Biflatie Bulletin: VS bereikt schuldplafond

Er ontstond afgelopen augustus in de Verenigde Staten enorme onrust over het schuldplafond. Uiteindelijk werd de ‘debt ceiling’ verhoogd van $14.294 miljard naar $15.194 miljard. Deze verhoging van 900 miljard dollar is echter nu al weer uitgewerkt. Dit blijkt uit de rapporten van het ministerie van Financiën. Het is dan ook de verwachting dat Obama binnen enkele dagen opnieuw zal vragen om een verhoging van het schuldenplafond. In de tussentijd zullen de Amerikanen pensioenfondsen en sociale voorzieningen plunderen en gebruiken om de schulden af te betalen.

SEC duikt dieper in cijfers van banken
Het cijferseizoen is deze week weer begonnen. Maandag publiceerde staalfabrikant Alcoa als eerste de cijfers over het 4e kwartaal van 2011. De Securities and Exchange Commission (SEC), toezichthouder op de verschillende Amerikaanse effectenbeurzen, deed vooruitlopend op het nieuwe cijferseizoen een verrassende mededeling. De beurswaakhond vroeg banken om hun blootstelling aan Europese landen en instituties verder te specificeren. Er moet dus nog dieper in de cijfers worden gedoken. De maatregel komt voort uit toenemende zorgen over de stabiliteit van de eurozone. Ondanks dat deze regel niet bindend is zullen banken zich waarschijnlijk toch houden aan de nieuwe regel. Indien ze dit niet doen kunnen investeerders mogelijk denken dat hun blootstelling groter is dan tot voor kort werd aangenomen en dat kan een negatief effect hebben op de aandelenkoersen van de banken.

Jus d’Orange kan flink duurder worden
Sinds het begin van 2012 is de prijs van orange juice al 25% gestegen tot een nieuwe recordprijs. Past in de visie van biflatie. Grondstof- en voedselgerelateerde producten zullen blijven stijgen in prijs. De voornaamste oorzaak van de prijsstijging van de sinaasappelen is een schimmel die werd aangetroffen in een lading sinaasappelen vanuit Brazilië (’s wereld grootste producent van sinaasappelsap). Ook is het nog eens koud weer in de Amerikaanse sinaasappel-staat Florida.

Spanje negeert huizencrisis

Via de Wall Street Journal is duidelijk geworden hoe de Spaanse vastgoedsector uit de problemen denkt te geraken: Door nog meer huizen te bouwen. Volgens een onderzoek staan er in Spanje tussen de 500.000 tot mogelijk zelfs 1,5 miljoen nieuwe huizen te koop. Banken hopen dat door het creeren van nieuw aanbod de huizenmarkt weer een nieuw leven zal worden ingeblazen, al lijkt dat ijdele hoop. Met een werkeloosheid van ruim 22% en weinig groeiperspectief lijkt dit idee namelijk weinig reëel. ”Spanje’s strategie tot nu toe bestond voornamelijk uit afwachten en steeds een beetje geld injecteren in de banken. Nu gaan we over naar afwachten en bidden”, aldus econoom Garcia-Montalvo van de Universiteit van Barcelona. Door de nieuwe minister van financiën is al 50 miljard opzij gezet om mogelijke verliezen op te vangen.

Federal Reserve loopt binnen
Berichtje op de televaag. ‘Fed miljarden rijker na crisisingrepen’. Da’s lekker voor Bernanke en kornuiten. De Federal Reserve kan een kleine 77 miljard bijschrijven. Dit komt door de tegoeden die de centrale bank heeft uitstaan, waarover rente moet worden betaald. Het overgrote deel moet meteen weer worden ingeleverd, de Fed betaald namelijk nog 0,25% rente over het vermogen dat banken aan de Fed beschikbaar stellen. De Telegraaf sluit af met: ’De Fed is daarmee de meest winstgevende bank ter wereld’. Ja nogal wiedes, als je zelf de mogelijkheid hebt om geld te printen!

Inside Job At The SNB?
Tot slot een interest verhaal op Zerohedge over de Zwitserse centrale bank en het schandaal van de bankier die zijn vrouw een paar dagen voor de devaluatie van de Zwitserse frank in dollars liet investeren.

Quote of the day: Het eerste wondermiddel voor een slecht bestuurd land is inflatie van de munteenheid, het tweede is oorlog. Beide zorgen voor tijdelijke welvaart, beide zorgen voor permanent verval. Maar beide zijn de toevlucht van politieke en economische opportunisten -Ernest Hemmingway.

20 reacties

 1. Dit soort grafieken, manmanman… heel scary net als die van de voedselbonnen enzo…

  Foodstamps part. in de US
  http://thinkprogress.org/wp-content/uploads/2011/08/foodstamp.jpg

  En ze lijken ook erg op elkaar…

  Deze is wel beken denk ik (us/worlddebtclocks)
  http://www.usdebtclock.org/index.html

  En is ook tenminste lichtelijk angstaanjagend imho…
  Net als het onvermogen/de onwil van bankiers en politici om es ff een keer normaal te doen… En goeie wetten weer in te stellen, boeven op de pakken enzo – het (fiat) geld systeem + FRB en QE ad inf, etc eens grondig op de schop te nemen…
  En de plunderingen aan banden te leggen.

  Ari had dikwijls groot gelijk. En ik kijk nog ff naar het nieuwe record van de benzine prijzen… Wanneer beginnen we eens serieus met duurzame dingen btw?

  To perceive is to suffer.
  – Aristotle

 2. Waarom gaat de Regering Obama nu niet direct drastische bezuinigingsmaatregelen nemen en de economie hervormen om de astronomisch hoge staatsschuld en de begrotingstekort fors te verminderen? Daar is de urgentie om de schulden aan te pakken vele malen groter dan hier in de E.U.!

 3. @ Koen, Mijn eerste reacties over het nieuwe jasje van Biflatie neem ik terug.. Vind het inmiddels echt verbeterd ! duidelijk en rustig.. Mag ook wel gezegd worden na mijn eerste commentaar..
  @ topic , Schulden rijzen de pan uit en doordat de euro nu als eerste tenonder gaat zien we de DOLLAR !!?? sterker worden en weet Obama er met veel gegoochel er wat groei uit te persen zodat hij in zijn verkiezingsrtijd kan roepen “See I can do it”
  De Fed verdiend uiteraard miljarden tegelijk en het word steeds gekker lijkt het wel.. De tegenstrijdigheden zijn enorm ! Hoe lang nog ?
  @ KtM Thanx voor je pleidooi, vooralsnog werkt het ! Ik moet zeggen dat ik mijn sceptic feelings over de.. ssst.. khazaren aan het bij stellen ben.. Ik duik in de schriften van Dhr Arthur Koestler en er gaat een hagaardeurtje open. Vind het dan ook echt on topic ! Koen , alsjeblieft ? 24 uur..?

  http://boinnk.nl/blog/tag/erfgenamen-van-de-khazaren/

  Willem I van oranje nassau maakt weg vrij voor eerste wereldbank…

 4. SCHITTEREND artikel – ècht – heb inmiddels zo’n 80% gelezen maar morgen zéker de rest !

  Pfff… in de Nederlandsche taal nog wel … wat een weldaad …

  Kijk, ik heb hier tussen de 1m en de 1,20m (rug-tegen-rug) aan franse boeken staan waarin ik dat alles de afgelopen 10-12 jaar heb mogen lezen, en kwam (noodzakelijkerwijs) tot de conclusie dat ik een zwààr geïndoctrineerd individu was, niet gek of zo, maar ‘gewoon’ geïndoctrineerd.
  ‘Standaard Nederlands’ zeg maar … dus niet dom, maar ‘dingen wijsgemaakt’ …

  Wat ik tot nogtoe mis in het artikel is wàààrom Engeland (=Londen !!) de (Khz-)rol van Den Nederlanden heeft overgenomen, wel, dit was door de geografische ligging, een eiland dus, en in het buskruit-tijdperk was dit een énorm voordeel ; je hoefde alléén maar een klein kustdeel te verdedigen ipv 3 of 4honderd lineaire kilometers.

  Een tweede (belangrijk!) ‘element’ wat niet goed naar voren komt in het betreffende artikel is dat de ‘wereldrijken van toen’ ( uit de 16e eeuw), Spanje & Portugal, na het uitdrijven / verbannen van die badgasten economisch/militair (=het één de garantie zijnde voor het ànder, helaas) metéén in elkaar klapten, waarna NL de volgende ‘begunstigde’ was en de Gouden Eeuw begon / kon beginnen. Niet zonder de lokale bevolking (‘Tulpen’!!!) van tijd tot tijd flink te squeezen natuurlijk ! … Dat hoort ‘er’ namelijk bij, hè ?

  (KIJK naar wat er NU gebeurt/staat te gebeuren in NL/worldwide !!!)

  En op rtlz/Tissen zei ik al eens dat 80% vd VOC en WIC-directeuren Khazaartjes waren, maar iedereen dacht ongetwijfeld ‘laat Ktm maar lekker een eindje wèglullen ; ieder z’n ding’ blabla etc-etc …

  Samengevat : Nog éééén glaasje dan, wederom ‘op’ onze bas hahaahaaa !!!

  … jéémig-de-péémig … wàt een artikel … in Nederlands nog wel … ja-ja ; we kùnnen het wèl ; als we maar willen / doorgraven ..!

 5. Even een reactie van een leek, graag reactie.

  Iedereen weet dat de US dit niet kan omkeren en dat de schuldenberg alleen maar groter wordt. Doordat de dollar de reservemunt is kan de dollar overeind blijven.

  Even een simpele gedachte: wanneer de US klaarblijkelijk ongelimiteerd geld bij kan drukken kunnen ze hier toch ook PM’s voor kopen? En daardoor blijft de dollar dan toch voor een deel met PM’s gedekt? Als dan vervolgens de prijs van die PM’s flink gaat stijgen dan hebben ze daar zelf dan toch weer het meeste voordeel van en blijft hun systeem ten koste van de rest van de wereld overeind?

 6. @Udo – er zitten ook nadelen aan oneindig snel en veel geld drukken (mag je zelf invullen;) tm exporteren hiervan (de stroom aan dollars ezo) aan de rest van de 3e wereld aan toe, omdat de $ wereldreserve munt is, etc…

  En wat je schrijft doen ze in wezen dus ook (al) een tijdje imho… ze kopen oa. benzine enzo meen ik (kijk maar eens hoeveel ze opslobberen die 300 miljoen mensen en hoeveel wc’s ze in hun huis gemiddeld hebben etc, hoeveel badkamers enzo en hoe groot hun autos zijn etc, etc)

  Papier ruilen voor spullen, hebben ze slim gedaan… niet echt, want de hele wereld is het een beetje BEU aan het worden en ik hoop dat de EU hier niet als een idioot aan mee gaat doen (ja wij kunnen er helaas ookwat van inmiddels…_)

  Eh.. etc;) De grootste goudvoorraden! (verklapverklap)
  #1: United States

  The United States holds nearly 30% of the 27,372.6 tonnes of gold in all sovereign reserves. Although Fort Knox is the iconic location of U.S. gold, more gold actually is stored in the Federal Reserve Bank of New York’s underground vault, although not all of it belongs to the U.S. government…

  weet niet of het lijstje klopt hoor btw:
  http://www.munknee.com/2012/01/10-largest-gold-reserves-by-country/

 7. Voor de rest is hun systeempje zo intens verrot dat het vanwege krankzinnige complexiteit en wilde speculaties en ongecontroleerde vrijwel onuitpluisbare-warboel-zooi een risico begint te herbergen… namelijk dat ze zich (ergens in de verte, en onbewust) in hun eigen voetjes aan het schieten zijn;D

  Wellicht zonder dat “ze” dit zelf helemaal doorhebben… Ofzo-iets:D

  Ehm… dit is sledhts speculatie hoor!:D

 8. @KTM, ik vind niet dat je onzin kletst, soms wel (doe ik ook wel eens, wie niet, glaasje op etc geheheh) maar je denkt er over het algemeen zeer GOED overna imho en je humor mag ik ook wel, geheheh;)

  En het is vrijwel onmogelijk imho om vanachter een PC of vanuit de BIEB alle info bijmekaar te harken…

  Wat jij overgens de Kazharen noemt kan ik in zeer grote mate volgen en het is naief imho omte denken dat er niet onethisch skemed wordt (achter dit of dat schermpje) door deze of gene… Ik hoef alleen maar Goldman Sachs te zeggen en/of Dexia en we weten allemaal dat dit zo IS.

  Welke je labels je verder op wilt plakken moet iedereen zelf weten, vind ik. Afijn ehm…OT

  DE VS bereikt (weer eens het inmiddels welbekende) schuldenplafond… Tsjaa… ik zou er bijna weer woorden aan vuil gaan maken, maar ik mot ook nog ff stofzuigen! Gheheh:D

 9. @iedereen : sorry als ik soms niet reageer ik kan het allemaal soms niet bijhouden, omdat ik ook nog ander dingen doe dan hiero posten!

  DE VS (de leiders aldaar congress+senaat&Obama en Friends) lijken volop door te willen gaan met hun welbekende afroom systeem (schuldenbergen, maken deze exporteren, problemen niet aanpakken, de bevolking niet serieus voorlichten, doorgaan met liegen en bedriegen, hollywood reclame eh verkiezingscampagnes de ether in sturen, oorlogen voeren, drones rondsturen, mensen controleren, etc, etc) – en ja dat kost een BOEL GELD…

  Hopelijk wordt de bevolking eens WAKKER… ik zou zeggen ga ze helpen allemaal en struin es wat US sites af zoals CNN om eventueel wat tegengas te geven aan propaganda en overige onzin!

  De gemiddelde Amerikaan wordt er namelijk net zo hard ingeluist eh D! als de gemiddelde ehm Europeaan;) Sorry die was flauw;)

 10. @ ktm , Precies ! blijven graven tot het onderste gedrocht boven tafel is ! Vind het ook een super stuk , in het nederlands met veel bronnen en links. Bizar hoe Nederland er weer zo in zit.. Ik duik er vanavond weer in en hou je op de hoogte ! Alvast cheers !

  @ papadomo
  Hoef je voor mij niet te verondschuldigen , Vind het helemaal niet erg als je niet altijd reageerd..

 11. Toch nog even wat nuance (god dat ik dat ooit zou schrijven heheh) ieder mens is zichzelf en niet iedere Oranje is de andere… Waarmee ik verder niks zeg hoor, zelf nadenken en uitzoeken. Wat ik zeg is – beoordeel mensen op hun woorden (heeeel klein beetje) en vooral op hun DADEN (iedereen apart) EN als je er achter komt dat bepaalde mensen erg fout zijn (zoals ehm Hitler ofzo) hou er dan ook rekening mee dat ze waarschijnlijk gewoon knettterend ZIEK in hun hoofd zijn… Raar verhaal misschien dit, maar denk er maar eens overna (en nee het is geen spin!:D)

 12. @ KTM en de rest !, Deel 5 is bijzonder boeiend en beschrijft een mega rol van de BIS bank ! Ik had er nog nooit over gehoord.
  http://www.bis.org/about/functions.htm
  Deze bank gaat alleen in zee met centrale banken en is volgens mij wat onze Jan Kees “de geldmarkt “noemt..

  Complete geschiedenis netjes neergezet in dit verhaal ! Ook halverwege de link naar de BBC docu “Banking with Hitler”is op zijn zachts gezegd erg informatief..
  http://boinnk.nl/blog/24027/de-wereld-in-gijzeling-deel-5-van-5-delen/
  Proost , Ik ga weer verder lezen

 13. @Bas : De BIS (Bank of International Settlements) is ‘Het Beest van Basel’ … gecreëerd in 1930 (geloof ik) en is De Moeder Aller Centrale Banken , oftewel VOLMAAKT privé-bezit vd Rotten Children … KAN NIET ANDERS …

  Zal eens gaan kijken !

  Wéééér een glaasje (één hè ?) op Bas hahaaa !!!

 14. @moerstaal :
  NOU pas ?
  Heb ‘m dat 10 (!) dagen geleden verzocht te doen ; de dag na je ‘verzoek’ !

  Afijn, Koen is een Bizzy Bee ; hij zal wel andere prioriteiten hebben, logisch …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: