Waarom is september zo vaak een slechte periode voor de koers van BTC? Want het valt op dat in 7 van de afgelopen 10 jaar die maand zo negatief verloopt voor de grootste en oudste digitale munt. Ook september 2020 verloopt in mineur voor BTC, hoewel de maand nog niet ten einde is. Er zijn inderdaad enkele redenen voor te bedenken.

Altcoins

Over de langere termijn vooruitzichten niks dan goeds. Meer institutionelen dan ooit tevoren engageren zich in digitale munten. Met bitcoin als eerste dan, waarschijnlijk omdat het de meest bekende is. We kunnen zo voor de vuist weg wel tien andere cryptomunten bedenken met een schitterende toekomst. Met een ingenieuze techniek, bestaande klanten en wel van de prominentste ter wereld. Geen oplossingen op zoek naar een probleem maar echte problemen oplossend. Doen kosten beparen, tussenpersonen elimineren, zorgen voor maximale veiligheid, noem maar op. Toch gaat voorlopig nog de meeste aandacht internationaal naar bitcoin. Nog niet zo lang geleden moest je haast wel eerst bitcoin kopen, om altcoins te verwerven. Dat is niet meer het geval. Het zij zo. En misschien zal BTC altijd wel de koning der cryptomunten blijven, dat zal de toekomst uitwijzen. Alleen, wat is dat met de maand september?

September to remember

Anno september 2020 beweegt BTC tussen $9.800 en $12.000. Op moment van schrijven is dat $10.460. De horde, psychologisch en technisch, van $12.000 blijkt al heel de zomer van 2020 te groot om te nemen. En deze maand hoogstwaarschijnlijk helemaal. Zoals onderstaande grafiek van Fxstreet toont, is het meestal een problematische maand. Wel in 7 van de 10 afgelopen jaren. 

 

klik hier op Fxstreet voor de ware grootte

De mogelijke redenen of verklaringen:

De Fear and Greed Index

Historical Values

´Now
Fear
43
Yesterday
Fear
39
Last week
Fear
43
Last month
Extreme Greed
78´
 

Hoe meer de wijzer naar 100 gaat (groene zone), des te hebzuchtiger zijn we met z´n allen. Hoe meer die naar 0 gaat (rode zone), hoe angstiger we zijn. De kunst is om te kopen wanneer het sentiment zo rood mogelijk is, de koersen dieprood dus. En te verkopen wanneer het sentiment fel groen is, de koersen fel groen kleuren. Heel moeilijk! Want een mens, en een cyrptobelegger is ook een mens (!), wil eigenlijk liever net het omgekeerde doen. Kuddedieren zijn we, ´t is menselijk…

Die Angst en Hebzucht Index, die u dagelijks kunt raadplegen, toont inderdaad aan dat er fear, angst in de cryptomarkt zit. Lang niet extreem, maar toch. Die verklaart tegelijk wat er vorige maand aan de hand was: extreme greed! Uitzonderlijke hebzucht. Nou ja, dan is een weerslag meestal niet ver af. Quod erat demonstrandum.

Er is altijd een PlanB

Of beter: we zouden als beleggers, crypto- en niet-cryptobeleggers, altijd een Plan B moeten hebben. Een escape, een uitweg, iets achter de hand? Ja, bijvoorbeeld, maar er is ook PlanB. Het pseudoniem van de Nederlandse econometrist die ons zijn S2F Bitcoin model schonk. Een gids, een grote lijn, een licht aan het eind van de tunnel. Wanneer het ons op de heel korte termijn (een maand? twee maanden?) tegen zit, is het altijd nuttig om naar de wat langere termijn te kijken. Dan beseffen we weer waarom we in deze markt zitten. Hij hield trouwens net een poll op Twitter onder zijn volgers, en dit is het aanmoedigende resultaat. En beseffen we tenslotte nog dat septembers altijd zullen komen…en gaan….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: