Op 31 oktober 2018 zal het precies een decennium geleden zijn dat bitcoin/blockchain het licht zagen. De crypto/blockchain wereld zoals we die nu kennen, begon tien jaar geleden met het ondertussen beroemde white paper van de hand van ene Satoshi Nakamoto. De titel: ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. Ondertussen is de identiteit van deze figuur, man of vrouw of groep personen, nog steeds even onbekend en mysterieus. Voor wie het 9 pagina’s tellende epistel nog niet eerder bekeek: hier kunt u het lezen. In 2011 schreven we hier op Biflatie.nl al een uitgebreid artikel over Bitcoin.

10 jaar Bitcoin

Tien jaar, een hele tijd wanneer je terug in de tijd kijkt. En tegelijkertijd is  tien jaar toch nog peanuts voor geld, een munt, voor papiergeld. Of voor digitaal geld, dat eigenlijk nergens mee te vergelijken valt omdat het nog nauwelijks geschiedenis heeft. Tijd toch voor een korte terugblik, en een aantal feiten en mijlpalen op een rijtje te zetten.

CC0 Creative Commons Pixabay

Crypto: van pizza’s tot een jacht

Geschat wordt dat ongeveer 20 miljoen mensen wereldwijd een of meerdere digitale munten bezitten. Ze gebruiken om aankopen te doen of andersoortige betalingen te verrichten. Bit- en Altcoins beschouwen als een investering voor de toekomst. Of er actief in handelen op een van de talrijke cryptobeurzen, in de hoop en verwachting winst te maken. Een opvallende, ludieke infographic toont de koopkracht van 10.000 bitcoin, gemeten van 2010 tot 2018. Van precies twee pizza’s oftewel 41 dollar tot een schitterend zeewaardig jacht van 87 miljoen dollar!

Blockchain: met niets te vergelijken

Op deze infographic, hier en op deze pagina en deze treft u een indrukwekkend aantal statistieken, feiten en cijfers aan rondom de blockchain. Verwacht wordt dat de markt voor het gebruik van deze technologie 3,4 biljoen zal bedragen tegen 2024. Dus drieduizendvierhonderd miljard aan tegenwaarde in Amerikaanse dollar. Andere bronnen met verschillende verwachtingen spreken van wel 20 biljoen! Laat ons samenvatten dat de toekomst in deze onmetelijk groot, enorm veelbelovend maar tegelijkertijd ook volslagen onbekend is. Om het met Nakamoto’s eigen woorden uit te drukken: ‘There’s nothing to relate it to’. Daarom is het ook ‘de toekomst’ (grapje). Dus schattingen, natte-vinger-werk, en die toekomst zal zoals steeds uitwijzen wat er van aan is.

Opwinding voor de toekomst

Lang niet alles wat je leest of ziet op het internet is de absolute waarheid. Net als dat met andere media zoals kranten en tijdschriften of televisie het geval is. Dus naargelang de bron kun je op totaal verschillende zogenaamde feiten of cijfers uitkomen. Algemene termen en uitdrukkingen, uitspraken en beschrijvingen die je wel regelmatig terugvindt zijn de volgende. The Internet of Money. En: Crypto is here to stay. Ook nog: Cryptomunten nu zijn als het internet van toen. Laat ons dit korte overzicht besluiten met één klare zin, die een échte Heerlijke Nieuwe Wereld aan de einder inhoudt. ‘The world has never seen a form of finance quite like crypto before, which makes users all the more excited for the possibilities which the future holds’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: