeet niet, de valutaoorlog is net begonnen. Japan is vooralsnog erg agressief, maar ook in het Verenigd Koninkrijk doen ze er alles aan om het geld te late rollen. Als we kijken naar de twee grootste valuta ter wereld, zien we dat de euro sinds augustus 2012 flink in waarde is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daar hebben Ben Bernanke en zijn onderdanen bij de FED dan wel veel werk voor moeten verrichten. QE’s, nieuwe aankoopprogramma’s MBS, enzovoort. Ook vandaag liet Bernanke wederom weten dat hij pas zal stoppen het stimuleren van de economie als de arbeidsmarkt “een substantiële verbetering” laat zien van de huidige niveaus. We wachten rustig af tot QE5 begint. Resultaat van de Amerikaanse Quantitative Easing is wel dat de koers van de EURUSD in de afgelopen maanden is gestegen naar $1,37 begin februari 2013. Afgelopen weken is daar echter verandering in gekomen. Zoals hierboven in de grafiek te zien is, is de euro-dollar zelfs uit een opwaartse trend gebroken. Op moment van schrijven staat de euro ongeveer 1% in de min op $1,305. Men vreest onder andere de uitzichtloze situatie in Italië. Vervelend voor de Italianen, maar wel weer goed voor de export van de eurolanden?

Amerikaanse huizenprijzen stijgen

Uit de laatste Case-Shiller-index van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bljkt dat de huizenprijzen in de tien grootste Amerikaanse stedelijke gebieden op jaarbasis met 5,84% zijn gestegen. Dit is de grootste stijging sinds juli 2006. Op maandbasis steeg de prijs van een gemiddeld Amerikaans huis met 0,2%.

amerikaanse huizenprijzen grafiek

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.