Bitcoin: eerste 5 handelsdagen bepalend voor 2020 marktverloop?

0

Voor aandelen gaat dit gezegde alvast wel op. Hoe de effectenbeurzen het in de eerste vijf handelsdagen van een gegeven jaar doen, is voor 82 procent bepalend voor het verloop van dat jaar. ‘The stock market’s performance in the first five days of a given year can sometimes predict the market’s direction for the rest of the year, according to the Stock Trader’s Almanac, which studied the “first five days” phenomenon going back to 1950.’ Voor bitcoin is dit effect bij weten van ondergetekende nog niet berekend. Maar 2020 begon in ieder geval heel veelbelovend.

‘First five days’ effect

Het ‘first five days’ effect dus. Het werd berekend voor een van de meest toonaangevende aandelenindexen, de S&P 500. In 82 procent van een positieve vijf dagen periode eindigde de index voor het hele jaar hoger. Zo werd telkens in december vastgesteld. Net als de gemiddelde winst van die S&P 500: ‘average gain of 13.6%, according to Stock Trader’s Almanac and CNBC calculations.’

cnbc.com

Meten is weten

Een verklaring voor het fenomeen is er zeker. In de States verkopen beleggers omwille van belastingredenen vaak aandelen in december. Om een tax claim te kunnen leggen, door aan te tonen dat ze verlies geleden hebben. In januari staat iedereen dan weer in de rij om te kopen. Een andere reden is dat op het einde van een jaar er bonussen uitgedeeld worden. En eindejaarspremies. Nieuw geld dus dat geïnvesteerd kan worden, wat ook gebeurt aan het begin van een nieuw jaar. Een ander fenomeen is dan het ‘januari effect’. Ook hier blijkt dat in de meeste keren dat januari een positieve maand is voor aandelen, dat hele jaar positief verloopt. Terugkijkend weer in december. Het is zelfs zo opvallend en algemeen geweten, dat beleggers vroeger en vroeger beginnen kopen.

Belastingtechnisch

‘The January barometer (“As goes January, so goes the year”)’ wordt dit fenomeen ook wel genoemd. Voor januari 2020 in zijn volledigheid te meten moeten we wachten tot de 31ste. Maar het ‘first five days’ effect is wel an binnen op dinsdag 7 januari 2020. En het verdict is wederop positief: de S&P 500 steeg met een (klein) aantal punten. Het zou een interessante oefening zijn om uit te rekenen of dit ook opgaat voor bitcoin. Een uitnodiging hierbij aan de vlijtige cijferaars onder u! In de States bijvoorbeeld kunnen ook digitale munten omwille van belastingtechnische redenen verkocht worden in december. En ‘iedereen’ heeft wel onlangs zijn eindejaarspremie of bonus gekregen, toch? Dus kan er ook nieuw geld naar cryptomunten vloeien. Zo gezien is er geen enkel verschil tussen aandelen en digitale munten.

VS/Iran

In ieder geval verliepen de eerste handelsdagen (24/7/365) positief voor BTC. De bitcoinkoers steeg van $7170 op 1 januari naar $7347 op 5 januari 2020. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de internationale, geopolitieke spanningen. Wat er in het Midden-Oosten plaatsvindt tussen de VS en Iran. Immers: wanneer beide partijen hun hoofd er niet bijhouden, kan het conflict best wel een openlijk militair treffen, een oorlog worden. Op moment van schrijven zijn tal van landen aan het proberen tussen beide te onderhandelen. We zullen moeten afwachten en zien, hoe e.e.a. evolueert…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.