Bitcoin als ontsnapping uit de nakende recessie?

0

Daar is de interessante, alternatief-nieuwssite Shtfplan.com in ieder geval van overtuigd. SHTF is internetslang, woorden en uitdrukkingen die ‘insiders’ wel kennen. De vertaling is eigenlijk een afkorting van ‘when the Shit Hits The Fan.’ Excusez les môts maar dat betekent: wanneer de stront de ventilator raakt. BITCOIN WILL BE THE “ESCAPE HATCH” DURING IMMINENT GLOBAL RECESSION, schrijven ze op die site. In druklettters dan nog. Wil dat vooreerst zeggen dàt een recessie imminent, naderend is? Dàt we economisch in de shit dreigen te raken? U kunt in ieder geval misschien beter een plan hebben. Voor ingeval?

Erger dan de Grote Depressie

Het is ‘ShapeShift chief executive and crypto entrepreneur Erik Voorhees’ die wijst op de uitweg die bitcoin kan bieden. Zal bieden. Hij is niet de enige ook die zo’n recessie verwacht. Misschien wel een depressie à la jaren ’30 die de financiële én de reële wereld jarenlang in haar greep hield. ‘Peter Schiff, infamous for his uncanny ability to call the Great Recession before the media’s talking heads did, also believes another Great Depression is coming down the pipes, and this one will be worse than the last.’ Erger dan de vorige?! En wij die net dachten dat het gul strooien met vers gedrukte dollars, uit het niets gecreëerd, eeuwig kan blijven duren (grapje)?

Ontsnappingsroute

CEO Voorhees zette het ook op Twitter, als waarschuwing. ‘Er is nooit een recessie geweest sinds bitcoin bestaat (sinds 2009, nvdr). De volgende keer hebben we een ontsnappingsroute,’ schrijft hij (in vertaling). Bitcoin kan wel eens de beste uitweg zijn en een lucratieve ook. Om zich voor te bereiden op de recessie die eraan komt. De ineenstorting van het globale, op schuld gebaseerde financiële systeem. Aldus Voorhees. Nog iemand die waarschuwt is Ray Dalio, the co-founder of the world’s largest hedge fund, Bridgewater Associates,. Hij trekt dezelfde parallellen tussen de Grote Depressie en de huidige tijden, de eerste maanden van 2019.

Partypoopers

Ach, denken velen bij zichzelf nu, het zal allemaal zo’n vaart niet lopen. Bangmakerij. Sfeerverstoorders ook! Net nu het beursfeestje zo lekker loopt, toch? Ook en zelfs ‘The Donald’ zet zijn oude maar nog massieve schouders eronder, niet? Nou, beste lezers, dat kan dan wel zo zijn. Maar dat (aandelen)beurzen tot in de hemel kunnen en zullen stijgen, is al veel en vaak gedacht. Tot…het stopt. Eindigt. Ineens, zonder waarschuwing (nou ja?) Er gaat géén bel rinkelen wanneer het beursfeest eindigt. En alles terug naar ‘af’ gaat. En het gebeurt altijd plots. Wanneer ‘niemand’ het verwacht. Wij zeggen: een gewaarschuwd Nederlander is er twéé waard, wat u…? (Misschien toch beter het zekere voor het onzekere nemen en wat coins inslaan? Die hun eigen digitale weg volgen, wars van alle traditionele beursgebeuren?)

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.