BIS: BTC slecht, CBDC goed/R.I.P. John McAfee

(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) De weg dient verder vrij geschuierd te worden, ruim baan dient gemaakt te worden voor de CBDC, de central bank digital currency. Elke centrale bank ( zo´n 200 zijn er in de wereld) zal te zijner tijd – en eerder vroeger dan later – een nationale digitale munt aan de burgers verstrekken. Cadeau! Een vergiftigd cadeau dan wel. Zoiets als van de burgers, voor de burgers, zoals bitcoin et al.? Nou…eerder wordt ´t van de overheid en tegen de burgers. Het behelst namelijk de ultieme droom die een overheid maar kan dromen, want zij zal zeggenschap hebben over onze portefeuille, in dit geval de digitale versie ervan, de wallet. Die kan in theorie (en zal in de praktijk) dan zelfs geprogrammeerd worden opdat we geen ongeoorloofde (?) bestemming aan ons (?) geld zouden geven. Op elk moment dat de overheid maar goeddunkt (er hoeveel ´overheden´ zijn er zo wel?) kan zij meekijken naar hoeveel we wel bezitten, hoe we daar aan komen, waaraan we wat besteden enz. Zoals gezegd: de ultieme droom van een overheid en een nachtmerrie voor de privacy. 

Niet sociaal, geen krediet

Van daaruit is het maar een kleine stap naar Chinese toestanden waarbij ´goed gedrag´ beloond wordt en ´slecht gedrag´ bestraft. Cf. het sociaal-kredietsysteem in dat totalitaire land, bevolkt door 1,4 miljard zielen. (Die ook nog eens ´aangemoedigd´ worden om drie kinderen per gezin op de wereld te zetten; ´aangemoedigd´ – u begrijpt?) Hier komt dus…de CeeBeeDeeCee! Terwijl de andere boodschap van overheidswege luidt: bitcoin – weg ermee! Het oude moet plaats ruimen voor het…neen, het niéuwe moet plaats ruimen voor het oúde, zo zit dat. De centrale bank der centrale banken, de Bank for International Settlements, zegt dan ook precies dat, voor wie het nog niet wist: 

´By now, it is clear that cryptocurrencies are speculative assets rather than money, and in many cases are used to facilitate money laundering, ransomware attacks and other financial crimes´ en opdat het duidelijk mag zijn voor zelfs het domste jongetje van de klas: ´Bitcoin in particular has few redeeming public interest attributes when also considering its wasteful energy footprint.´ Ja, wrijf het er nog maar eens goed in…

‘One Small Step for Man…’

Hoe groot is de stap denkt u van het beheer van onze wallet naar het verbod om nog financiële middelen over te maken naar cryptoplatformen? Enkele Britse banken doen nu reeds precies dat. In Zuid-Korea wordt reeds beslag gelegd op een zeker bezit aan cryptocurrencies om belastingachterstand te voldoen. Binance.com op 18 juni jl: ´Fellow Binancians, EUR deposits via iDEAL have been temporarily paused. Users are still able to deposit EUR through SEPA bank transfers, and buy cryptocurrencies via credit or debit cards on Binance.´ Tuurlijk, tot op zekere dag ook dat niet meer mogelijk zal blijken…oeps: ´South Africa Bank Blocks Clients From Buying Crypto on Binance, Exchange Rejects Allegations´!

From bright to bleak

The future for cryptoinvestors looks bright? Ik zou eerder zeggen: looks bleak, very bleak…

´Antiviruspionier John McAfee dood aangetroffen in Spaanse cel. De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee (75) – bekend van de antivirussoftware – is dood aangetroffen in zijn cel in Barcelona. Dat melden de Catalaanse gevangenisautoriteiten. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters beslist dat hij mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. McAfee werd wereldberoemd door zijn strijd tegen computervirussen, daarna berucht voor zijn aparte levensstijl.´ ´From Millionaire to Madman | The Story of John McAfee´.

Zo meldden gisteren tal van media. John leefde inderdaad een apart leven, met veel feesten, vrouwen, drank en drugs. Dat was zijn keuze, met zijn geld, dus wie zou hierover mogen oordelen. Naar verluid liet hij zich nogal eens voor andermans kar spannen om eerder dubieuze cryptomunten – al dan niet tegen betaling – aan te bevelen. Eigenlijk was de vrijbuitersmunt geknipt voor deze 21se eeuwse…vrijbuiter, maar e.e.a. is duidelijk slecht afgelopen. Belastingontduiking, daarvoor werd hij gezocht in de Verenigde Staten, het land dat Spanje om zijn uitlevering vroeg. Zelf heb ik een zwak voor dergelijke vrijbuiters, moderne cowboy´s, die aan alles en iedereen hun boots vegen. Maar zelfs een miljardenvermogen biedt nog geen garantie van slagen, van duurzaam, blijvend buiten of op de rand van de wet leven. Quod erat demonstrandum. McAfee stak ook geregeld een dikke middelvinger op naar de Amerikaanse administratie, en die beschikt dan weer over een lange arm. Vinger tegen arm – het mag duidelijk zijn wie uiteindelijk zou winnen. Net zoals crypto het nooit van de overheid kan winnen…De wereld is weer één kleurrijk figuur armer, en daarmee weer wat grijzer geworden. R.I.P.

Titaantjes

Toch zullen bitcoin et al. nog stevig weerwerk bieden. De mate van slagen, van overleven, zal afhangen van de mate van steun die ze krijgen vanwege overheden, regeringen. Want een bepaald deel(tje) van de wereld ziet, zelfs van overheidswege, toch bijzonder veel toekomstmuziek in de veelkleurige klanken. Quatars nationaal investeringsfonds (350 miljard dollar in omvang en daarmee een van de grootste staatsfondsen ter wereld) wil er dan wel niets mee te maken hebben, maar Dubai richt net wel een Bitcoin Fonds op. Ondanks felle tegenwerking van het buitenland – en zelfs de binnenlandse oppositie – gaat president Bukele van El Salvador wel door met zijn bitcoin plan. Da´s kogelvrij hoor, voegt hij er zelfverzekerd aan toe! Hopelijk geldt dat ook voor zijn ambtswoning, woonhuis, auto´s en zo meer, want de man is zich machtige vijanden aan het maken… Tacos for crypto: een tacorestaurant in Los Angeles gaat precies dat doen; neenee, geen vijanden maken hoor, alleen maar pikant-lekkers aanbieden voor ditigale munten. No harm…

Win some, lose some

Echter gebeurde ook het volgende, wat de wereld der cryptocurrencies toch opnieuw in een dubieus daglicht zet: een prominente Zuid-Afrikaanse cryptoexchange sluit de deuren en laat naar verluid een gat achter van een coole 3,6 miljárd dollar. Jaja, er valt nog véél te verdienen met digitale munten, alleen voor hoe lang nog, en niet altijd door zij die het verdienen, degenen met de beste bedoelingen, dat ook nog. Crypto kopen? Houd u toch maar aan de bekendste, degene die al langer bestaan en met een goede repuatie!

De markt ondertussen…

Een zogenaamde opluchtingsrally (ik schreef bijna per ongeluk ´oplichtingsrally´…) vond gisteren plaats. Al lijkt die vandaag, donderdag 24 juni al uitgelopen. De total market cap verandert nauwelijks, aan 1,34 trillion dollar. Bitcoin haalde gisteren even de 34.700 dollar na zo diep gegaan te zijn als 28.500 dollar. Vanochtend is dat met moeite nog 33.000 dollar

Morgen is uw Cryptonieuwsbrief er weer met meer crypto/blockchain nieuws. Dan neemt collega Harm van Wijk het zoals elke vrijdag over. Voor nu wens ik u alvast een zeer fijne dag!

2 reacties

  1. Tja, wat moet je als onbemiddelde burger met bitcoin, nou ja, behalve aan de bar erover neuzelen. Daarvoor zijn de onzekerheden te groot, veel te groot. Maar wellicht is dit de bedoeling; de burger weghouden zodat deze in fiat valuta blijft. Die binnenkort nog nauwelijks waarde heeft waardoor de bitcoin houders (degene die nu ook de macht bezitten) er vandoor gaan met de winst? Behalve dat we ooit dood gaan verdwijnen vrijwel alle zekerheden, maar ook economische wetmatigheden, als sneeuw voor de zon. Zelfs emigreren helpt hier niet meer tegen. Wellicht is het Free State Project in New Hampshire (USA) een eerste begin richting oplossing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.