Bijna 700.000 Nederlanders zitten in bitcoin/Cursus Cryptobeleggen

Marktonderzoeksbureau Markteffekt hield afgelopen maart 2021 een steekproef onder 1020 representatieve Nederlanders. (Om een of andere reden wordt schrijver dezes nooit voor dergelijke onderzoeken gevraagd…waarschijnlijk wegens niet-representatief. Ik zou het denken, met al mijn spaargeld in cryptocurrencies en reeds jaren diep in de Cryptowereld genesteld. Don´t try this at home!) ´Nagenoeg alle Nederlanders (91%) zijn bekend met de Bitcoin en 25% geeft aan het investeren in de Bitcoin te overwegen. Er wordt zelfs door 14% aangegeven het komende jaar zeker, dan wel waarschijnlijk, de eerste belegging in Bitcoin te gaan doen.´ En nog: “Vanaf januari dit jaar zien wij een flinke toename in het aantal mensen dat investeert in Bitcoin. Een hogere prijs zorgt voor meer bekendheid en veel Nederlanders nemen nu de stap om te gaan investeren. Het rendement op spaargeld is er niet, dus mensen zoeken een alternatief om vermogen op te bouwen en te behouden.”´

Vroeg of laat

Het gevaar bestaat er in dat heel vaak een meerderheid in een beurs- of beleggingshype stapt wanneer het grote geld reeds verdiend is. Door wie er vroeg in zit dan. Waarmee we absoluut niet beweren dat cryptobeleggen een hype is. Wat wel een feit is, is dat zij dan meestal instapt op de top of een top. Aangetrokken als die meerderheid is door berichten in de media over aanzienlijke winsten met deze of gene belegging. Welke beurslegende zei ook alweer dat wanneer de taxichauffeur hem beleggingstips gaf, hij wist dat het tijd was om uit te stappen!

Gevecht om het geld

Maar iedereen die zich hierdoor nu afgeschrikt voelt (en deze Cryptonieuwsbrief wordt door duizenden Nederlanders en Belgen gelezen) kunnen we wel enigszins geruststellen. Bitcoin et al. en absoluut de blockchain technologie are here to stay. Alleen van cryptomunten als bitcoin, en zeker de 9000 altcoins, kan ik niet garanderen hoe lang. En zeker ook niet dat ze allemaal gaan overleven. De powers that be zullen niet zonder hevig weerwerk de macht over het geld afstaan! 

Institutionelen participeren

Wat wel bijzonder positief is en het minder waarschijnlijk maakt dat overheden met hun centrale banken op een gegeven moment de stekker uittrekken (letterlijk? want bitcoin wordt vooral gemijnd middels electriciteit), is de participatie van de traditionele bankenwereld. Zo vraagt Morgan Stanley net wettelijke toestemming om maar liefst 12 van haar beleggingsfondsen open te stellen voor bitcoin. (Fondsbeheerders dienen dit soort acties altijd tevoren aan te vragen, in de VS alvast bij de SEC, beurs-toezichthouder.) Coingape.com: ´Each of the 12 funds would have up to 25% allocation towards bitcoin, which is significantly high and indicates growing institutional demand for Bitcoin-based products

Risk ON/OFF

Nog iets opvallends – en verontrustends – dat door genoemd marktonderzoek ook bevestigd wordt: veel minder oog hebben voor risico dan voor mogelijk rendement, koerswinst. Kijk, wanneer je in een casino, fysiek, een brick-and-mortar speelhol binnenstapt of je speelt online, heb je ook twee kansen: winnen of verliezen. Zet je in roulette alles op rood, of zwart, dan heb je statistisch 50 procent kans om te winnen. Maar ook 50 procent kans om te verliezen! Laat die spanning nu net zijn wat spelers, gokkers aantrekt. Maar in beleggen is een 50/50 kans helemaal niet zo best hoor! Als het goed zit wil je met aan-zekerheid-grenzende-waarschijnlijkheid winnen. Dat is wat de uiteindelijke winnaars onderscheidt van de massa der participanten, de verliezers op korte of op lange termijn. 

Be prepared!

Alles begint met een degelijke voorbereiding. In beleggen is dat een must, in heel het leven eigenlijk. Je springt toch ook niet in het diepe zonder eerst te leren zwemmen? Jawel, ook weer theoretisch bestaat er de kans dat je blijft drijven…maar we raden ´t niemand aan, tenzij met een zekere doodswens! Voorbereiding is het halve werk – is dat geen veelgehoord gezegde? En het klopt nog ook. Wie beladen met kennis en wetenschap, goed weet en beseft waaraan hij en zij begint, maakt aanzienlijk meer kans op succes. Toeval wil dat een stel ervaren (crypto)beleggers dit soort nood aan nuttige wetenschap en praktische kennis in de markt voorzien hebben. Ondergetekende, Joost van Buuren (aangenaam!) heeft daarin geparticipeerd. Tezamen met enkele slimme en ervaren mensen achter onder meer Biflatie.nl en De Crypto Belegger is een CURSUS CRYPTOBELEGGEN opgezet. 

Raad

We spreken zelfs niet voor eigen winkel door te stellen dat ook objectief gezien ´een´ Cursus eigenlijk een must is vooraleer je start met cryptobeleggen. Een degelijke voorbereiding vooraleer effectief geld te investeren, dat vaak met noest arbeiden eerst verdiend is. Daar wil je toch wel met de nodige omzichtigheid mee omspringen. We spreken in deze wel uit jarenlange ervaring met onder meer cryptobeleggen. Om een idee te geven: met De Crypto Belegger haalden we op minder dan 2 jaar (gestart in mei 2019) 567 procent rendement. Dat kun je niet zonder heel goed te weten waarmee je bezig bent! En net omdat we vaker merkten dat aspirant-abonnees met weinig of geen kennis in de cryptomarkt willen stappen, besloten we genoemde Cursus te maken. Nou ja, c´est vous qui voyez, ik signaleer maar en wil u niets verkopen. Integendeel – mensen komen naar mij toe, bij ons aankloppen voor informatie, raad en advies. 

Grootste beleggingsfonds ter wereld in bitcoin

Het kon niet lang uitblijven: ook de grootste fondsbeheerder ter wereld, BlackRock, is in cryptobeleggen gestapt. Voor een bedragje dat eigenlijk nog peanuts is voor een beheerder van biljoenen aan beleggersgeld. Maar vooral wat de CIO van BlackRock zegt is in deze belangrijk en markant: ´(…) that BTC is here to stay and could even replace gold´ Dat kan tellen, dunkt ons! Dit geeft toch weer een veiliger gevoel dat ´de stekker uittrekken´ nog niet voor morgen zal zijn, fingers crossed…

Digitale musings

Bij deze muziekschool in Schotland kun je het lidgeld in cryptocurrency betalen.

Nog iemand die spijt heeft zijn bitcoins te vroeg verkocht te hebben. In augustus 2020 nam een prominente Amerikaanse sport- en mediafiguur afscheid van deze investering, om vandaag publiek vast te stellen zich zwaar vergist te hebben. Het jammere is dan nog dat hij met verlies verkocht.

Bitcoin sloot het eerste kwartaal van 2021 af met het beste resultaat sinds 2013. 103 Procent oftewel iets meer dan een verdubbeling in drie maanden – kom daar nog eens om?! Het is vrijdag 2 april 2021 en BTC heeft net de 60.000 dollar overschreden. Het vorige all time high ligt nu optisch niet ver af meer. Dit dateert van een drietal weken terug en ligt op 61.556 dollar. 

De grootste cryptomakelaar van de Verenigde Staten, Coinbase, zal op 14 april 2021 dan toch naar de beurs trekken. Zelfs een directe listing op Nasdaq krijgen. De geschatte waarde van het succesverhaal dat Coinbase is, bedraagt 90 miljard dollar.

(uit: Cryptobeleggersbrief.nl

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.