Bitcoin: 5 feiten om in het achterhoofd te houden/Een nieuw stock to flow Model van PlanB!

8

Zoals daar zijn:

  • de halving op 11 of 12 mei aanstaande
  • de correlatie met de aandelenmarkt
  • de correlatie met de oliemarkt
  • de verdere geldcreatie
  • de fundamenten van bitcoin.

De halving of ook halvening genoemd vindt plaats op 11 mei 2020 dus over 13 dagen. Een kleinere kans dat dit 12 mei wordt, aldus Bitcoinblockhalf.com. Dat hangt af van hoe precies geteld wordt, van de snelheid van het allerrecentste mijnen van de munt. Eens deze data naderen zal wel duidelijk worden welke de juiste is. In ieder geval komt er dan slechts de helft van het nieuwe aantal BTC op de markt. Minder aanvoer betekent normaal en logisch een hogere prijs en koers. Er heerst toch nog een zekere twijfel in de markt en dat vindt ondergetekende net positief. Twijfel en onzekerheid zijn net wat we nodig hebben op dit moment, nauwelijks twee weken voor de halving. De correlatie met de aandelenmarkt. Die is in de afgelopen weken iets verminderd. De correlatie met de oliemarkt. Daarvan vatte de bitcoinkoers even schrik maar dat was vlug over.

Never ending story

Een nieuwe aflevering van de never ending story genaamd ‘geldcreatie’ dan. De aangekondigde ongelimiteerde obligatie aankopen vanwege Japan zorgen voor een quasi ongelimiteerde hoeveelheid fiatgeld. Plus de balans van de Fed is wel reeds aangezwollen tot een record van 6,6 biljoen dollar, maar ook hier geen nood of probleem. Met zo’n 41 miljard nieuwe fiatdollars die dagelijks op de markt nog bijkomen. En tenslotte de fundamenten voor bitcoin die verbeteren. De futures prijs van bitoin is opnieuw hoger dan de eigenlijke koers, wat meestal een voorbode is van hogere regionen op de cryptobeurs. De volatilitei tzit snor en twee van de drie marktpartijen zitten long. Dat zijn dan de institutionelen en de privé beleggers. De professionele handelaars stappen niet in het verhaald, grosso modo. All in all gemengd positief dus.

Altijd een Plan B hebben…

…voor ingeval plan A zou mislukken. Dat PlanB bestaat reeds. (De mislukking waarop doelend is de huidige constellatie van fiatmunten, een wankele economie en een hoge dollarkoers maar zonder fundamentele waarde). PlanB is de schuilnaam van een Nederlands wiskundige of econometrist, werkzaam voor een grote financiële instelling. In zijn vrije tijd probeert hij de waarde van bitcoin aan te tonen tegenover collega’s, zijn werkgever, institutionelen en op Twitter. Dit met unieke modellen en toekomst projecties, die hem in korte tijd wereldberoemd hebben gemaakt in de cryptowereld. Zijn basis of hoofdmodel is de projectie van BTC naar $100.000 ergens einde 2021. Hier wordt binnen die wereld al ongeveer op ‘gerekend’ (en dat vinden wij persoonlijk niet zo fijn, u weet, als contrarian). PlanB heeft zijn berekeningen nu nog geëxtrapoleerd naar een verdere toekomst. Voor tussen 2021 en 2024.

No end in sight?

‘In a blog post introducing the third incarnation of the stock-to-flow (S2F) model on April 27, analyst PlanB revealed fresh calculations that are taking his forecast ever higher. This time, gold and silver joined in, combining with BTC to create the new BTC S2F cross-asset model or S2FX.’ De projectie voor de bitcoinkoers wordt dan, taratataa! $288.000.

Bitcoin S2FX chart

Bitcoin S2FX chart. Source: Medium. Cointelegraph.com