In Nederland zijn in het eerste halfjaar van 2020 in totaal zo’n 16.000 valse eurobiljetten uit roulatie gehaald. Dat is 23% minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze afname concentreerde zich in het tweede kwartaal van 2020 (- 47%) en kan worden toegeschreven aan de economische lockdown tijdens de coronacrisis. Tijdens de lockdown is minder aan de kassa gekocht en is minder vaak contant betaald. De waarde van de contante betalingen aan de toonbank halveerde aanvankelijk zelfs, maar inmiddels betalen steeds meer mensen weer met cashgeld. dit blijkt uit onderzoek van DNB.

geld euro

Er zijn 25 miljard eurobiljetten in omloop wereldwijd

Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, wereldwijd 25 miljard eurobiljetten, is de kans op het aantreffen van een vals biljet klein. De verreweg meest vervalste coupure in Nederland blijft het 50 eurobiljet. De neppe 500 euro werd percentueel het minste aangetroffen. Hieronder de verdeling in percentages. Lees hier trouwens een artikel van Biflatie van een paar jaar geleden waarom het biljet van 500 euro zomaar veel geld waard zou kunnen worden.

Winkeliers checken biljetten steeds vaker

Ook het aandeel van de vervalsingen met een ‘lage kwaliteit’ is onveranderd groot. Eurobiljetten zijn eenvoudig te controleren door de echtheidskenmerken te checken. Dat kan handmatig met behulp van de kijk-voel-kantel methode. Met deze methode kan het merendeel van de valse biljetten snel worden herkend. Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten die door de ECB zijn gecertificeerd. Een goede controle zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: