Biflatie: Voedselprijzen met 8% gestegen

30

Het biflatie-scenario is nog steeds aan de orde van de dag. We hebben te maken met een instortende huizenmarkt in de meeste westerse landen en de prijs van grondstoffen en voedsel blijft stijgen. Wij zien het biflatie-scenario steeds beter voltrekken. Alles wat u bezit wordt minder waard, terwijl alles wat u echt nodig heeft duurder wordt. De Wereldbank maakte afgelopen week bekend dat de prijs van voedsel in het eerste kwartaal van 2012 met 8% is gestegen.

Dit is niet alleen pijnlijk voor de portemonnee van vele Nederlanders. De Wereldbank waarschuwt er vooral voor dat vanwege stijgende voedselprijzen miljoenen mensen het risico lopen op ondervoeding. Hogere olieprijzen, ongunstige weeromstandigheden en een sterke vraag naar levensmiddelen vanuit Azië drijft de prijs van voedsel op. Als de huidige verwachting van de voedselproductie voor 2012 en 2013 naar beneden moet worden bijgesteld kunnen de voedselprijzen volgens de Wereldbank naar nieuwe records stijgen. Funest voor de allerarmsten op aarde.

RBA verlaagt  rente met 50 basispunten

De Australische Centrale Bank heeft de rente bijgesteld van 4,25% naar 3,75%. De meeste beleggers hadden een verlaging van slechts 25 basispunten verwacht. De laatste keer dat de RBA de rente met meer dan een kwartje verlaagde was toen de kredietcrisis in volle gang was, namelijk in februari 2009. Tijdens deze financial meltdown verlaagde de Reverse Bank of Australia de rente in één keer met 100 basispunten. RBA geeft in een toelichting aan dat deze beslissing is genomen doordat de economische data van de afgelopen maanden wat slechter is dat van tevoren werd verwacht. ‘Economic conditions have been somewhat weaker than expected, while inflation has moderated. Growth in the world economy slowed in the second half of 2011, and is likely to continue at a below-trend pace this year. A deep downturn is not occurring at this stage‘. De waarde van de Australische dollar daalde fors na de aankondiging van de renteverlaging.

Banencijfer in Amerika valt tegen

Er zijn volgens de Amerikaanse loonstrookverwerker in appril 2012 zo’n 119.000 banen in de Verenigde Staten bijgekomen. Een flinke domper voor de financiële markten, want economen gingen er vanuit dat er 177.000 banen zouden zijn gecreëerd. De Amerikaanse banengroei is echter tot het laagste punt gedaald sinds september vorig jaar. In maart 2012 groeide de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector nog met 201.000 banen. Aanstaande vrijdag worden de cijfers van de Amerikaanse overheid gepubliceerd.

Groot risico jonge huiseigenaren

Dinsdag 1 mei publiceerde VEH (Vereniging Eigen Huis) wat feitjes over de financiering op de koopwoningmarkt. Niet zoveel schokkend nieuws. Dat Nederlandse huishoudens in vergelijking met andere Europese landen hoge hypotheekschulden hebben uitstaan bij banken en dat de betalingsproblemen met hypotheken vooralsnog beperkt zijn is bekend. Een groot probleem volgens VEH zijn de 500.000 huishoudens in een leeftijdscategorie tot 35 jaar. Veel van deze jongeren hebben hun huis na 2001 gekocht en omdat de huizenprijzen nu al zo’n drie jaar dalen is de waarde van hun hypotheek die ze hebben afgesloten vaak hoger dan de waarde van het desbetreffende huis. In het begin van 2012 liet de ING al weten dat ongeveer 30% van de Nederlandse huizenbezitters een restschuld heeft nu de huizenprijzen dalen en de huizenverkopen stagneren. Onder die 30% zullen dus veel jonge huiseigenaren vallen.

Groot verschil fysieke en papieren markt
Tot slot nog een uitgebreid stuk van Eric Sprott, misschien wel de koning van de zilvermarkt. Sprott legt kort en duidelijk uit waarom Amerika nog lang niet hersteld is van de grote recessie, wat het permanente probleem in Spanje is en wat de impact hiervan is op de goudprijs. Vooral de nieuwe vraag naar edelmetalen vanuit China en Hong Kong zorgt volgens Sprott voor enorm veel aanboddruk. Het verschil tussen de fysieke en papieren markt is wellicht nog nooit zo groot geweest als nu, beargumenteert Sprott. Een MUST READ!

Quote of the day: ‘A budget tells us what we can’t afford, but it doesn’t keep us from buying it.‘ – William Feather