Biflatie Pensioen Bulletin: Hoeveel korting krijgen we?/Ik zeg mijn EU-lidmaatschap op

Wij Hollanders zijn tuk op korting en staan vooraan in de rij als er weer opruiming is. Zodra het k-woord valt als het over pensioenen gaat willen we direct achteraan sluiten. Al jarenlang hikken we er tegenaan, worden we klaar gestoomd. Pensioenuitkeringen gaan omlaag. Gewoon omdat het moet, tijden veranderen nu eenmaal. Niet alleen de uitkeringen, maar uiteraard ook de pensioentoezeggingen gaan omlaag. Een arbeidzaam leven lang werk je je een slag in de rondte om later van een zorgeloze ouwe dag te mogen genieten.

Zorgen op de ouwe dag

In ons mondiaal geroemde pensioenstelsel hebben we het goed voor elkaar en wordt er vanuit veel landen jaloers gekeken naar ons oerdegelijke Hollandse pensioenstelsel. In de Hollandse polder kun je oud worden zonder financiële zorgen, zo denken bijvoorbeeld de economische vluchtelingen. Hier zijn we echter al gebrainwasht door de vele commotie die is ontstaan al voordat het pensioenakkoord door de betrokken partijen werd ondertekend. Gelukkig zijn dankzij een barmhartige minister Koolmees de voor 2020 aangekondigde kortingen een jaar uitgesteld.

Antenne van de samenleving

Vanuit hun levenservaring hebben de senioren een natuurlijk wantrouwen opgebouwd door hun historische ervaringen met onbetrouwbare politici. Natuurlijk is die Wouter Koolmees een aimabel man die heeft geleerd hoe je moet manoeuvreren als je de politiek in gaat. Probeer pijnlijke beleidsmaatregelen zo lang mogelijk voor je uit te schuiven want het zou de partij die je vertegenwoordigt kunnen schaden bij de volgende verkiezingen. Nu is er inmiddels schade genoeg veroorzaakt door corona dus wat mij betreft hoeven politici nergens meer voor weg te lopen. Kom over de brug zou ik zeggen. Hoeveel ga ik minder ontvangen? Misschien bevoorrecht ontvang ik een pensioen waarvoor ik 48 jaar lang premie heb betaald. Mijn baas legde er zelfs meer bij dan ik zelf. Mag niet klagen, ik kom er mee rond. Maar wat zeur ik dan. Nou niet voor mezelf want ik zie om me heen dat er anderen zijn die niet helemaal rond komen. Door hoge woonlasten, collectieve lasten en gemeentelijke heffingen zijn in ons vol gestouwde koninkrijkje voor de lagere inkomens de kosten voor levensonderhoud nauwelijks op te brengen. Ik zie dat om me heen want ik heb nog enige maatschappelijke betrokkenheid. Mijn maatschappelijke antenne met de samenleving is een stuk beter dan die kleine spriet van onze Koning Alex, al zeg ik het zelf.

Alles gaat omlaag

Omdat ik graag voorbereid ben heb ik alvast de rekenhulp van mijn pensioenfonds gebruikt om te zien wat ik inlever bij een korting van 1, 2,5 of 5 procent. Dat zijn namelijk de (voorbeeld)kortingspercentages die mijn pensioenfonds presenteert. Het zijn ‘leuke’ bedragen om het maar populair uit te drukken. Kon je leuke dingen mee doen. Daarmee gezegd hebbende dat er veel gepensioneerden zijn die straks heel veel minder leuke dingen gaan doen. Dat betekent vervolgens dat er veel minder leuke dingen worden gekocht in de winkels. Dat betekent weer dat er veel minder omzet wordt gemaakt, veel minder productie wordt gedraaid, veel minder omzetbelasting de schatkist invloeit, kortom, minder, minder, minder. U merkt het, ik schrijf hier enige frustratie van mij af omdat ik zie aankomen wat ik al lang verwacht had. Inkomens van miljoenen Nederlanders gaan omlaag. Niet alleen van de gepensioneerden maar alle werknemers die premies inleggen voor hun latere pensionering zien hun toegezegde pensioen omlaag gaan. Werknemers in loondienst worden mogelijk geconfronteerd met een inkomensdaling door een hogere pensioenbijdrage die ook de werkgevers treft.

Zie de status van 228 pensioenfondsen

De oorzaak van de pensioenellende zit ‘m, zoals bekend, in de lagere dekkingsgraad van de fondsen. Sommige fondsen noteerden aan het einde van het derde kwartaal beneden de 90 procent, terwijl de dekkingsgraad van bijvoorbeeld het grote ambtenarenfonds ABP eind dit jaar 104,2% had moeten zijn. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid versoepelde die grens naar 90%. Eind september was de dekkingsgraad van het ABP 88,2% en zit daarmee in de gevarenzone. Via een link van DNB krijgt u uitgebreide inzage in de financiële status van 228 pensioenfondsen, download de excellijst. Er moeten snel betere resultaten worden behaald om kortingen te voorkomen. Maar hoe?

EU kijkt naar onze fondsen

Er heerst spanning op de financiële markten en in de onderliggende reële economie heerst een ongezonde spanning doordat ziekenhuizen vol lopen. Ik maak het nog spannender, op 21 oktober opende de EU het loket voor de eerste verkoop van EU-obligaties, ook wel coronabonds genoemd. Er is voor 17 miljard aan leningen opgehaald. Beleggers tekenden zelfs in voor een bedrag van € 230 miljard. Onder hen bevonden zich ook de grote NL-pensioenfondsen ABP en PGGM die onder druk van de centrale bank voor een bedrag van respectievelijk €170 miljoen en €212 miljoen belegden in de EU-obligatie, zie ook mijn column. Voor staatsleningen met een looptijd van 10 jaar kwam de rente uit op – 0,24 basispunten.

Pensioenroof

NL-pensioenfondsen betalen dus rente om ons geld uit te lenen. De EU heeft zijn pijlen gericht op de Nederlandse pensioenfondsen. De NL-pensioenpotten zijn goed gevuld en kunnen best mee betalen aan de financiële ellende van de zuidelijke lidstaten, althans zo is de heimelijke gedachte. Zorg eerst dat de ECB de rentetarieven omlaag duwt en zie daarna een of ander noodfonds op te tuigen waar alle lidstaten een substantiële bijdrage in storten. Corona kwam een handje helpen om de gaten in de begroting van de EU-lidstaten nog wat op te rekken. Italië, Frankrijk en Spanje lopen voorop met een gat zo groot als de Middellandse Zee. Het opgetuigde noodfonds gaat nu collecteren op het moment dat beleggers weinig heil zien in beleggen in aandelen en vluchten massaal in zogenaamde veilige eurobonds. Dan koop je geen Italiaanse obligaties maar eurobonds. Institutionele beleggers staan er voor in de rij met de NL-pensioenfondsen voorop. Wat gebeurt hier?

Ik zeg mijn EU-lidmaatschap op

Het antwoord is niet moeilijk, hier is sprake van pensioenroof. De NL-pensioenkassen worden leeg geroofd zo simpel is het. We staan er bij en kijken er naar. Wie hier nog denkt dat dit het beleggingsspel is van de financiële markten heeft het mis. Hier is sprake van een vooropgezet plan van de EU i.s.m. de ECB. Samen zijn ze verwikkeld in een sinister plan om de EU voor een schuldentsunami te behoeden ten koste van de opgespaarde pensioenreserves en bankspaartegoeden. Nee, ik spreek niet over een complot hoor. Eerst de rente naar nul en negatief en daarna eurobonds aanbieden met negatieve rentetarieven. Al onze opgespaarde reserves zwemmen vanzelf in de vangnetten van het EU-herstelfonds. Dit is hoe de verdeel- en heerspolitiek van een politieke unie werkt. Ik onderneem maar weer een vergeefse poging om mijn lidmaatschap met de EU op te zeggen. Heeft iemand een adres voor mij?

GW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: