Biflatie Bulletin : Oorlog aan de multinationals

0

De landen van de G20 onderschrijven de voorstellen van de OESO voor nieuwe belastingregels.  Ze omvatten een fundamentele herziening van internationale belastingregels die belastingontduiking door grote, internationaal opererende bedrijven moet voorkomen.  Inderdaad , het lijkt niet meer dan fair dat iedereen in de maatschappij zijn steentje of steen bijdraagt.  Nou ja, om moraliteit zal het organisaties als G20 en OESO vast niet gaan maar eerder om de centen, wanhopig als ze zijn op zoek naar geld.  Neem een bedrijf als Apple dat geen cent belasting betaalde op 30 miljard inkomsten in de VS.  “Dit zou mogelijk duizenden miljarden extra aan belastinggelden per jaar opleveren”.  Het zal wel een bijzonder bitse strijd worden; multinationals zijn vaak immers een staat binnen de staat, maar de bedoeling is dat een en ander binnen twee jaar realiteit wordt.

53.000 miljard besparen!

multnationals

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dringt aan op ingrijpende maatregelen voor het openbaar vervoer in steden.  Het zou de wereld wel 53.000 miljard kunnen besparen.  Tegen 2050 schat het IEA dat het transport binnen de wereldsteden zal verdubbelen – en het is vandaag al vaak een chaos! A Tale of Renewed Cities heet het rapport dat stelt dat overheden nu moeten inzetten op energie-efficiëntie waaronder betere voertuigen, brandstof en infrastructuur.  En het gaat niet alleen om energiebesparing maar ook om de impact op het klimaat, lawaai, luchtvervuiling en de economie te minimaliseren.  Het ziet er een piekfijn plan uit, mooie en nuttig maar…wie gaat dat allemaal betalen?

Amerika in de ban van een staatsgreep

Gewezen staatssecretaris van Financiën onder president Reagan Dr. Paul Craig Roberts bekritiseert de VS en vooral de gezagvoerders dat het niet mooi meer is.  Zelfs iemand die al afkerig is van het land krijgt hier rode kaken van! Het is niet zozeer wat hij zegt maar de manier waarop hij het zegt.  Het Amerikaanse volk bevindt zich onder het juk van eens staatsgreep maar is te onwetend of beschaamd om het te erkennen.  Voor de huidige machthebbers is de grondwet louter een vodje papier.  Amerikanen worden onderdrukt door een onwettige regering per decreet, en niet meer geregeerd door de wet en de grondwet maar door leugens en pure machtsuitoefening.  Zo kan iedere Amerikaan worden opgepakt en opgesloten zonder bewijs, zonder rechtbank en zonder dat zijn familie ervan wordt ingelicht.  Hij kan op een zwarte lijst komen te staan die zijn recht om door de lucht te reizen inperkt, weer zonder uitleg.  Elke vorm van communicatie wordt afgeluisterd, bestudeerd en geïnterpreteerd door de NSA.  Lees hier vooral het ganse artikel; nog een geluk dat het geschreven is door een Amerikaan, geacht, oud-politicus zelfs, anders zou de lezer al vlug aan anti-Amerikaanse propaganda denken.

Eindelijk oog voor de armsten

In Peru hebben ze het licht (!) gezien : in de provincie Contumaza worden 1601 zonnepanelen geïnstalleerd om 126 afgelegen dorpen van stroom te voorzien.  Gratis! Tegen 2016 moet 95 procent van de Peruanen toegang hebben tot elektriciteit.

Inzichten voor het leven

De Amerikaanse schrijver en beurshandelaar Nassim Taleb – o.m. bekend van “The Black Swan” – is ook een fervent gebruiker van sociale media.  Hij trakteert zijn publiek hier op tientallen typisch Talebiaanse inzichten zoals : Een goed politiek systeem kan een idioot aan de macht verdragen zonder daar onder te lijden.  Intelligentie zonder verbeelding : een dodelijke combinatie.  Het gevaar van financieel en ander nieuws te lezen is dat niets nog steek houdt naarmate je jezelf er verder in verdiept.  Hier vindt u ze allemaal.

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie