Over de toekomst van Bitcoin en BIP91

1

De komende tijd is bepalend voor de toekomst van Bitcoin. Op dit moment staan alle ogen gericht op BIP91. BIP staat voor Bitcoin Improvement Proposal. BIP91 is een bitcoin-protocol dat het ‘gevaarlijke’ BIP148 protocol dient te overrulen (lees: onschadelijk te maken). BIP91 is deels in het leven geroepen om te voorkomen dat middels BIP148, ook wel User Activated Soft Fork (UASF) genoemd, een ‘soft fork’ gecreëerd zal worden op de huidige bitcoin blockchain. Een fork is een potentieel gevaar, omdat er hierdoor mogelijk 2 (blijvende) bitcoin versies kunnen ontstaan. Dit zal gepaard gaan met veel onrust en onzekerheid over de toekomst van bitcoin en het zal onherroepelijk zorgen voor een forse daling van de bitcoinprijs.

UASF – User Activated Soft Fork

De UASF zal / zou op 1 augustus gegarandeerd getriggerd worden om SegWit (Protocol – een nieuwe set van regels – BIP148) erdoor te drukken. Deze soft fork zal echter niet geïnitieerd worden door miners, maar door houders van wallets en exchanges.

Het forceren naar SegWit middels BIP148 (UASF) is volgens sommigen geen gezonde manier van het uitvoeren van updates op de blockchain, echter is dit wel een manier om door de eindeloze discussie heen te breken van ‘hoe nu verder’. Schaalbaarheid is een onderwerp dat al een paar jaar blijf doormodderen in de bitcoin wereld.

Een andere manier om SegWit door te voeren zou kunnen plaatsvinden door 95% van alle miners (gemeten ik rekenkracht – hashpower) aan te laten geven klaar te zijn voor de upgrade gedurende een lang traject. Echter signaleerde na lange tijd van meten nog slechts 40% van de miners in overeenstemming. Te weinig dus en geeen reden tot optimisme.

Niet goedschiks? Dan maar kwaadschiks

De vrijwillige methode (95% overeenstemming) heeft dus te weinig support. Op 1 augustus 2017 zal dan via de |UASF (BIP148) SegWit doorgedrukt worden. Alle miners die geen SegWit voeren (de éne tak), zullen genegeerd de blocks zullen niet geverifieerd worden (dus ook de daarbij gehorende hoge opbrengsten) door de miners die wel SegWit voeren (de ándere tak). Dit zal veel miners ertoe moeten zetten dan toch maar voor de éne tak (SegWit) te kiezen.

New York Agreement – SegWit2x

Om die reden is het New York Agreement in het leven geroepen. Alle belangrijke bitcoin partijen (miners, wallets, exchanges en andere bedrijven)  zijn bijeengekomen om het op een akkoord te gooien waarbij SegWit2x, het BIP91 (protocol – set van regels) gevoerd zal gaan worden. Het BIP91 protocol omhelst de SegWit upgrade maar ook de mogelijkheid tot het verhogen van de blokgrootte op termijn (hardfork). Tevens zal het BIP91 protocol enkele bugs uit de weg ruimen. Misschien wel het belangrijkste element van BIP91 is dat, wanneer deze actief is, BIP148 (de softfork) zal verhinderen zich te initiëren. Zodra BIP91 actief is, zal elke andere block dat gevonden wordt, compleet genegeerd worden door miners die BIP91 voeren.

Deze methode is vele malen effectiever dan wanneer blocks die genegeerd worden door wallets en exchanges en dus heeft BIP91 een veel grotere kans van slagen. UASF (de users) hebben wat ze willen, namelijk SegWit. Tevens is de drempel voor de invoering van BIP91 lager. Een opkomst van 80% van de miners is al voldoende. Ook zal de periode waarin de opkomst gemeten zal worden ook korter zijn waardoor een snellere invoering mogelijk is.

80% van de miners signaleren inmiddels BIP91

Wij zijn dan ook verheugd mede te delen dat reeds ruim 80% van de miners al BIP91 signaleren in de meest recente gevonden blocks. Nu zal er in een van tevoren afgesproken periode van ongeveer 2 dagen moeten blijken dat inderdaad 80% BIP91 blijft signaleren. Gebeurt dit, dan komt er een zogeheten ‘lock-in’. Na het verstrijken van de daaropvolgende periode zal de lock-in overgaan in een activatie en is BIP91, SegWit2x een feit en is bitcoins schaalbaarheids issue voor zover opgelost. De meeste onzekerheid is dan uit de weg geruimd en bitcoin kan verder groeien.

De afgelopen dagen, weken waren zeer spannend en onzeker. Dit kon men aflezen aan de waarde van de bitcoin en de totale cryptomarkt de laatste periode. Nu de meeste miners overeenkomstig aangeven BIP91 te willen voeren, keert de rust waarschijnlijk terug en kan er weer voorzichtig plaats gemaakt worden voor gematigde optimisme. De weg naar $3.000 voor een bitcoin lijkt weer open te liggen. Vanaf dat punt kan het bizar hard gaan. In het afgelopen jaar vertienvoudigde de waarde van bitcoin, als dat wederom zou gebeuren, praten we over een prijs van €21.000 per bitcoin. Maar dat hangt wel in grote mate af van onderstaande grafiek. Volg het hier!

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie