Bitcoin 2019: 5 mijlpalen om ù tegen te zeggen

Ondanks de volatiliteit van de bitcoinkoers behaalde de digitale munt wel vijf mijlpalen in 2019. Records op vijf significante vlakken. Elk markeren ze de groeiende belangrijkheid van het blockchain netwerk. En de potentie voor de toekomstige ontwikkeling. 2020 (komt eraan, komt eraan!) wordt vast een bijzonder spannend jaar…

De monetaire rust die nooit was

Het is een wilde rit geweest voor BTC in 2019. Met nog een drietal weken te gaan voor het tiende jaar van haar bestaan ten einde loopt. Van $3800 in januari 2019 naar $12700 in juni. Om vervolgens opnieuw te dalen tot de $7200 op moment van schrijven, midden december 2019. De meer dan verdrievoudiging in koers verklaren we als de voortzetting van de lange termijntrend opwaarts. Vervolgens kwam dan Facebooks aankondiging van haar libra munt voor 2020, die ampel roet in het eten gooide. Wetgevers nationaal (de VS) en internationaal kregen plots meer dan belangstelling voor cryptomunten in het algemeen. Het negatieve soort van belangstelling dan, want libra et al. zouden wel eens té belangrijk kunnen worden. En een bedreiging voor de ‘rust’ (die geen rust was noch is) op monetair vlak.

Hashrate

De piek in het mijnen zullen we maar zeggen. De hashrate ook wel. ‘Wat is hashrate? De hashrate meet hoe krachtig de computer van de Bitcoin miner is. Het meet exact het aantal keren dat een ‘hash-functie’ berekend kan worden binnen 1 seconde. De verwachte hoeveelheid aan beloning voor de miner is gelijk aan de hashrate.’ In het derde kwartaal van 2019 bereikte die een piek. Ondanks de zwakte trend van de BTC koers. ‘Poolin came out as the largest pool, winning more than 17% of daily block rewards.’ Er wordt veel en fel gestreden voor de rewards van het mijnen. Omdat de halving in mei 2020 nadert en de beloning voor het mijnen dan halveert van 12,5 naar 6,25 BTC.

Transacties

De piek in transactie waarde. Cryptovest: ‘(…) more than 1.2 million coins were moved in three blocks, carrying $8.9 billion in value. The transaction peak, most likely a move of cold wallets, was the biggest in the network’s history.

Futures

Een record in futures. Futures zijn instrumenten om met een hefboom in te spelen op de richting van de bitcoinkoers. We zagen in 2019 de lang verwachte komst van het Bakkt platform. Maar het was het BitMex platform dat het record neerzette. Tijdens de zomer rally en meerdere gelegenheden haalde de open interest meer dan $1 miljard. De futures activiteit ook op andere platformen neemt iets af maar blijft nog steeds zeer hoog. Wat belooft voor de komende maanden. Zowat de hele cryptowereld kijkt uit naar wat er op en na de halving van bitcoin gaat gebeuren…

OTC

Een piek in OTC activiteit. Over The Counter is de handel buiten de reguliere beurzen om. Deze vindt vooral plaats in landen waar bitcoin restricties kent. Ook waar de economie dermate desastreus is dat mensen de volatiliteit van BTC verkiezen boven de (hyper)inflatie van de eigen munt. Denk aan Venezuela, Argentinië en Hongkong. Instabiele economische situaties zetten meer en meer aan tot bitcoin kopen. LocalBitcoins is zo’n peer to peer online handelsplaats waar je locale valuta kunt verhandelen tegen bitcoins.

Whales

Een piek in grote wallets. Online portefeuilles met meer dan 1000 BTC. Ook dit percentage kende een hoogtepunt in 2019. Er zat op 9 december van dit jaar zo’n 7,5 miljoen bitcoin in dit soort wallets!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: