Bijna 5 miljoen Spanjaarden werkloos

23

In Spanje blijft het maar bergafwaarts gaan. Het land raakt steeds verder in de problemen, tegenvaller na tegenvaller wacht onze stierenvechters. Terwijl wij Nederlanders nog steeds lekker bij de warme kachel of radiator zitten hebben twee- van die vijf miljoen werklozen helemaal niets meer, geen werk én geen uitkering. Ze moeten maar hopen dat voedselbanken en familieleden vulling voor hun lege buiken kunnen en willen leveren. Meer dan ooit is men van elkaar en de ander afhankelijk geworden en de vooruitzichten zijn slecht.

spaanse werkloosheid

Dubbele valkuil

Door de veel hogere ww-uitgaven dan begroot en een terugloop van de economie in een tot nu toe ongedacht tempo, loopt het begrotingstekort in Spanje nog elke dag op. Wordt elke prognose al na korte tijd achterhaald door een nog slechtere. Wat het allemaal nog erger maakt is dat de officiële cijfers van de regering waarschijnlijk ver afstaan van praktische de werkelijkheid, dat de gaten veel groter zijn dan naar buiten wordt gebracht.

Stiglitz: Huidige Europa-beleid helpt niets

Volgens Nobelprijswinnaar Jozeph Stiglitz helpen alle tot nu toe genomen maatregelen niets, komen we alleen maar verder van de regen in de drup. Deze regel schrijvende moest ik opeens aan de uitspraak van Kanzler Merkel van deze week denken namelijk dat de crisis nog wel vijf jaar zou duren. Men kan nog niet eens één dag vooruitzien laat staan vijf jaar. Wat Spanje betreft weet niemand hoe het verder moet. Frankrijk houdt zich muisstil, raakt als een ballon steeds verder opgeblazen tot we opeens een grote boem horen. De 26 miljard van de Russen wacht op redding in Cyprus en in Griekenland heeft men morgen weer een cruciale stemming, waarna volgens premier Samaras alle Griekse problemen zich zullen oplossen.

Merkel als Nostradamus?

Stel dat Angela Merkel schouwende kwaliteiten zou hebben en het echt nog minstens vijf jaar zou verdergaan op de wijze als nu. Zou u lezer dan niet helemaal gek, woedend en hopeloos worden? Vijf jaar voortmodderen en doorgaan op de wijze zoals het nu gaat. Ik moet er niet aan denken en kan het me ook niet voorstellen.

23 REACTIES

 1. @Verkiezingen in de VS., gezeur over het nieuwe regeringsakkoord hier. We vergeten even dat Zuid-Europa in een steeds diepere crisis wegzakt en dat de gevolgen hiervan niet aan onze deur voorbij zal gaan en dat we nog veel meer moeten gaan slikken dan een hogere zorgpremie en nog hogere woonlasten.

 2. @Madman, ktm; Ik vind het echt niet erg als er zo nu en dan onder de artikelen gesprekken plaatsvinden. Inhoudelijk zijn jullie reacties hierboven echter niet, vandaar dat ik ze heb verwijderd. Wellicht komt er nog eens een forum (terug) op Biflatie.nl. Tot die tijd zou het fijn zijn als jullie ontopic willen reageren, zodat het voor alle bezoekers overzichtelijk blijft.

 3. Ben, ik ben er van overtuigd dat de EU het zich niet kan veroorloven nog jaren in de problemen te zitten, dat zou het einde van de euro betekenen.
  Ik zie het zo.
  Al het gedraai, gemanoeuvreer, gemanipuleer van Brussel is het gevolg van een dilemma, en een ontsnapping daaruit is kansloos.
  Aan de ene kant proberen ze de geloofwaardigheid van de EU met haar z.g. aangescherpte begrotingsdiscipline overeind te houden, en aan de andere kant mag Griekenland, Spanje of maakt niet uit welke zwakke broeder ‘vallen’ .
  De enige ‘oplossing’ is dus door blijven gaan met de huidige politiek: steeds weer nieuwe leningen ( er komt zeker een nieuw hulppakket voor Griekenland ) in ruil voor nieuwe bezuinigingen.
  Dit is een verliezende strategie.
  Ik denk dat ze letterlijk alleen maar tijd willen winnen en hopen op een wonder. Dat de wereldeconomie straks als een speer gaat en Europa uit het moeras trekt.
  Dat is uiteraard, gezien alle financiële risico’s in de VS en de EU niet een erg waarschijnlijk scenario.
  Ik zie twee grote gevaren voor de euro-zone, en één ervan is voldoende om het ligt uit te doen.
  Ten eerste kan op korte termijn in Griekenland en/of Spanje de pleuris uitbreken. De mensen zien terecht geen uitweg meer. En als het niet dit jaar gebeurt dan bijna zeker volgend jaar als deze landen door onmenselijke bezuinigingen, stakingen en oproeren over de rand geduwd worden.
  En anders komt er een moment dat in Duitsland en Nederland een meerderheid er geen gat meer in ziet. Ook hier zullen steeds meer mensen het heel erg moeilijk gaan krijgen, en dan kun je er op wachten dat de vlam in de pan slaat als er nog meer geld naar het armlastige Spanje ( misschien wel Frankrijk ) moet, waardoor we nog maar eens tien miljard moeten bezuinigen. We moeten wel de drie procent norm blijven voldoen hè, anders krijgen we een boete.
  Het kan dus gewoon niet goed aflopen, daar ben ik honderd procent van overtuigd.
  Soms is het niet moeilijk een ‘visionair’ te zijn. Een paar niet-controversiële stellingen leiden tot bovenstaande dwingende redenering.
  1. De mensen in Griekenland en Spanje zijn aan het einde van hun latijn, als ze het nog slechter gaan krijgen worden risico’s voor de EU en de euro te groot.
  2. Amerika en Europa, komen mede door financieel wanbeleid in een haast permanente situatie van laagconjunctuur zo niet recessie.
  3. Daardoor zal het het geduld van de bevolking in de ‘rijkere’ EU landen met de armlastige landen op raken en niet meer bereid zijn tot volgende hulpprogramma’s.
  4. Als de EU dan wil volharden in haar kansloze politiek, zal het volk ze daartoe dwingen.

  Einde oefening.

 4. @8, Madman, kom op man, niet zo onredelijk doen. Je moet respecteren dat de beheerders hun product beschermen. Dat zou jij ook doen als je dat nodig vindt.
  Wacht gewoon op een chat uitbreiding en tot die tijd ga je gewoon door met je filosofische inbreng.

 5. Europa is een goed voorbeeld voor andere werelddelen hoe het niet moet en zeker voor Amerika want daar kunnen ze elkaar met Europa om de oren slaan, stem je op Obama dan wacht Amerika een toekomst als Europa, een soort angst scenario zijn we geworden. Als je je bord niet leeg eet dan komt Europa en dan zwaait er wat. De boze heks Europa lokte de kindertjes het bos in en …….Europa als grote bangmaker voor heel de wereld, mooi toch ???

 6. @allen: Ik had verwacht dat ieder hier normaal in discussie zou kunnen blijven gaan, maar helaas is het de afgelopen tijd enigszins uit de hand gelopen, dat ben ik met [u]Berg[/u] eens. Vandaar dat de huisregels een prominentere plaats hebben gekregen. Vanaf heden zullen de regels ook strakker worden gehandhaafd. Ik hoop dat de interactie op deze manier voortgezet kan worden en dat we gezamenlijk kunnen blijven discussiëren over de economische toekomst die we met z’n allen tegemoet gaan. De meeste verwijzingen die hier worden geplaatst zijn interessant en hebben een toegevoegde waarde. Het delen van deze informatie wordt dan ook zeer op prijs gesteld. Het openen van een forum of chatbox voor overige onderwerpen neem ik in beraad.

 7. En de ecb heeft nog een rating agency ontdekt in Canada die Spanje nog niet tot junk heeft bestempeld. Waardoor Spanje geen aanvullend onderpand ter waarde van 16,7 miljard euro hoeft bij te storten. Want dat hebben ze niet. Jaja, zo erg is het inmiddels…. Zelfs de ecb doet mee: when things get serious, you have to lie.

 8. Tjeemig de peemig zeg… Heeft Madman soms zijn ‘afscheidsbriefje’ achtergelaten. Ik heb wel wat gemist op dit draadje door al het snoeiwerk.

  @Koen
  Volgens zeggen heeft ene ‘Berg’ een goed argument. De reactie is door mij niet meer te zien overigens.

  @1e alinea artikel
  “…hebben twee- van die vijf miljoen werklozen helemaal niets meer, geen werk én geen uitkering. Ze moeten maar hopen dat voedselbanken en familieleden vulling voor hun lege buiken kunnen en willen leveren. Meer dan ooit is men van elkaar en de ander afhankelijk geworden en de vooruitzichten zijn slecht.”

  Kan je hier een aantal voorbeelden van geven… in NL wel te verstaan.

  Trouwens op tv over de verkiezingen VS. Hier legde iemand haarfijn uit over de ‘ongeregistreerde werklozen’ in de VS. De cijfers zijn in werkelijkheid veel erger.

  Eigenlijk vind ik dat snoeien hier in de WW ook best wel aso. Nu ze verwachten dat die groep hier dus juist groter wordt beginnen ze te snoeien. Let wel, dit is de groep die (altijd) al gewerkt hebben en is dus niet de groep chronische nietsnutten. Ja,en makkelijker te ontslaan. Als je al weer werk weet te vinden, kan je een contractje krijgen voor een x-aantal maanden. Lekker goed fundament om een dak boven je hoofd te verkrijgen / te behouden. Als je aan de werk-exit gaat sleutelen moet je ook wat aan de werk-ingang doen.

 9. @12 R:
  [quote]Let wel, dit is de groep die (altijd) al gewerkt hebben en is dus niet de groep chronische nietsnutten.[/quote]

  Uit de jongste cijfers blijkt dat uitkeringsgerechtigden als bijv. de Bijstand ook 4% op achteruitgaan in de komende kabinetsperiode.

 10. @13 Moin
  Ik had me voorgenomen om niet meer te reageren maar nu moet ik toch.
  Waar haal jij 4% vandaan?
  Geloof jij dat?
  Dit is niet zozeer persoonlijk maar maar aan “jullie” gericht…
  Ik heb tientallen vrienden en kennissen in “die polder”.
  “Jullie” zijn al veel meer achteruit gegaan, laat staan de ellende die nog gaat komen. Het gaat helemaal niet om procentjes maar reeds om tientallen procenten. Let wel, ik ga veel om met ZZP-ers en mensen met wisselende jobs. Ik kan me voorstellen dat iemand in loondienst minder klappen krijgt. Maar toch, het kan niet om procenten gaan. Onmogelijk. Ik hoor zelfs van ambtenaren in loondienst dat ze een blikje ‘Euroshopper bonen’ kopen en er wat tonijn uit blik doorheen roeren en dat was dan het avondmaal voor 1 euro per persoon.
  Dan praat je over normale mensen met een simpel appartement en betaalbare hypotheek. Maar het wordt allemaal te duur. Geen vakanties meer, geen hobbies, alleen nog moe, ziek, geen perspectief meer.

  Ik wacht trouwens nog steeds op antwoord welke pillen dat zijn dat “jullie” de gelukkigste, rijkste mensen zijn met de langste levensverwachting. Ik wil ook graag roze bloemetjes zien. Nou schijn ik ook hier op dit forum voor gek te worden verklaard als ik gewoon als realist schrijf dat je jezelf vooral moet gaan bewapenen. Via email krijg ik van heel intelligente mensen, welke het zinkende schip allang hebben verlaten groot gelijk…
  Zelf van de wat hogere mensen bij de inlichtingendiensten en politie alsmede de mensen achter grote websites als Klokkenluider (ja, ik ken nou eenmaal erg veel mensen).
  Maar dat strijdpunt zal wel komen omdat ik de incarnatie van Calvijn eerst flink heb verkracht en er toen uit heb gegooid.
  Eu sou Brasileiro!

 11. @moerstaal
  Ja zeg eh…wel blijven reageren hoor. Braziliaanse Cowboy 😉

  Wat die pilletjes en roze brilletjes betreft. Zolang je je baan nog hebt, je auto nog voor de deur hebt staan, is het een goede gewoonte hier in die polder ‘te doen’ dat alles goed gaat. Wat ik alleen om mij heen zie, is dat steeds meer mensen in werkelijkheid ‘m zitten te knijpen voor hun baan, ALS je die nog hebt tenminste. Grimmigheid op de werkvloer ed.

 12. Dames en heren, de wereldeconomie gaat volledig door het putje. Maar dan ook volledig. Over 2 jaar smachten we naar dit soort berichten.

 13. @16 Houtskool. Wellichtbfat het voor de BRIC landen mee gaat vallen. Voor Amerika en Europa kan het wel eens heel beroerd gaan worden.
  Over tien jaar zijn de machtsverhoudingen op de wereld totaal anders.

 14. @17 Vb
  Iemand viel me anders behoorlijk aan en waardeerde een stukje humor niet. Ik dacht ik reik mijn hand en ik kreeg een nog hardere knal terug.
  Ik heb trouwens besloten wat minder vaak te reageren en me meer te richten op het preppen zelf. Wel lees en luister ik het eea., vooral KTM stuurt mij per email menig linkje.
  Ik verstuur momenteel meer emails naar mensen als KTM dan ik nog online reageer. Bevalt me prima. Je hoeft nergens rekening mee te houden. KTM, ik en nog enkele andere mensen kunnen 100% zichzelf zijn. Heel plezierig! Geen censuur en alle betrokkenen kunnen inmiddels tegen een stootje. Het mag over en weer ongezouten en wel gepeperd. Ronde tafel van Arthur heet zoiets…

 15. @18 VB, in China staan naar schatting 64 miljoen appartementen leeg. De cijfers die men presenteert zijn hoogst onbetrouwbaar. Er komen ook weer ict diensten terug uit India omdat het hier inmiddels ook goedkoper kan. Afrika heeft de meeste kans, mits de Chinezen het continent niet leegvreten vwb grondstoffen. Vergeet China voorlopig maar, met haar opgepompte centraal aangestuurde nep economie, lage levensstandaard en een paar biljoen straks waardeloze dollars.De VS zet straks wat kernkoppen op scherp en schrijft haar schuld af, nadat de EU trein het ravijn is ingereden. En dan begint het spel opnieuw. De rol van de brics wordt groter, maar pas over 20 jaar denk ik, of nog later. De export van China naar Italie is tweede kwartaal 2012 gedaald met 38,5% tov 2e kwart 2011. En dan praat je nog maar over één handelslijntje. Dat hakt erin. We zijn te afhankelijk van elkaar geworden. En dus worden we allemaal ziek.

 16. @20 houtskool
  Als je niet bij de top graaiers behoort dien je je gewoon los te maken van het systeem.
  Zo min mogelijk met geld te maken hebben.
  Zoveel mogelijk als een vrek leven. Jammer voor MKB maar je hebt geen keus anders dan rennen en iedereen laten rennen… Fuck the rest en kies voor jezelf!!! Alleen dan komt er verandering in je leven en wie weet in de hele maatschappij!!!
  Maar vrijwel niemand die dit leest gaat zijn leven veranderen…
  Ik ben er wel mee bezig maar ik geef toe dat ik er ook nog lang niet ben.
  Het hoeft niet te betekenen dat je een lamlendig leven als holbewoner gaat leiden en hooguit aan steenbewerking doet.
  Welnee, denk aan eigen zonnepaneel bijv. Er mag best hoogwaardige techniek bij zitten.
  Kijk, als verandering niet van boven komt dan moet die maar van onderaf beginnen.
  Maw. zelf gaan beginnen.
  Dat is leuk, leerzaam, gezond, duurzaam, geeft binding met mensen die hetzelfde doen, geeft weer een doel in het leven.
  Maak je los van Strafkamp HOL-land BV, je chronisch en mentaal ziek rennen op de vierkante meter voor bank, baas, belasting en bilderbea.
  En vergeet dat lijstje niet hè.
  Wapen, waterfilter, droog&blikvoer, zilver, survivalboek + wat ze verder nog aanbevelen.
  En doe dit niet alleen hè.
  Sleutelwoord = teamwerk!
  Team + wapens = winnen!

  Nog even wat harde cijfers:
  Circa 50% NL nu chronisch ziek t/o Circa 33% Brazil nu chronisch ziek
  Circa 40% EU nu hersenaandoening (van ADHD tot depressie en van schizofrenie tot dementie) t/o marginaal in Brazil
  Circa 700.000 NL nu burnout t/o marginaal in Brazil
  Circa 1,7 miljoen NL nu bijna burnout t/o marginaal in Brazil
  Circa 7 miljoen rechtszaken per jaar in NL t/o marginaal in Brazil
  Kind in NL wordt geboren met Circa 25.000 euro schuld t/o marginaal in Brazil
  Nederlander moet 1,1 miljoen euro in zijn leven aan belasting betalen t/o marginaal in Brazil
  Circa 52.000 zelfmoorden per jaar in de EU t/o marginaal in Brazil
  Circa 40% slikt zelf voorgeschreven medicatie in NL per 14 dagen
  Circa 37% slikt voorgeschreven medicatie in NL per jaar
  Bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2005/2005-048-pb1.htm
  Cijfers Brazil ken ik niet maar ook te hoog in ieder geval!
  Helft hypotheek en andere huur t/o Brazil 3% hypotheek en rest vrijwel alle eigen bezit…
  Wie is hier arm???

  Wie is hier gek???
  Ikke want ik wijk blijkbaar van dit pad af.
  En als echte zombie betaamt trek je elk gezond en bewust wezen mee de goot in, toch?

 17. Houtskool,
  De grafiek waar je naar linkt, die lijkt aan de rechter kant stijl omhoog te gaan. Maar als je goed kijkt loopt hij een beetje krom.
  Dus………. Hij buigt straks boven naar links en daarna weer links terug naar beneden…
  Snap je? het is gewoon een groot gat waar het allemaal in verdwijnt 😥

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.