Bitcoin aan de vooravond van een grote koersbeweging

0

Dat bitcoin (BTC) zal stijgen of dalen is geen nieuws. Maar dat de komende koersbeweging vanaf september 2019 waarschijnlijk zeer aanzienlijk zal zijn wèl. Het zal erop of eronder zijn en zoals het er uitziet gaat het om duizenden dollars. Wat te doen: alsnog positie innemen of vlugvlug toch verkopen aan $10.000? We belichten voor u de kansen.

Volume

We schrijven einde augustus 2019. Sinds een maand of twee beweegt de bitcoinkoers zijdelings. Om net boven of op $10.000 te blijven hangen. Noch de beren noch de stieren ondernemen veel actie. Het dagelijkse volume is rond 14 à 15 miljard dollar. Om een merkbaar verschil in koers en dus een richting te tonen, dient het handelsvolume zeker boven de 20 miljard dollar te komen. Er wordt afgewacht (maar Godot zal wèl komen..)

Het sentiment

Dat was in de helft van augustus uitgesproken ‘fear’, angst. Dat merkten we aan de Fear and Greed Index die toen op 5 stond. Een waarde dichter naar 0 betekent extreme angst voor de toekomst van bitcoin. Dat is in principe zeer positief want dit is een contra indicator. Hoe meer angst hoe lager de koers. Des te beter om een positie in te nemen dus. Want hoe dichter naar 100 hoe meer hebzucht in de markt, greed. Dan staat de bitcoinkoers ook erg hoog. FOMO speelt in dat geval, fear of missing out. Van geen van beide extremen is sprake op 28 augustus 2019, met een stand van 32. Nog altijd ‘fear’ maar niet meer zo uitgesproken als voorheen. Wat is dan wel de aanleiding om een aanzienlijke koersbeweging te verwachten?

Onderzoek

De populaire en erg kiene bitcoin analist PlanB is wel zeker van wat er komen gaat.

“Bitcoin’s 3 month struggle to break the magical $10k feels like begin 2017 struggle to break $1k…we all know what comes next.”

Fxstreet.com

Dat is natuurlijk ook sentiment. ‘Feels like (…)’ Maar zijn eerder gepubliceerde onderzoekswerk schetst wel het grotere plaatje, the big picture. In dit opzicht lijkt het een zekerheid dat een nieuwe stierenmarkt maar net is ingezet. Waarmee natuurlijk nog niet uitgesloten is dat er grote koersbewegingen zullen komen. Misschien wel meerdere.

Cruciale vragen

Die stelt Fxstreet.com ook en terecht:

  • ‘Why isn’t Bitcoin price exploding as the digital asset was supposed to function as a store-of-value hedge against market volatility?
  • Why aren’t alts proving 100%+ gains to kick off a new alt season since Bitcoin is consolidating and slowly becoming bearish? 
  • Why haven’t we seen a slow roll rally right after the Bakkt announcement of its platform launch next month? ‘

Bearish voor de korte termijn

Veel vragen maar de markt geeft (nog) geen antwoord. Er is een deel van de analisten dat een serieuze dip tot $8000 verwacht, en wat daarna komt is koffiedik kijken. Een ander deel verwacht dat de $10.000 als steunniveau houdt. En dat BTC vroeg of laat hoger zal gaan. Dat geeft dus ook weinig houvast. Onze two cents opinion? Eerlijk gezegd zien we het toch somber in. De sfeer, die ‘je ne sais pas quoi’, de hoop en verwachtingen die maar niet ingelost worden, zoals het wel heel lang uitblijven van het ‘klassieke’ alt seizoen… Het voelt allemaal nogal gloomy aan. Wat onze instelling toch voor de korte termijn ook heeft beïnvloed. Vandaar dat ook wij bearish zijn. Zij het tijdelijk! Met de 99,99 procent zekerheid dat de langere termijn omhoog is! Maar voor nu en de komende weken… Doch dat is misschien net positief?! Wie zal het zeggen? De toekomst, vast, want we zùllen het zien, zullen het meemaken…

De feiten

Natuurlijk moeten we toch bullish zijn, in de wetenschap dat 23 september eraan komt. De eerste grote officiële bitcoin futuresbeurs opent, Bakkt! Met fysieke levering! Eindelijk een feit, of toch eindelijk een vaste datum. Maar over futures gesproken, die wel reeds traden zij het niet massaal. Op vrijdag 30 augustus 2019 krijgen we mogelijk al een voorsmaakje of voorproef van die ‘mega movement’. Vijftig procent van die futures lopen af, op de CM. De augustus contracten. Een deel zal altijd wel worden doorgerold maar…

Technisch

Dan is er ook nog de Moving Average Confluence Divergence (MACD) indicator die een bearish signaal gaf de afgelopen week. Hoewel dit ook swel genegeerd kan worden in de richting die bitcoin dan toch kiest. Dit dan weer volgens een trader:

Fxstreet.com

Trader Murad Mahmudov:

“People out here be talking about the Weekly MACD ‘bear cross’ like it’s some kind of doom verdict. Ironically it marked the local bottom every single time during the last bull cycle.” en “I repeat for the last time. This is a BULL market.” 

Fxstreet.com

Bollinger Bands

Die tonen nog het best visueel dat een serieuze beweging er zit aan te komen:

Fxstreet.com

Positieve noot

Om daarmee te eindigen: de Philip Swift’s Golden Ratio Multiplier zegt ons dat bitcoin nog steeds in de accumulatie fase zit. En méér kunnen we op dit ogenblik niet zeggen dan: hope for the best…but expect the worst. Dan kunnen we altijd nog positief verrast worden, toch?