Big Reset: bereid je voor op het ondenkbare

Oud-president van de ‘Bank of England’ kenner en insider Mervyn King, een man die aan het monetaire roer heeft gestaan, hint op een Big Reset in een interview voor het WGC. Het IMF heeft zich vanaf 2009 teruggetrokken opgesteld ten opzichte van wereldwijde samenwerking. Op het allerhoogste niveau hebben landen het roer niet mondiaal durven omgooien en varen we steeds verder weg van de oplossing voor het globale schuldenprobleem dat nog dagelijks groeit. Enkele van zijn opvatting leest u in dit artikel.

big reset

Sinds de publicatie van zijn boek ‘the End of Alchemy’ werd duidelijk dat de voormalige voorzitter Mervyn King niet langer gelooft in het huidige monetaire beleid bestaande uit geldschepping gebaseerd op niets.

In een recent interview voor een publicatie voor het WGC (World Gold Council) gaat Mervyn King zelfs een stap verder. In een artikel getiteld ‘Misguided policies and economic risk’ praat Mervyn openlijk over de situatie in Europa, de groei van de wereldeconomie en hoe investeerders zich het beste opstellen binnen dit huidige onzekere klimaat. Beschouw enkele van zijn opvattingen.

Uitgeven en lenen

De oorzaken voor het uitbreken van de crisis, te veel lenen en uitgeven, zijn nooit opgelost. Daarentegen zijn we zelfs nog meer gaan lenen om nog meer te kunnen blijven uitgeven. De oplossing begeeft zich steeds verder buiten handbereik. Het doorvoeren van wijzigingen in het huidige monetaire beleid wordt hierdoor met de dag moeilijker. We varen dagelijks steeds verder in de verkeerde richting.

Negatieve rente

Het monetaire beleid bereikt duidelijk haar limieten. Het neerwaarts bijstellen van de rente met als doel de bestedingen te stimuleren kan slechts tijdelijk werken. Uiteindelijk zal het systeem resistent worden tegen dergelijke maatregelen. Hoe langer je de binnenlandse uitgaven wilt blijven opvoeren, hoe meer je ook zal moeten lenen. Dit heeft zijn grenzen. Een dergelijk beleid is onhoudbaar waarbij een scherpe neerwaartse daling op de loer ligt.

Vastgestelde wisselkoersen

De onbalans tussen economieën dienen getackeld te worden door middel van flexibele wisselkoersen. Vastgestelde wisselkoersen leek de juiste weg, maar bleek grote onevenwichtigheden te veroorzaken tussen Azië en het Westen. Dit is een grote uitdaging maar zal aangepakt moeten worden.

Big Reset en wereldwijde samenwerking

Geïndustrialiseerde economieën moeten voortdurend inspanning blijven leveren om een vrijere wereldhandel te bevorderen. We zullen tevens moeten streven naar een wereldwijde samenwerking welke we eigenlijk al sinds de lente van 2009 niet meer hebben waargenomen. Het IMF heeft zich sindsdien niet meer actief beziggehouden dit te bevorderen. Landen zullen hun economieën moeten her-balanceren, maar dit kan alleen als landen dit in harmonie met elkaar afstemmen.

Veel landen hebben getracht hun binnenlandse groei te stimuleren door hun wisselkoersen neerwaarts bij te stellen, maar dit werkt averechts daar het totaalbeeld wordt verstoord en dit een valutaoorlog rugwind geeft. Hoewel gering, op dit vlak zijn er tekenen van samenwerking te vinden, echter staan we nog wel ver van een mondiale aanpak, ofwel een monetaire reset.

Europa

Wanneer we kijken naar de situatie in Europa, is King Mervyn nog somberder. Daar hebben we een totaal andere ‘configuratie’ nodig waarbij een exit van Duitsland de voorkeur geniet. Dat kan van tijdelijke aard zijn daar Duitsland een struikelblok lijkt naar wat het uiteindelijke doel is van een monetaire unie. Een politieke unie daarentegen ligt nog veel verder weg en zullen er nog veel stappen gezet moeten worden.

Houding van investeerders

Daar we eigenlijk niet weten wat de toekomst precies voor ons in petto heeft, is het niet bepaald verstandig oude rekenmethodes te handhaven om te bepalen hoe je je portfolio zal moeten diversifiëren. Probeer door te denken welke mix van assets je de beste kans geeft om onvoorziene gebeurtenissen op te vangen. Dat kan betekenen dat je assets opneemt die negatief correleren met datgene wat je in je portfolio aan bezittingen hebt.

De rol van goud

Opvallend is dat centrale banken, overheden en individuen in deze kringen altijd over goud in hun portfolio beschikken ondanks hun openlijke afkeuring op dit edelmetaal – immers behaal je hier geen bijzondere winsten mee. Echter, wanneer de markten onzeker dreigen te worden, laat staan er grote monetaire wijzigingen voor de deur staan, zijn dit de assets die als laatst overeind blijven. Betalingen in goud zullen altijd worden geaccepteerd. Om die reden hebben centrale banken altijd goud op hun balans. Steeds meer landen blijven goud toevoegen aan hun balansen. King merkt op: “Ik kan begrijpen waarom ze het gevoel hebben dat een deel van hun portfolio moet bestaan uit fysiek goud”.

Goud is een ‘hedge’, een verzekering tegen (hyper-) inflatie. Op een dag kan het flink fout gaan hoewel overheden de situatie nochtans goed onder controle lijken hebben. Er is veel vooruitgang geboekt sinds de jaren ’90 en de vroege jaren deze eeuw, maar ondanks dat zijn er recente voorbeeld van zelfs hyperinflatie te noemen zoals in Argentinië of in Zimbabwe. Dan ben je als overheid en centrale bank gered wanneer er goud op de balans staat. Het zijn simpele maatregelen tegen destructieve gevolgen.

Dit is de gedachtegang van een kenner, insider, een man die aan het monetaire roer heeft gestaan. Het huidige monetaire beleid is niet langer toepasbaar. Dit geldt ook voor financiële modellen die veel investeerders handhaven. Verzeker je risico’s door goud te kopen om de komende big reset te overleven.

12 reacties

 1. Dit is bangmakerij of doemdenken, de kans dat het volledig fout gaat (op korte termijn) is zeer klein.
  Wat zich nu afspeelt in de wereld is het verschuiven van de macht uit westerse handen naar Azie in het bijzonder (China). Dit proces is veroorzaakt door de globalisering, zodat de elite nog meer kan verdienen. Wat dit voor landen als China betekend weten we wel, toenemende welvaart etc. ,etc. Voor de westerse wereld is een proces van acheruitgang gestart, wat onmogelijk kan worden teruggedraait. De industrie verdwijnt richting het Oosten en daarmee de werkgelegenheid en de welvaart. De westerse wereld zal dus steeds meer kosten moeten maken om de bevolking tevrede te houden, meer WW uitkeringen, meer bijstandsuitkeringen en daar komt ook de demografische ontwikkeling nog bovenop, namelijk vergrijzing, gelukzoekers en ga maar door.

  Natuurlijk is dat voor de bevolking niet prettig, maar dit is niet de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurd. Mooi voorbeeld is Japan, waar de welvaart tot een hoogtepunt kwam zo’n twintig jaar geleden. Wat is daarna met Japan gebeurd, nou precies hetzelfde wat zich nu afspeelt in Europa en Amerika. De Japanse industrie ging zich verplaatsen naar Korea, China, India en ga maar verder. Japan had te kampen met vergrijzing (gebeurd hier ook) en moest enorme kosten maken (tegen nul procent rente, he herkenbaar!) om alles draaiend te houden. Het is inmiddels zo zot dat de Japanse staatsschuld 250% van het BNP bedraagt, iets wat theoretisch onmogelijk werd geacht!
  Daar blijft het niet bij ,de Japanse wonderdoktor (Abe), heeft de geldpers nog harder laten draaien en geen vuiltje aan de lucht.

  Europa (en Amerika) zullen het Japanse voorbeeld volgen, de staatschuld is hier nog zeer laag tav Japan, de westerse wereld kan dus rustig ademhalen en de geldpers gaat overuren draaien.
  Doktor Draghi staat te springen, let op bij de Italiaanse bankencrisis….geldpers draaien maar en problemen zijn weer (tijdelijk) verholpen, simpel toch ! Dat kan Frankrijk , Spanje, Griekenland en ga maar door ook helpen, en zo gebeurd dat ook. Laat Dijsselbloem maar uit zijn nek lullen!
  De komende tien jaar blijft alles bij het oude ,behalve dat de staatschulden dus oplopen, so what!
  Natuurlijk zal dat ten kosten van de welvaart gaan, maar zelfs als de gemiddelde westerse burger 30% inlevert heeft hij het nog goed en zal de straat niet opgaan, laat staan met een geweer.
  De Nederlander is helemaal naief, die accepteert alles, het woord verzet kan wel uit ons woordenboek geschrapt worden.
  Er komt geen hyperinflatie, dat is bijna onmogelijk, omdat steeds minder burgers werken (ook lager salaris) en de consument niets uitgeeft (NET ALS IN JAPAN). De Nederlandse burger levert met plezier zijn Opel in tegen een electrische fiets, eind goed al goed, niks aan de hand.

  1. Waarom zou het in het westen slechter moeten gaan als het in China beter gaat? De reden dat het zo slecht gaat in het westen is met name het financiële systeem. De financiële sector heeft met het loslaten van de goudstandaard veel te veel macht naar zich toe kunnen trekken en veel te veel schulden kunnen creëren.

   Schulden, schulden en nog eens schulden. Dat is de oorzaak. Waarom zou een kartel de complete zeggenschap moeten hebben hoeveel geld er wordt gecreëerd en tegen welke rente ze dit kunnen uitlenen.

   Elke ander argument staat in schril contract met welke schade dit heeft opgeleverd en nog gaat opleveren. De gifbeker is nog niet leeg. Zo lang het overgrote deel van het volk dit niet begrijpt zal de oplossing er voorlopig nog niet zijn.

   1. Beste Liberty,

    De schuldenberg is ontstaan, door politici, die alles beloven , zoals een Europa en andere leugens. Deze politieke elite wordt gesteund door de financiele elite (bankiers), samen zijn ze in staat om de bevolking in toom te houden en de nekklem aan te draaien.
    Deze elite deinst nergens voor terug, zelfs zeer grove leugens worden verkocht………….RABO bank zegt dat Goud niets waard is, op termijn gaat de goudprijs naar € 500,- ! Hahahaha, geloof mij de onnozele burger trapt er in. Het spel gaat gewoon verder. Weet je nog Rutte, geen cent meer naar Griekenland! Europa gaat ten onder, honderd procent zeker, net zo zeker als dat de goudprijs NOOIT meer op € 500,- komt.

    1. Ja idd..als een bank zijn geloofwaardigheid heeft verloren is het de rabobank wel met het manipuleren vd liborrente.Als de goudprijs naar 500 zakt kopen slimme mensen massaal bij !!!! Dat kans dat we binne nu en 10 jaar een heel ander monetair systeem hebben is zeer groot..de schulden v landen in Europa zijn sinds de crisis van 2008 alleen maar toegenomen..de hele economie is gebaseerd op drijfzand…rente laag houden, massaal geld bijdrukken. China zal een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst voor een nieuw monetair systeem…ze kopen als gekken goud en silver. Staks komt er een SDR welke ten dele bestaat uit de waarde van goud…of ze laten de yuan aan goud koppelen. Als je het huidige systeem niet vertrouwd zoals ik dan kan je t best fysiek goud en silver kopen en thuis in een kluis bewaren. Immers…wat je niet bezit heb je niet..geld op de bank zetten is nutteloos.

   2. Precies Liberty, zo moeilijk is het toch allemaal niet te begrijpen en te beredeneren, mits je niet dermate gemanipuleerd, geïndoctrineerd, geestelijk verkracht bent in je jonge of latere leven,

    dat je geen helder zicht meer hebt op de toestanden in de gehele aardse samenleving.

    Einstein, lijkt toch geheel gelijk te krijgen.

    Het lijkt weer op een artikel zonder persoonlijke inhoudelijke inbreng.
    Jammer, dan maar weer wachten op Broncel.

    Ik wil hiermee geen knuppel in het hoenderhok gooien!!!!

 2. Ik geloof dat het duidelijk is voor iedereen die ademt dat het huidige systeem niet werkt en met allerlei kunstgrepen overeind gehouden wordt.
  Het probleem wat ik in de aangedragen ‘oplossingen’ vind -van welke econonoom of goeroe dan ook- is dat we steeds in het oude denken blijven hangen.

  Leven heeft niets met geld of wat voor materie ook te maken. Ja, ook ik wil graag warm zijn als het weer koud is buiten, ook ik wil graag mij maag kunnen vullen met goede voeding. Maar dat heeft alles niets met geld te maken.

  Het menselijk ras zal pas echt verder komen als we de onzin van een geldsysteem loslaten.
  De natuur biedt ons alles wat wij nodig zijn, maar juist doordat wij er een economisch systeem aanhangen met iets wat denkbeeldige waarde heeft, gaat het mis.
  Wat is echt belangrijk in het leven.

  Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted
  ~ Albert Einstein

 3. Zo heeeel moeilijk is ’t niet hoor; wie inteert op de toekomst, wordt ingehaald door het verleden. Hoe dan ook.

 4. Deze keer eens wat opwekkend nieuws: dit is nu echt de toekomst voor electrisch autorijden vergeet Tesla maar te duur, geen afstand mee te rijden, opladen duur te lang, bij brand is een Tesla niet te blussen.

  http://www.nanoflowcell.com/ 1000 km met een tank ( nou ja 2 eigenlijk)

 5. Zeker Richard gaat de big reset er komen.

  Met de invoering van de Euro in 2001, hebben we hier al een voorproefje van mogen meemaken.

  Op een dag zal het zeker flink fout gaan.
  Er is de afgelopen decennia veel achteruitgang geboekt en veel goed geld waardeloos gemaakt.
  Dat is de waarheid!!

  “King merkt op: “Ik kan begrijpen waarom ze het gevoel hebben dat een deel van hun portfolio moet bestaan uit fysiek goud”.

  Daar hoef je toch geen King voor te heten.
  Wat is dit voor primitieve profeet/heilige naloperij in de 21e eeuw.

  “Dan ben je als overheid en centrale bank gered wanneer er goud op de
  balans staat. Het zijn simpele maatregelen tegen destructieve gevolgen.”

  Wat kan ons die stinkende,manipulatieve, verrotte, kapitaal volgende instituten nou schelen.
  Zij zorgen wel goed voor zich zelf, daar hoef jij je als kleine gemanipuleerde RTLz man geen zorgen om te maken.

  Ik wacht nog steeds met smart op een inhoudelijk artikel van jezelf.

 6. “Big Reset: bereid je voor op het ondenkbare”

  Als het ondenkbaar is, hoe moet het dan tot algehele paniek leiden bij de massa?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: