Bijna 5 miljoen Spanjaarden werkloos

23

In Spanje blijft het maar bergafwaarts gaan. Het land raakt steeds verder in de problemen, tegenvaller na tegenvaller wacht onze stierenvechters. Terwijl wij Nederlanders nog steeds lekker bij de warme kachel of radiator zitten hebben twee- van die vijf miljoen werklozen helemaal niets meer, geen werk én geen uitkering. Ze moeten maar hopen dat voedselbanken en familieleden vulling voor hun lege buiken kunnen en willen leveren. Meer dan ooit is men van elkaar en de ander afhankelijk geworden en de vooruitzichten zijn slecht.

spaanse werkloosheid

Dubbele valkuil

Door de veel hogere ww-uitgaven dan begroot en een terugloop van de economie in een tot nu toe ongedacht tempo, loopt het begrotingstekort in Spanje nog elke dag op. Wordt elke prognose al na korte tijd achterhaald door een nog slechtere. Wat het allemaal nog erger maakt is dat de officiële cijfers van de regering waarschijnlijk ver afstaan van praktische de werkelijkheid, dat de gaten veel groter zijn dan naar buiten wordt gebracht.

Stiglitz: Huidige Europa-beleid helpt niets

Volgens Nobelprijswinnaar Jozeph Stiglitz helpen alle tot nu toe genomen maatregelen niets, komen we alleen maar verder van de regen in de drup. Deze regel schrijvende moest ik opeens aan de uitspraak van Kanzler Merkel van deze week denken namelijk dat de crisis nog wel vijf jaar zou duren. Men kan nog niet eens één dag vooruitzien laat staan vijf jaar. Wat Spanje betreft weet niemand hoe het verder moet. Frankrijk houdt zich muisstil, raakt als een ballon steeds verder opgeblazen tot we opeens een grote boem horen. De 26 miljard van de Russen wacht op redding in Cyprus en in Griekenland heeft men morgen weer een cruciale stemming, waarna volgens premier Samaras alle Griekse problemen zich zullen oplossen.

Merkel als Nostradamus?

Stel dat Angela Merkel schouwende kwaliteiten zou hebben en het echt nog minstens vijf jaar zou verdergaan op de wijze als nu. Zou u lezer dan niet helemaal gek, woedend en hopeloos worden? Vijf jaar voortmodderen en doorgaan op de wijze zoals het nu gaat. Ik moet er niet aan denken en kan het me ook niet voorstellen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie