Biflatie Bulletin : “Uitermate schokkend”

8

spyQuote van de Dag : Soon it will be possible to assert almost continuous surveillance over every citizen and maintain up-to-date complete files containing even the most peronal information about the citizen“.  Zbigniew Brzezinski, National Security Advisor2776 Overtredingen in een jaar, dat is wat het National Security Agency beging met schendingen van de gegevensbescherming, de wetten ter bescherming van het privéleven.  Het bericht stond in de Washington Post, die dankzij klokkenluider Edward Snowden uiterst geheime documenten kon inkijken.  En plots worden Amerikaanse politici wakker.  De uitspraak “uitermate schokkend” komt van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden – de partij van de president.  Twee Democratische senatoren achten de onthullingen “enkel het topje van een grotere ijsberg”.  Iémand moet inderdaad de Amerikaanse geheime dienst stoppen, die zichzelf boven de wet plaatst (en niet voor de eerste keer).

Mensonwaardige werkomstandigheden

Werknemers van een Koreaans-Amerikaans bedrijf in Honduras zijn zo bevreesd hun werk te verliezen om een plaspauze dat ze…pampers dragen! Alles voor de productiviteit.  De bazen van Kyungshin-Lear ontkennen het, het zijn voormalige arbeiders die het verhaal naar buiten brachten.  “Het is beschamend om te zeggen dat je pampers moet dragen omdat je geen toestemming krijgt om naar het toilet te gaan, maar er zijn heel wat werknemers die dit zullen bevestigen”, klinkt het.

Een amalgaam aan waarheden

Peter B. Meyer, columnist, schrijft een bijzonder interessant stuk, u leest het hier.  Teveel schulden, teveel overheid en teveel regelgeving zijn de belangrijkste groeibelemmeringen, stelt hij.  Meyer hecht geen geloof aan de recente positieve berichten in de media en wijst op de krimp van de reële wereldeconomie sinds 2007.  Ter voorbereiding van de ramp die een serieus stijgende rente voor de banken zou betekenen, werd in Europa een wet opgesteld “dat tot 20 werkdagen slechts een bedrag tussen 100 en 200 euro per dag mag worden gepind”.  Spaarrekeningen zullen in nood kunnen gebruikt worden om banken te steunen.  De push voor kredietkaarten is bedoeld om contant geld binnen de banken te houden om faillissementen af te wenden.  En nog veel meer lezenswaard schrijft Meyer over muntontwaarding, edelmetalen, de dollar,…  Nog één belangrijke zinsnede halen we hier aan : De regering werkt tegen ons!

100 Miljard vermist

BTW-fraude is het onderwerp.  Een Nederlandse jurist en hoogleraar stelt dat de Europese wetgeving zo lek is als een zeef.  Volgens ruwe schattingen missen de staten zo’n 100 miljard euro BTW per jaar! Het schijnt een niet uit te roeien kwaad te zijn dat inherent is aan het systeem van BTW-vrije invoer tussen EU-landen.  Nederland ondernam dan nog actie, een pluim, door veel meer mensen op het probleem te zetten, waardoor deze fraude althans binnenslands gevoelig is gedaald.  Maar de “misdaad van de eeuw” – een uitspraak van experts – zou de BTW fraude zijn met de handel in CO2 emissierechten.  De menselijke geest is onbegrensd, helaas geldt dat ook voor de criminele geest.

Genoeg gesomberd!

Zeer optimistische geluiden van Rombout Kerstens, bedrijfsdirecteur, in de vorm van een spraakmakende column : “Als we de commentatoren mogen geloven is Nederland ten dode opgeschreven”.  We zijn ware kampioenen in zeuren en zwartkijken.  De recessie waar we – nu nog – inzitten zal in 2014 voorbij zijn.  De Nederlandse infrastructuur behoort tot de beste ter wereld met prima wegen, ook spoorwegen en een schitterende luchthaven.  Onze export loopt wat achter maar daarvoor moeten we wat geduld hebben.  Wat het huizenprobleem betreft verandert er niets aan het besteedbaar inkomen door een waardedaling (nog steeds Kerstens aan het woord!).  Verder hebben we 350 miljard spaargeld.  “Als iedere Nederlander in 2014 1000 euro van de bank haalt en direct uitgeeft dan komt het begrotingstekort makkelijk onder de 3 procent”.  Genoeg gesomberd! Ondernemers : de schouders eronder en gaan! En met minder regels en een flexibeler arbeidsmarkt gaat het helemaal goedkomen met de Nederlandse economie! Het B.B. is héél benieuwd naar uw reacties (we houden ons hart al vast)…

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie