Biflatie Pensioen Bulletin: Nieuw pensioenstelsel voor een andere toekomst

Het is zover, de kogel is door de kerk. De ledenraad van de vakbond FNV heeft ingestemd met het nieuwe pensioenakkoord. Mogen we ons in de handen wrijven of is het afwachten totdat er meerdere pensioenspecialisten hun studieresultaten over dat nieuwe stelsel bekend maken. Je moet gedegen ingewijd zijn in de pensioenmaterie om het nieuwe stelsel te begrijpen. Gepensioneerden zijn al een tijdje argwanend en bang voor kortingen, terwijl de werkende meute een afwachtende houding afneemt. Niet wetende en niet begrijpend waar ze aan toe zijn. Nou ja, een soort van casinopensioen: gaan de beurzen omhoog, dan ook je pensioen, gaan beurzen omlaag, jammer dan.

Ook FNV gaat akkoord

Oké, op jongere leeftijd kun je altijd nog bijverzekeren als blijkt dat het stelsel ontoereikend, of onbetrouwbaar, of vol onzekerheden zit. Onzekerheden genoeg natuurlijk nu het stelsel is afgestemd op de beleggingsresultaten van de beurzen. Nu kan de Tweede Kamer er over debatteren. Benieuwd of er nog een addertje onder het gras opduikt. Voor degenen voor wie het akkoord niet geheel duidelijk is verwijs ik naar dit nieuwbericht van de NOS, waar het akkoord in grote lijnen wordt uitgelegd.

EU-steunpakket wordt ‘lekker ding’ voor fondsen

Het is natuurlijk geen echt toeval dat juist op het moment dat ons pensioenstelsel onder druk staat er ook onderhandeld wordt over een enorm steunpakket binnen de EU. Het Corona-wederopbouwfonds zal worden opgetuigd op de bekende wijze, zoals door uitgifte van obligaties en deels door giften van de lidstaten. Wat zeker meespeelt in die onderhandelingen is het idee dat Nederland beschikt over een goedgevulde pensioenpot ter waarde van momenteel zelfs 1.600 miljard. Pensioenfondsen zijn conform Europese regeltjes gebonden om een deel van hun beleggingsportefeuille te besteden aan ‘investeringen’ in Europese obligaties. Op deze wijze kan heel slim een deel van de rommelleningen op balansen van wankelende Franse, Spaanse, Italiaanse en Duitse banken doorverkocht worden aan de Nederlandse pensioenfondsen. Schijnt ook geregeld te zijn in de Europese Bankenunie. Spreiden van risicovolle leningen van banken die teveel risico hebben genomen. Hieruit mag worden geconcludeerd dat er “iets Europees” wordt opgedrongen aan onze pensioenfondsen die tegen een (Europees) stootje kunnen. Let wel, pensioenfondsen zijn verplicht hun vermogen te spreiden over cash(deposito’s), aandelen, obligaties en vastgoed. Niet alles op één paard wedden. Helaas hebben er wat Europese boeren in een aantal EU-lidstaten teveel ondervoede paarden in de wei staan.

Nog een Europese ‘aanbieding‘

Behalve het EU-coronasteunpakket staat er nog een ander “pakketje” te wachten. Door de Coronapandemie zouden we haast vergeten dat er vorig jaar door onze landgenoot en Europees afgevaardigde commissaris Frans Timmermans mooie beloftes zijn gedaan over een EU-Greendeal. Europa moet namelijk het eerste klimaat-neutrale continent worden op deze aardkloot. Een paradijselijk streven, maar het kost wat. We praten over het sommetje van 1.000 miljard, of kort gezegd, 1 biljoen. Ach, over 10 jaar is dat slechts 100 miljard te verdelen over 27 lidstaten. De typische verdeel en heerspolitiek van onze EU-commissarissen. Ook deze dames en heren hebben hun grote ogen gericht op onze pensioenfondsen. Zal zeker een vriendelijk verzoek komen om te beleggen in onrendabele obligaties van die Greendeal. Pensioenfondsen lopen toch al voorop om groen te beleggen. De meningen zijn er over verdeeld. Ik ben huiverig en vraag mij af of mijn kinderen nog zo’n pensioen kunnen genieten als de senioren van nu opsouperen. Opzij gelegd met opgespaard loon, aangevuld met een premie van de werkgevers. Door sommigen aangevuld met een lijfrente om toch enigszins op welvaartspeil te blijven. Niet voor iedereen weggelegd. Er zijn altijd pechhebbers die ooit pensioenbreuk hebben geleden in het verleden of een periode geen premies hebben kunnen inleggen. Allemaal afhankelijk van de individuele situatie. Het nieuwe pensioenstelsel kent wel wat meer onduidelijkheden. Wat te denken als financiële markten instorten en wat teveel tijd nodig hebben om overeind te krabbelen. Allemaal onzekerheden, schijnt te passen bij deze tijd. Tijden veranderen nu eenmaal. We gaan het lijdzaam afwachten.

GW

Eén reactie

  1. Dit is een leugen en lafhartig akkoord van de vakbonden, ze zijn hun leden al 10 tallen jaren aan het vernaggelen, maar wel fijn contributies innen, om hun kader van salaris te voorzien en de leden pikken het, omdat weinigen inzichten hebben in het verderfelijke linkse achterlijke, weggeefbeleid en het continue interne opsouperen van contributiegeld.
    Het is nog erger dan de communistische beerput.
    En de smeerlappen bij de vakbonden willen hun ziel en hachje nog wel veilig stellen met mooie praatjes, fuck ze, de parasieten, we kunnen het zelf wel opknappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: