Bitcoin beer wordt wakker in september

0

Waarom is september zo vaak een slechte periode voor de koers van BTC? Want het valt op dat in 7 van de afgelopen 10 jaar die maand zo negatief verloopt voor de grootste en oudste digitale munt. Ook september 2020 verloopt in mineur voor BTC, hoewel de maand nog niet ten einde is. Er zijn inderdaad enkele redenen voor te bedenken.

Altcoins

Over de langere termijn vooruitzichten niks dan goeds. Meer institutionelen dan ooit tevoren engageren zich in digitale munten. Met bitcoin als eerste dan, waarschijnlijk omdat het de meest bekende is. We kunnen zo voor de vuist weg wel tien andere cryptomunten bedenken met een schitterende toekomst. Met een ingenieuze techniek, bestaande klanten en wel van de prominentste ter wereld. Geen oplossingen op zoek naar een probleem maar echte problemen oplossend. Doen kosten beparen, tussenpersonen elimineren, zorgen voor maximale veiligheid, noem maar op. Toch gaat voorlopig nog de meeste aandacht internationaal naar bitcoin. Nog niet zo lang geleden moest je haast wel eerst bitcoin kopen, om altcoins te verwerven. Dat is niet meer het geval. Het zij zo. En misschien zal BTC altijd wel de koning der cryptomunten blijven, dat zal de toekomst uitwijzen. Alleen, wat is dat met de maand september?

September to remember

Anno september 2020 beweegt BTC tussen $9.800 en $12.000. Op moment van schrijven is dat $10.460. De horde, psychologisch en technisch, van $12.000 blijkt al heel de zomer van 2020 te groot om te nemen. En deze maand hoogstwaarschijnlijk helemaal. Zoals onderstaande grafiek van Fxstreet toont, is het meestal een problematische maand. Wel in 7 van de 10 afgelopen jaren. 

 

klik hier op Fxstreet voor de ware grootte

De mogelijke redenen of verklaringen:

  • cryptobeleggers gaan naar cash om hun zomeruitgaven te bekostigen. Vakanties bijvoorbeeld
  • om de kosten te dragen van het nieuwe schooljaar voor de kids
  • het is de laatste maand van het fiscale jaar in de VS wat kan leiden tot extra belastinguitgaven. We weten dat er tussen de 50 en 60 miljoen cryptobezitters in dat land alleen al wonen, dixit Brian Brooks van de Office of the Comptroller of the Currency in een interview. Deze man, komend van de grootste cryptobeurs van de VS, Coinbase, werkt zich trouwens uit de naad voor alles wat crypto en blockchain is, respect!
  • de hogere volatiliteit na de zomerslaap van alle andere markten. Het is net komkommertijd geweest, ook voor de media bijvoorbeeld en op televisie. Maar ook op de financiële markten. Crypto´s traden 24/7/365 maar vanaf september moeten ze het opnieuw in ernst tegen de concurrentie opnemen
  • niet alleen bitcoin doet het deze maand september 2020 slecht – ook de andere markten. En daarmee vergeleken, hoewel het misschien niet zo aanvoelt, doet BTC het dan nog het minst slecht. Fxstreet.com toont daarvan de grafiek dus check it out. Heeft specifiek deze maand dit jaar te maken met een post-pandemie depressie? Dat zou dan ernstig zijn want de Coronacrisis/COVID-19 geeft nog helemaal geen teken van afscheid , eerder het tegendeel. Het lijkt soms wel of Corona ons nooit meer zal verlaten (?!) Volgens de experten van Kraken, de cryptobeurs die net omgevormd is tot bank (!), is de daling van de BTC koers nog niet ten einde. En mogen we ons zelfs verwachten aan een afdaling tot $9.000. Dat kan, maar dat kan ook van niet. Wij houden persoonlijk wel van negativisme in de markt. Hoe pessimistischer de sfeer en houding en stemming onder cryptobeleggers, des te lager staan de koersen. Dan kunnen ze alleen maar opnieuw stijgen, wanneer FOMO intreedt. Fear Of Missing Out. Bij het minste en geringste positieve nieuws. Wat u ?

De Fear and Greed Index

Historical Values

´Now
Fear
43
Yesterday
Fear
39
Last week
Fear
43
Last month
Extreme Greed
78´
 

Hoe meer de wijzer naar 100 gaat (groene zone), des te hebzuchtiger zijn we met z´n allen. Hoe meer die naar 0 gaat (rode zone), hoe angstiger we zijn. De kunst is om te kopen wanneer het sentiment zo rood mogelijk is, de koersen dieprood dus. En te verkopen wanneer het sentiment fel groen is, de koersen fel groen kleuren. Heel moeilijk! Want een mens, en een cyrptobelegger is ook een mens (!), wil eigenlijk liever net het omgekeerde doen. Kuddedieren zijn we, ´t is menselijk…

Die Angst en Hebzucht Index, die u dagelijks kunt raadplegen, toont inderdaad aan dat er fear, angst in de cryptomarkt zit. Lang niet extreem, maar toch. Die verklaart tegelijk wat er vorige maand aan de hand was: extreme greed! Uitzonderlijke hebzucht. Nou ja, dan is een weerslag meestal niet ver af. Quod erat demonstrandum.

Er is altijd een PlanB

Of beter: we zouden als beleggers, crypto- en niet-cryptobeleggers, altijd een Plan B moeten hebben. Een escape, een uitweg, iets achter de hand? Ja, bijvoorbeeld, maar er is ook PlanB. Het pseudoniem van de Nederlandse econometrist die ons zijn S2F Bitcoin model schonk. Een gids, een grote lijn, een licht aan het eind van de tunnel. Wanneer het ons op de heel korte termijn (een maand? twee maanden?) tegen zit, is het altijd nuttig om naar de wat langere termijn te kijken. Dan beseffen we weer waarom we in deze markt zitten. Hij hield trouwens net een poll op Twitter onder zijn volgers, en dit is het aanmoedigende resultaat. En beseffen we tenslotte nog dat septembers altijd zullen komen…en gaan….