De bitcoinkoers is op woensdag 13 januari 2021 nog steeds de plotse daling aan het verteren die ze drie dagen geleden maakte. Van $41.000 ging het die dag naar afgerond $35.500. Om op maandag 11 januari zelfs de regio van $30.300 op te zoeken. Vandaag meandert BTC tussen $32.400 en $35.000. Zo´n plotse val na weken en maanden van steeds hogere all time toppen, is vaak te wijten aan de zogenaamde whales. Partijen die grote aantallen bitcoin bezitten en de markt nog al eens naar eigen voordeel willen manipuleren. Dit keer echter was het een grote bitcoinmijner die verkocht, en mijners hebben altijd inkomsten nodig om te kunnen werken en investeren. Plus het grootste digitale investeringsfonds ter wereld, Grayscale Investments, verkocht een flink aantal bitcoin voor rijke klanten. Onze Nederlandse macro-econome en crypto-specialiste Madelon Vos vat de situatie rond bitcoin adequaat voor ons samen.

Verder gaat Madelon in op de gevolgen van de recentste lockdown van de Nederlandse samenleving. Meer bedrijven raken in de financiële problemen, meer mensen raken werkloos, en studenten lopen achterstand op. Toch, is een ander beleid wel mogelijk of…? Het land is op slot tot 9 februari 2021 en de regering krijgt daarvoor almaar heviger kritiek. Zoals van de reisbranche, die het wel bijzonder moeilijk moet hebben. Maar moeten we in deze niet toegeven dat onze regering tussen hamer en aambeeld zit? Hoe anders moeten we Corona, COVID indijken, dan door alle mogelijke niet-essentiële verplaatsingen weer tijdelijk te beperken? Weet u het beter, weet u soms het ideale antwoord, beste lezer…?

Morgan Stanley is van de Amerikaanse banken er een die al relatief snel de waarde van bitcoin inzag. In november 2018 benoemde zij de grootste en oudste digitale munt maar ook de altcoins reeds als een New Institutional Investment Class. Het zou dan nog tot herfst van 2020 duren vooraleer enkele institutionelen maar wel in ernst de cryptomarkt instapten. Voornamelijk dan in bitcoin, uit vrees voor oplopende inflatie, omwille het waardebehoud als safe haven en tegengewicht voor een dalende dollarwaarde. Een andere investeringsbank, Goldman Sachs, stelt vast dat bitcoin inderdaar matuurder wordt, maar dat de institutionelen pas druppelgewijs investeren. Daaruit concluderen we dat er nog bijzonder veel ruimte is voor groei van deze bijzonder prominente kant.

´Goldman Sachs Says Bitcoin Maturing as an Asset But Institutional Money Still Only a Fraction´

Ondertussen bezit Goldman Sachs zelf indirect voor zo´n $130 miljoen aan bitcoin. De bank verhoogde tot 9 januari jl stelselmatig haar aandeel in MicroStrategy tot 10,9 procent. De Amerikaanse, beursgenoteerde IT dienstverlener is sinds de zomer van 2020 bitcoin aan het kopen en bijkopen, en bezit voor een slordige $1,3 miljard aan BTC. Stichter en CEO Michael Saylor is daarmee op korte tijd een superfan van de munt geworden, en raadt ook iedereen die het wil horen aan om vooral zijn voorbeeld te volgen. 

Bitcoin whales blijven erin geloven

De top 100 bezitters van bitcoin hebben de afgelopen 30 dagen 16 procent meer ingekocht. Op 7 uitzonderingen na die na het all time high hun wallet hebben geopend en waarschijnlijk verkocht, blijft de overgrote meerderheid long bitcoin. Dat moet de kleine belegger zoals u (?) en ik toch een hart onder de spreekwoordelijke riem steken. Ondergetekende verwierf eveneens een stuk bitcoin, verspreid over 11, 12 en 13 januari 2021. Je hoopt dan bij te kopen op de bodem of een bodem, en verspreid inkopen bied je daartoe een grotere kans. 

Rusland, goud en de dollar

Omdat ik bitcoin wel eens de anti-dollar noem, is het volgende nieuwtje in deze toch zeker vernoemenswaard. Als eerste grote natie bezit Rusland vandaag meer goud dan dollars:

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: