Biflatie Pensioen Bulletin: lichtjes aan de horizon

De druk op het pensioenoverleg neemt met de dag toe. Er gaat geen dag voorbij of we treffen in de media een artikel aan waarin de problematiek rondom de rekenmethodes over een waardevast pensioen wordt aangehaald. Niet voor niets vooraan in het nieuws want ons pensioenstelsel is de belangrijkste oudedagsvoorziening voor het grootste deel van onze bevolking.

Alarm is afgegaan

Bijna iedereen bouwt een pensioen op. Werknemers en werkgevers storten gezamenlijk hun premies in de verschillende fondsen, meestal branchegericht. De weemoed over het oprenten en waardevast houden van de opgepotte reserves is inmiddels genoegzaam bekend. We verkeren in de alarmfase. Er wordt een aanslag gepleegd op onze fondsen en de dader(s) moeten we zoeken bij de beleidsmakers van centrale banken.

Hoogleraren worden wakker

Er komt, zij het met een zekere traagheid, een beweging op gang van alarmisten. Niet de klimaatalarmisten, maar pensioenalarmisten. Nu de pensioendiscussie een dusdanig ernstige vorm aanneemt gaan eindelijk de hoogleraren, oud-bestuurders en voormalige topmanagers zich ermee bemoeien. Het duurt even, maar dan krijgen we ook wat. Nadat de gepensioneerden al 10 jaar zijn achtergebleven in hun inkomensontwikkeling en de aangekondigde kortingen grote sociale onrust dreigen te veroorzaken, wordt ook de bovenlaag wakker. Een bevoorrechte groep, hoog op de maatschappelijke ladder, wordt bang voor de onrust die de hele economie kan ontwrichten. Als de ‘big spenders’ van weleer op hun geld blijven zitten dan gaan we dat met ons allen merken. Als spaartegoeden niet meer aangroeien door gemis aan rentevergoeding, en als pensioenreserves worden aangetast door malafide rekenmethodes, dan worden we behoedzaam en erg zuinig.

10 Jaar achterstand

Als de inkomens van 3,2 miljoen inwoners van een klein polderlandje op een omstreden wijze worden aangetast dan is het tijd om aan de bel te trekken. Dat het wel 10 jaar heeft geduurd komt doordat we het beste pensioenstelsel ter wereld hebben, of hadden. De pensioenen in ons land waren niet slecht. Vooral de babyboomers zijn in de gelegenheid geweest een redelijk pensioen op te bouwen. Maar ja, als je inkomen 10 jaar achtereen stil staat en de woonlasten en prijsontwikkeling om je heen nooit stil staan, dan is de term “waardevast pensioen” snel aan vervanging toe. De term “minder doen met je pensioen” is al volledig ingeburgerd. Tijd om daar wat aan te doen.

Brief aan fractievoorzitters Tweede Kamer

Zoals ik al opmerkte, het duurt even maar dan krijg je ook wat. De discussie binnen het pensioenakkoord wordt uitvergroot. Een nieuwe partij mengt zich in het debat. Maar wel een invloedrijke club.  “Veertig hoogleraren, oud-bestuurders van pensioenfondsen en voormalige topmanagers uit het bedrijfsleven roepen politiek Den Haag op snel de strenge rekenregels te versoepelen. In een brief aan alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer schrijven zij dat de huidige regels leiden ’tot een buitengewoon onzeker pensioen,” zo schreef de Telegraaf vandaag op 15 oktober 2019.

Beleid ECB werkt averechts

Nu is het afwachten hoever de invloed reikt van deze club. Zal minister Koolmees overstag gaan en zal Klaas Knot van DNB zijn oordeel wijzigen aangaande de achterhaalde rekenmethodes. Klaas had onlangs met nog een clubje presidenten en ex-presidenten van centrale banken een stevige kritiek op de repressieve beleidsinstrumenten van Draki van de ECB. Een beleid wat alleen de schuldennaties binnen de EU goed uitkomt met nog lagere rentetarieven op hun enorme schuldverplichtingen. Een beleid wat natuurlijk helemaal averechts werkt op de bezitters van spaartegoeden en pensioenreserves. Dat kun je geen beleid noemen. Het is een strafmaatregel op sparen, uitgevaardigd door een dubieuze instelling. De ECB, een centrale bank die landen verplicht met een “rentebelasting” hun opgebouwde reserves aan te breken ten gunste van de minder bedeelde lidstaten van een Europese Unie.

Inzameling der gaven

Ooit zamelden we vrijwillig giften in als onze nationale TV-zenders in actie kwamen voor getroffenen in rampgebieden. Maar ja, miljoenen kijkers zijn afgehaakt en vinden via internet de weg naar alternatieve en sociale media, en natuurlijk Youtube. Inzamelingsacties via de TV leveren nog maar weinig op. Nu hebben we weldoener Draki die met de ECB spontaan actie voert op een heel vernuftige wijze. Ik vrees echter dat de bereidheid van de zuinige Nederlanders om bij te dragen aan het rampenfonds van de ECB ongeveer nihil is. Benieuwd hoe de opvolger van Draki, ons aller Christien Laaghartig, straks ons kleine landje gaat aansporen om dan misschien op andere wijze bij te dragen.

GW

3 reacties

 1. Vraag bij het opgaan van de gulden in de euro hebben we toch ook 10% ingeleverd dus wij hebben met elkaar dus al veel meer ingeleverd.Dank zij het lache bekje van Zalm.

 2. gerritje, ben je nou echt zo dom of speel je t maar?

  en hier ga je niet op antwoorden, da weet ik wel, want je weet t allemaal zoooooo goed net als jEUst, je vrindje, met zen buttcoins.

  heb je nou nog niet door dat je je leven geweid hebt aan t meehelpen van t innen voor de elite , gerrit? en nou ben je kwaad omdat de valse beloften niet waargemaakt worden mbt tot jou pensioentje? hahaha gerritje toch

  beetje naief was je en ben je wel he.
  en nog steeds maar hopen dat de politici en de fondsen en de banken je gaan redden.
  je kunt jEUst een dikke hand geven:)

  biflatie zoals t opgericht is bestaat uit niet meer meer dan :
  jEUst van bitcoin en gerrit pensioen, beiden infoslaven van de msm.
  voor jezelf denken is er nie meer bij.

  geen wonder dat de zelfdenkers van de oude garde hier wegblijven.

  bullshit and vanity,…..
  lekker elkaar knuffelen in onrechtvaardigheid, en blijven herhalen. ga lekker met een collectebus langs de deur om je geweten schoon te maken.

  fuck u

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: