BIS geeft goede punten aan cryptomunten, maar ook slechte

De Bank for International Settlements (BIS) is positief voor cryptomunten in het algemeen. Het gebruik van crypto door alle lagen van bevolking neemt toe. Zelfs instanties en sommige bedrijven in de financiele sector en overheden gebruiken blockchain en crypto’s inmiddels. Schaalvergroting dus, wat volgens een economische wet tot succes kan leiden. Tegelijkertijd waarschuwt de BIS echter dat net die schaalvergroting grote gevaren met zich meebrengt. Die waarschuwing of kritiek is deels terecht, maar evengoed onterecht. We leggen u het uit:

Kritiek moet, kritiek doet je goéd

De BIS is  het overkoepelend orgaan der centrale banken. Lees hier meer over de macht van de BIS. Die staan nou niét echt te popelen om concurrentie toe te laten waar ze eerst het monopolie (over geld) bezaten. Kritiek, opbouwende kritiek van ervaren, competente personen of instanties uit een bepaalde business – élke business – moet je omarmen. Hoe is meesterchef Sergio Herman zo groot en belangrijk geworden in zijn branche – topculinair voedsel bereiden? Naar zijn eigen zeggen: door kritiek (van meer ervaren vakmensen, zoals zijn vader bijvoorbeeld) ter harte te nemen. Door te leren, immer bijleren tot je nog beter dan die vader wordt. Uiteindelijk zal je het redden, Mits enorme inspanningen en talent en volhoudingsvermogen en steeds weer dat willen bijleren en zichzelf verbeteren. (Even tussendoor: ik ken persoonlijk iemand die ooit letterlijk tegen me zei: “Ik kan niet tegen kritiek”; nou ja, het vervolg laat zich raden: dat hij het al jaren tot niks heeft gebracht, en dat ook nooit zal doen).

We fileren, ontleden, disserteren deze kritiek

‘Elke vorm van geld’ zal alleen maar op grote schaal kunnen werken ‘als er vertrouwen is in de stabiliteit van de waarde en in de schaalbaarheid’. Jawel, electrische auto’s zullen alleen maar ingang krijgen in de markt wanneer ze… voldoende ingang krijgen in de markt. Ik kan alleen maar rijk worden wanneer… ik rijk zal worden. Een vreemde redenering en tegelijk een evidentie zo groot als een huis – waarvan de open deur dan nog eens ingetrapt wordt.

BIS

Tja, eerste wordt het bestààn van crypto’s (concurrentie die dan nog eens steeds maar aan belangrijkheid en ingang wint) genegeerd. Dan, als die niet meer genegeerd wordt, kleineren we ze. Waarschuwen. Wijzen op de oh zo grote gevaren en risico’s (en dat deed de BIS). Als dat niet meer lukt, gaan we er kritiek op leveren, tonnen kritiek. ‘Zeepbel‘, ‘pyramidespel’, ‘basketbalplaatjes’ – wat wordt er al verzonnen om het groeiende belang van Bit- en andere coins te minimaliseren. De volgende stap, wanneer de halve wereld met cryptomunten zal werken, gaan ze dan om..? Ik weet het niet, heb geen glazen bol, maar wéd dat het iets in de trant zal zijn van ‘if you can’t beat them, join them’.

Er is al genoeg gaande

Venezuela heeft inmiddels een eigen staats-cryptomunt heeft gecreëerd, in combinatie met olie, het heet de Petro. Facebook is er nu toch ook mee bezig. Dan Zweden en IJsland – allemaal landen, en ook bedrijven, die minstens bezig zijn met zo’n alternatieve munt te bestuderen, implementeren – in eder geval zeker niet meer negeren! Waar de naysayers stortbuien zien en onweders (echt of d.m.v. wishfull thinking), voelen anderen, progressieven (nu soms nog alteratievelingen genoemd) de gouden druppels al vallen. De toekomst zal het zoals altijd uitwijzen. Toch blijkt dat BTC kopen, Vechain en Chainlink het meest populair blijft op de Binance exchange.

Wel een punt

Dat de Bitcoin waarde van dag tot dag verandert, omhoog en omlaag, doet de stabiliteit niet goed en het vertrouwen. Momenteel zit de markt in het slop, maar dat kan natuurlijk zomaar weer veranderen. Op lange termijn heeft het in ieder geval goede resultaten laten zien. De volatiliteit is een kritiek van die BIS. Daar hebben ze wel een punt, maar waar ze net de schaalvergroting als een gevaar (wéér één) zien – laten wij dat nu net als een kracht aanschouwen! Neem weer die electrische, straks de zelfrijdende auto. De allereerste was peperduur, had mankementen (en nog). Maar hoe méér mensen hem aanschaffen, hoe groter het gebruik, hoe betrouwbaarder hij werd en wordt, hoe goedkoper, hoe betaalbaarder, des te stabieler de prijs, het evenwicht – het vertrouwen. Temeer omdat zeker wat Bitcoin betreft, de voorraad, de hoeveelheid die zal gecreëerd worden, eindig is!

Natuurlijk équilibre en balans

Niet meer dan 21 Miljoen stuks Bitcoin zullen het openbare leven zien, Van géld weten we onderussen hoeveel er bijgemaakt kan worden, met ongeveer elk land ter wereld zijn eigen drukpers (soms perpetuum mobile!). In principe zovéél dat – gebeurt nu al en is al vaak voorgevallen – het geld het papier waarop het gedrukt wordt niet meer waard is! Cf. de Bolivar van nu en de Zaïrese munt van toen. Bitcoin en mettertijd de altcoins, zij die zullen overleven en blijven bestaan, zullen vanzelf hun natuurlijke waarde en balans vinden. Dat is ook een economische wet. Crypto staken is in populariteit stijgende

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: