Biflatie Bulletin : Sparen is slecht

19

batch012-278De Nationale Bank van België ziet de burger liever niet sparen: “Er zijn geen sterke economische argumentaties die het fiscaal gunstregime voor het spaarboekje rechtvaardigen”.  Inderdaad: de NBB ziet veel liever dat men zijn geld gaat stoppen in aandelen en obligaties. Het langetermijnsparen zou moeten bevorderd worden maar dan wel ten voordele van die beide beleggingscategorieën.  Zo hééft de Staat er nog wat aan, begrijpt u? Want met mensen die sparen, vergaren en oppotten schieten we niks op.

Koop, koop, koop alstublieft!

De Nederlandse premier Rutte roept de bevolking op een huis of een auto te kopen.  Dat doet de economie namelijk draaien, niet zo met sparen, daar hebben we niks aan.  ’t Is te zeggen: voor wie nog geld hééft.  Zou er zo nog iemand in Nederland te vinden zijn, na alle inleveringen, belastingen, taxen, bijdragen, de daling in waarde van de eigen woning en stijgende lastenverhogingen? Het is wat het is hé mensen: een wanhoopskreet van “Ik kan het niet, ik weet het niet meer, help mij alstublieft!”

Euro versus US Dollar

De euro blijft maar dalen en de dollar blijft maar stijgen.  Deze laatste staat zelfs op een 3-jarig hoogterecord.  En dat terwijl – niet toevallig – goud op een 3-jarig dieptepunt noteert, het zijn immers tegenpolen.  Verklaringen ten over : de ECB die belooft de rente heel lang laag te houden; zicht op het einde van de stimuleringsmaatregelen in de VS,…  Voor wie gelooft in a pink scenario ziet de toekomst er echt wel goed uit hoor.  Toch zal binnen afzienbare tijd de harde waarheid naar voren komen: zowel de euro als de dollar zijn fiatmunten. De wereld is overspoeld door goedkope munten – die dan ook nog eens steeds minder waard worden, let maar eens op uw koopkracht!

Vrijhandelsgesprekken EU en VS

De gesprekken over de invoering van ’s werelds grootste vrijhandelszone zijn gestart en zullen naar verwachting meer dan een jaar duren.  Zo’n pact moet de handelsbelemmeringen wegnemen en de economische groei aan beide zijden van de Atlantische Oceaan stimuleren.  Benieuwd of er nog gesproken gaat worden over het bespioneren van Europa door de VS…

De moord op Osama bin Laden

Hoe het precies zat en wat er juist op 2 mei 2011 gebeurd is in het Pakistaanse Abbottabad, de woonplaats van bin Laden… we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen.  Was de man gewapend of niet, waarom werd hij niet gearresteerd maar doodgeschoten? Levend had hij in ieder geval zeer interessante informatie kunnen geven maar ook…heel geheimen onthullen? Nu heeft hij alles meegenomen, moeten meenemen in zijn graf.  Hoe goed komt dat uit hé? In ieder geval worden alle betrokken documenten over de raid verhuisd van het Amerikaanse ministerie van Defensie naar de CIA.  Critici verwijten de betrokken admiraal dat hij zo de Freedom of Information Act wil omzeilen.