Biflatie Bulletin: Op zoek naar zekerheid

Op de eerste handelsdag van de nieuwe week bleek maar weer dat er een ware “flight to safety” aan de gang is. Duitsland wordt nog steeds gezien als het veiligste euroland op dit moment, daar ligt de zekerheid. Het land haalde 3,9 miljard euro op tegen een negatieve rente van -0,012%. Dit houdt dus in dat beleggers geld willen betalen om hun vermogen uit te lenen aan Duitsland. Het ging om een lening van een half jaar. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Duitsland dat het land leent tegen een negatieve rente. Des te opvallender is het dan ook dat Duitse economen maandag eveneens bekend maakten dat de Duitse economie officieel in een recessie is beland. Eind december betaalde Zwitserland al een negatieve rente op kortlopende schulden.

Centrale bankier laat vrouw investeren
Het schandaal rond de Zwitserse centrale bank president Philipp Hildebrand heeft tot zijn congé geleid. De bankpresident die bekend werd vanwege de vloer die hij legde onder de koers van de Zwitserse Frank door een “peg” te introduceren tegen de euro, moest vandaag aftreden nadat zijn vrouw werd beschuldigd van insider trading.  In augustus 2011 zou zijn vrouw Kaisha franken hebben ingeruild voor dollars en daar flinke knaken aan hebben overgehouden. Ondanks het verweer van Hildebrand tegen de beschuldigingen was de interne druk zo groot geworden dat hij zijn functie wel moest neerleggen.

Italiaanse bank krijgt wind van voren
Vorige week hebben we er al uitgebreid over geschreven: de Italiaanse bank Unicredit is in een zeer zware storm beland. Maandag sloot de bank net zoals veel dagen vorige week dik in de min en eindigde de dag op een prijs van €2,29, een min van bijna 13%. Het aandeel is nu al bijna gehalveerd ten opzichte van 1 januari toen het aandeel opende met een prijs van €4,23. De handel in het aandeel werd vanwege hoge volatiliteit maar liefst 8 keer stilgelegd.

Spaanse bank heeft voor de wind
De vrije val van Unicredit komt doordat de bank nieuw kapitaal probeert aan te trekken. Toch heeft niet elke bank het zo lastig. Het Spaanse Banco Santander, bekend van de ABN Amro overname, heeft binnen enkele maanden 15,3 miljard euro opgehaald om aan hun Tier-1 ratio te voldoen. De bank verhoogde de kapitaalratio onder meer door de verkoop van bezittingen in buitenlandse banken en het ruilen van obligaties naar aandelen.

ECB blijft veilige haven
Ondertussen wordt er door banken meer en meer geld gestald bij de ECB. Afgelopen weekend werd een nieuw record neergezet van maar liefst 464 miljard euro. Dit is een stijging van €199 miljard sinds de lange termijn financierings operatie van de ECB waardoor banken hun balansen goedkoop konden versterken.

Vraag naar koffie en katoen
Grondstoffen zijn weer in trek bij hedgefund managers. Uit cijfers van de Commodity Futures Trading Commission blijkt dat beleggers sinds juli 2010 niet zo bullish zijn geweest over de grondstoffenmarkt. Vooral katoen en koffie zijn in trek, maar ook de future contracten in olie vinden gretig aftrek.

Olie gevonden in Noorwegen
Over olie gesproken, in Noorwegen is een grote olie reserve gevonden in de Barentszzee. Dit is een zee ten noorden van Rusland en Noorwegen. Volgens schattingen is het een vondst van 200 tot 300 miljoen vaten olie. In augustus 2011 werd door hetzelfde bedrijf  (Statoil) de grootste oliereserve in 30 jaar gevonden in de Noord-Zee. Die olievondst was goed voor 500 miljoen tot 1,2 miljard vaten ruwe olie.

Oplossing volgens Buiter
Vandaag sprak Willem Buiter, de bekende econoom van Citigroup, in Ierland over zijn voorwaarden voor het noodpakket dat Ierland moest heronderhandelen. Ierland, dat sinds het redden van de Ierse bankensector, leent bij het IMF en de EU tegen een percentage van zes procent, zou volgens Buiter tegen 3% moeten lenen aangezien dat in theorie ook zou kunnen bij het nieuwe EFSF mechanisme. Volgens Buiter zouden het IMF en de EU hiermee kunnen laten zien dat zij zien dat Ierland op de goede weg is om zijn begroting op orde te krijgen. Een andere opie om onder de enorme schuldenburg uit te komen zou volgens Buiter te vinden zijn in het herstructureren van staatsobligaties. Vrijwel op dezelfde manioer zoals we dit nu in Griekenland zien. “Ierland is geen Griekenland”, aldus Buiter aan de vooravond van het vijfde bezoek van de EU-IMF officials.

Quote of the day: ‘You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time’ -Abraham Lincoln-

3 reacties

 1. Centrale bankier laat vrouw investeren.

  Dit gebeurd dus op nogal grote schaal, imho.
  Niet perse altijd middels moeder de vrouw, maar kijk eens naar bijv. Congressleden in de VS en de verstrengeling met Wall Street, etc.

  Ook in Europa kunnen een aantal mensen er wat van.
  And I like this QUOTE!!

  Hier nog eentje!

  Gentlemen, I have had men watching you for a long time and I am convinced that you have used the funds of the bank to speculate in the breadstuffs of the country. When you won, you divided the profits amongst you, and when you lost, you charged it to the bank. You tell me that if I take the deposits from the bank and annul its charter, I shall ruin ten thousand families. That may be true, gentlemen, but that is your sin! Should I let you go on, you will ruin fifty thousand families, and that would be my sin! You are a den of vipers and thieves.

  – Andrew Jackson, (March 15, 1767 – June 8, 1845) was the seventh President of the United States (1829–1837).

  En er zijn er zooooveeeel, hele goeie en zelfs profetische! :DD

  Begin maar te Googlen!

 2. Toch weer een week langer olie, poeh hé! Er gaan namelijk dagelijks 90 miljoen vaten doorheen. Eerlijk is eerlijk, het is beter dan niets. Op naar de 200 dollar.

 3. Yep Dre, een doodlopende weg… imho…
  Maar we zijn er blij mee hoor, gehehehe.
  Is het werkelijk beter dan niets? ;))

  En dan nu… NOG EEN QUOTE!! Mag wel toch?

  If the American people ever allow private banks to control the issue of their money, first by inflation and then by deflation, the banks and corporations that will grow up around them (around the banks), will deprive the people of their property until their children will wake up homeless on the continent their fathers conquered.
  – Thomas Jefferson (Shadwell (Virginia), 13 april 1743 – Monticello nabij Charlottesville (Virginia), 4 juli 1826) was Amerikaans staatsman, filosoof en kunstenaar en de derde president van de Verenigde Staten.

  He! Da ben ik ook alemaal!
  Behalve president dan…
  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.