Het aantal keer dat het woord, de term of naam ‘lambo’ opduikt op de populaire Amerikaanse sociale nieuwsmediasite Reddit, zou een aanwijzing zijn voor de richting van bitcoin, BTC. ‘Lambo’ of Lamborghini, de supersportwagen, staat zo’n beetje symbool. Als icoon van succes in de cryptowereld. Het schijnt de droom te zijn van velen, vooral dan van het mannelijke geslacht. Dat is toch de gedachte achter de Lambo line indicator. ‘When Lambo’ is in deze contreien de vraag: ‘wanneer koop jij een Lamborghini van je cryptowinsten?’ ‘According to a blog post from ChartStar, the number of ‘Lambo’ mentions on Reddit turns out to be a surprisingly good indicator for predicting strong Bitcoin market moves.’ Hoe meer de term opgezocht, hoe hoger de BTC koers gaat want hoe populairder de munt is.  

Publiek geld

We kunnen ons voorstellen dat bitcoin, het fenomeen, de grootste en oudste digitale munt, van alle kanten belicht wordt. Onderzocht. Ontleed. A.h.w. met Xray stralen beschenen. Crypto is weer eens ‘hot’, met de munt plus 50 procent nauwelijks zes weken ver in 2020. Bitcoin, als entiteit en zeker met zijn achtergrond, blijft ook iets mysterieus hebben. Iets ‘ongrijpbaars’, en misschien wel voor altijd. Zeg nu zelf: een privaat soort geld, of neen, net niet. Een publiék soort geld, maar dan niet door een overheid in leven geroepen. Digitaal geld; je kunt ’t niet eens vastpakken en in je portemonnee steken. Het is er wel maar je ziet het niet? En dat dit waarde heeft, en steeds meer ook krijgt? Leg het maar eens uit aan pakweg 90 procent van de mensen, de bevolking.

Brood en Spelen

De oorsprong of herkomst en geschiedenis van ‘geld’ kan die meerderheid ook niet echt schelen hoor. En waarom ook. Brood en spelen. Haar werk, het café of het voetbal, de liefde bedrijven en met vakantie gaan. Daar gaat haar echte interesse naar uit. Ondergetekende kijkt daar niet op neer hoor! Dit overgrote deel van de mensheid is vast véél gelukkiger dan wij. We zijn er zelfs in zekere mate jaloers op. Want soms, vaak, vragen we onzelf af waar we eigenlijk mee bezig zijn. Heeft het allemaal nut? Twaalf uur per dag en meer met het hoofd in en de gedachten bij de cryptowereld. Bij alles wat met digitale munten, tokens, blockchain et al. te maken heeft? Maar…dan kijken we even in onze wallet, we tellen, we berekenen, en plots wéten we het weer. Dààrom doen we het! Geld, money, ping ping, dinero, argent, pecunia, het slijk der aarde. Niks waard an sich, ’t zijn papiertjes, en toch àlles waard. Om de eenvoudige reden dat je er letterlijk àlles mee kan kopen, verwerven, hebben, bezitten. Behalve dan echte liefde, toegegeven. De aanbidding van het Gouden Kalf? Het is zo oud als de straat…

Conservatief

Het is ook precies dàt wat die massa misschien wèl kan interesseren. Geld verdienen (zij het digitaal). Rijk worden misschien zelfs of toch tenminste rijker. Ook wanneer je, het ligt iets moeilijker maar toch, wijst op het geld dat ze verliest, die massa. Nu al, constant, jaar na jaar. Dàn spitsen nogal wat burgers en buitenlui de oren. ‘Wel of geen spaarrente, Nederlanders sparen stug door,’ lezen we op Hartvannederland.nl. Want geld ligt de Nederlander nauw aan het hart. Elke ‘lander’ trouwens, en begrijpelijk ook. ABN Amro die als eerste grote bank in Nederland het rentetarief verlaagt naar nul procent? En ‘rijke spaarders die meer dan 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan, moeten zelfs gaan betalen om te kunnen te sparen’? We sparen stug door. Stug, dat is ook zo’n woord dat ons past vindt ondergetekende. Of toch bij die meerderheid past. We vinden het geen mooi woord. Staan we dan niet open voor vernieuwing? Zijn we te conservatief, al te behoudsgezind?

Spaarzaam Nederland

‘Maar hoeveel spaargeld heeft Nederland eigenlijk op de bank staan? Dat valt eigenlijk nog vies tegen. Bijna een op de vijf ondervraagden, 17 procent, spaart helemaal niet. 14 procent zegt tussen de 1000 en 5000 euro gespaard te hebben. En 15 procent zit er warmpjes bij: zij hebben 10.000 tot 50.000 euro aan spaargeld.’ Hoeveel hebben we dan zo al bijeen gespaard met z’n allen, in het afgelopen 2019? ‘368,2 miljard euro. Op een spaarrekeningdan nog. Ten prooi aan inflatie, bankkosten, nulrente; het kalft af in plaats van aan te groeien. Wel in hoeveelheid hoor, neemt het toe, maar niet in waarde. De koopkracht vermindert zienderogen door hoofdzakelijk inflatie, de sluipmoordenaar van geld. Maar…maak het hen maar wijs?! Vanwaar die nauwe band met contanten, cash, geld tout court? Is het dat je ’t kan vastpakken, voelen, in je zak of portemonnee kan steken?

All aboard!

Sparen is goed hoor, sparen is positief, sparen moet. Maar…in wàt? Want iedereen wil toch in se zijn bezit zien groeien, niet? Nou, laat ons die meerderheid dan wijsmaken dat ze fout bezig is. Zeker al in de laatste tien jaar. Niet toevallig toen bitcoin het licht zag, in 2009. Da’s geen ramp hoor, want de cryptotrein houdt geregeld halt. In deze is het zelfs deels een boemeltreintje, én een Hogesnelheidstrein. Hij stopt dus vaak, maar gaat er dan ook weer als de wiedeweerga vandoor. De kunst is van snel nog op te stappen, of te wachten tot een volgende stop. En u, wat doet ù…?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: