Biflatie Bulletin : Succesverhaal Finland

1

Het Scandinavische land en zijn inwoners kennen goedkopere gezondheidszorg, meer vakantiedagen, slimmere kinderen, gelukkiger moeders, betere werkomstandigheden, minder werklozen en goedkopere studentenleningen dan zowat de ganse westerse wereld.  De vinger leggen op het waarom precies…in ieder geval veel aandacht voor kind en opvoeding (ook en vooral op school) en moeders (vier maanden betaald verlof voor zwangere vrouwen), voor vrouwen in het algemeen eigenlijk (Finland was tweede in de wereld om hen stemrecht te geven) met een grote vertegenwoordiging in het politieke leven.  Maar ook werknemers op zich worden in de watten gelegd.  Een professor met kennis van zaken : “Het idee was : voor een land met slechts 5 miljoen inwoners mogen we onze belangrijkste bronnen en werkmateriaal – de werknemers – niet verknoeien.  Wanneer mensen gelukkig zijn zullen ze hun arbeidsethiek maximaliseren“.  En : everyone should get al slice of the cake so that they have what they need to realize their life project.  Finland gelooft dat gelukkige mensen beter presteren en is in dit opzicht zeker een Verlichte Natie te noemen.  Over time, Finland was able to create it’s “cake” and give everyone a slice – in large part because its investment in human capital paid off.  Een successtory dus – economisch en sociaal-maatschappelijk – en zulk nieuws doet een mens goed tussen alle gloom and doom door, nietwaar? Om te weten dat het ook ànders kan…

Iedereen spion!

finland-138932_150

Nu we toch allemaal bespioneerd worden door de Overheid en zelfs door privébedrijven is het hek helemaal van de dam in België.  De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst lanceert eind 2013 een meldpunt waarop sociale fraude ook anoniem kan aangegeven worden.  Iedereen spion! Shurguard, de marktleider in het verhuren van opslagruimtes, krijgt groen licht om zijn Belgisch personeel af te luisteren.  Belgische notarissen gaven in een jaar tijd 260 procent meer verdachte transacties aan.  En het houdt niet op…  Wij als simpele burgers kunnen ons niet verweren tegen dit geweld – en dat weten ze – maar de Russische geheime dienst gaat alvast massaal terug over op de ouderwetse typemachine.  Oh ja, wat dat bespioneren van burgers en instanties wereldwijd betreft door de Amerikaanse overheid : de National Security Agency  repliceert dat “meer dan 50 plannen voor terreuraanslagen in 20 landen zijn verijdeld“.  En hoe controleren we dat? Hoe weten we dat dit geen grote Amerikaanse bullshit is? Want wie controleert de controleurs?

Grote twijfels over Nederlandse goudvoorraad

Het Opinieplatform CitaReg probeerde in mei 2013 bewijzen te verkrijgen over de Nederlandse goudvoorraad met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur bij De Nederlandsche Bank (DNB).  Dat goud zou moeten liggen in Toronto, Londen en New York.  CitaReg kreeg na veel moeite en aandringen…nul op het rekwest.  Het is toch wel vreemd (wat hebben regering en DNB te verbergen?) dat iedereen die de goudvoorraad wil controleren, zien of gewoon laten vaststellen slechts rond-de-pot-draaien, excuses en mondelinge geruststellingen krijgt maar….géén bewijzen, geen echte antwoorden.  Wat weet de Nederlandse overheid dat het volk niet mag weten of, misschien erger nog : wat weten zij niét? Ook in de States blijkt het onmogelijk de veronderstelde goudvoorraad in Fort Knox te laten auditen, vaststellen, controleren.  Wat valt er toch te verbergen? Is het goud er nog en zo ja hoeveel precies en aan wie behoort het toe? Zoveel geheimen…en ons behandelen ze als kinderen tegen wie je kan zeggen : “Het is zo omdat IK het zeg”.

Zoveel vijanden!

Een weetje : toen president Obama vorige maand Berlijn bezocht, werd hij bewaakt door maar liefst 8000 Duitse agenten, daarin niet meegerekend zijn eigen zeer uitgebreide gevolg van veiligheidsmensen, o.m. de Navy Seals die Osama bin Laden hebben vermoord.  Hoeveel vijanden moet de man wel hebben om zulk machtsvertoon te verantwoorden? Zie je dergelijke extreme maatregelen wanneer de Nederlandse of Belgische premier het buitenland bezoeken? Neen want zij maken immers niet overal ter wereld vijanden; hun beleid kweekt geen terroristen in verre vreemde landen.

1 REACTIE

  1. De verklaring voor het ‘succesverhaal Finland’ ligt voor de hand: zoals iedereen hoort te weten woont in Finland de Kerstman (Joulupukki).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.