De opkoopprogramma’s van centrale banken leveren door de jaren heen steeds minder resultaat op, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS). Waren de stimuleringsprogramma’s vlak na de crisis nog erg effectief in het stimuleren van de economie, de laatste jaren was daar nauwelijks nog sprake van. Het zorgde vooral voor hogere aandelenkoersen.

Onderzoekers Henning Hesse, Boris Hofmann en James Weber bestudeerden de effecten van de opkoopprogramma’s van de Federal Reserve en de Bank of England in de periode van 2008 tot halverwege 2011 en van de periode daarna.

Uit deze studie bleek dat het bruto binnenlands product (bbp) en de inflatie in eerste instantie sterk reageerden op het ingrijpen van centrale banken, maar dat het effect door de jaren steeds kleiner werd naarmate de financiële markten zich aan deze nieuwe situatie aanpasten. Beleggers raakten gewend aan de extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van centrale banken, waardoor de koersen van met name aandelen en obligaties werden opgedreven.

centrale banken

Het bruto binnenlands product van de Britse en Amerikaanse economie bleek kort na de aankondiging van een nieuw opkoopprogramma met slechts 0,2% toe te nemen, terwijl de belangrijkste aandelenmarkten met respectievelijk 4% en 2% omhoog schoten. Het effect was op de beurs dus meer dan tien keer zo groot als op de reële economie. Lees meer op Geotrendlines.

3 reacties

  1. Sja, het is wachten op de volgende crisis en dan is er geen overheid meer die de boel kan redden want die zit tot over hun oren in de schuld.
    De centrale banken hebben hun kruid ook al verschoten.
    De Eu barst langzaam maar zeker uit elkaar.
    Geld creeren uit niets door de banken met nul onderpand is de grootste tovertruc van de eeuw.
    Men is wereldwijd sinds de 2007 crash nog altijd op de zelfde ramkoers bezig.
    Intussen verdient de onderlaag en jan modaal steeds minder en kan zich nog amper staande houden .In vele euro landen is er een complete generatie werkloos en kansloos.
    In nl roept men alweer dat de crisis voorbij is.Nl het kleine landje groot in corruptie en het klootjes volk misleiden.
    Het trieste is dat de burger de rekening zal betalen en de volgende komende generaties.
    Die zullen krom liggen opgezadeld met de macht van de grote multinationals , de politiek die niet meer luisterd naar de burgers en de onbetaalbare berg schulden.
    Enigste hoop die ik heb is dat de boel uiteindelijk klapt en dat men niet meer kan ingrijpen , een soort reset.
    En geloof mij het financiele syteem is al een paar keer vastgelopen maar steeds greep de wereldwijde centrale banken in met een bazooka aan geld creatie.
    Laten we aub weer met een schone lei beginnen en hiervan hebben geleerd.
    Elke keer de problemen vooruit schuiven zal leiden tot ….ja wie zal het zeggen….steeds meer armoede en uiteindelijk meer onrust in de wereld en ja oorlogen.
    Teveel hebzucht in het kapitalisme is de grondlegger van al dit kwaad.
    Ja , ikke ikkke en de rest kan….

    1. Schuldenproblemen oplossen door NOG meer schulden te maken werkt NOOIT, dat weet de eerste dommekloot. Maar de centrale banken denken dat ze door geld bij te drukken de monetaire en economische meubelen kunnen redden – mooi niet dus, ze devalueren gewoonweg ONS spaargeld. Daarom stijgen de beurzen continu – gecamoufleerde inflatie, QE en consorten zijn gelegaliseerde diefstal. Plus, er zijn nu steeds minder gegadigden die US staatspapier willen kopen als veilige belegging, dus de US zullen hun rente moeten optrekken waardoor Trump nog dieper in de deficitaire shit komt te zitten, dit gecombineerd met zijn tax-reforms en grote aangekondigde infrastructuurwerken en oorlog elvendertig. Het Romeinse rijk revisited ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: