Op 7 mei jl. schreef Coindesk.com dat bitcoin nooit eerder zo sterk een halvening is ingegaan. (Een deel van het publiek blijft gewoon ‘halving’ zeggen, daar is discussie over). En geeft maar liefst 9 redenen waarom dat zo is. Sinds afgelopen twee dagen en tegen het moment van schrijven, maandag 11 mei, corrigeerde de BTC koers wel met een plotse 15 procent. Van vrijdag op zaterdag. Als om alle enthousiasme wat te temperen. Bitcoin et al. hebben er een handje van weg om ons op het verkeerde been te zetten. En àltijd wanneer je dat het minst verwacht. Maar voor ondergetekende was het niet zo’n verrassing. Wij houden wel van (ligere) correcties op zulke momenten. Want het betekent dat er nog veel twijfel in de markt zit. En schrik, angst. De Fear and Greed Index, daarnaar richt een contrarian zich. En die sentimentmeter stond met 56 punten reeds op ‘greed’. Te vlug, te hard gestegen. Om zaterdag opnieuw in neutraal territorium te belanden. Een fikse correctie, maar niet groot genoeg om zorgen om te veroorzaken. De Koers moest daarna wel snel herpakken, en dat deed en doet ze ook. We noteren $9000 en dit terwijl het heel recente hoogtepunt de psychologische grens van $10.000 even achter zich liet.

(Geen) grenzen

Alles gaat ongeveer zoals wij dat verwachtten. Dus kijken we hoopvol en nieuwsgierig uit wat er vanavond om 20:30 GMT, onze Nederlandse tijd, al dan niet gaat gebeuren. Een gokje? Terug richting $10.000 redelijk snel, maar vooreerst naar $9.500. Een harde spurt naar nog hogere regionen zien we niet direct zich manifesteren. Daarvoor is de halvening téveel gedocumenteerd, becommentarieerd, en ‘algemeen’ bekend. Wanneer ‘iedereen’ (nou ja, toch zo’n 50 miljoen cryptofans groot en klein) iets verwacht… Dan is er nog weinig verrassing aan, nietwaar. We denken dan ook dat wie dit van plan was, reeds ingekocht heeft. Toch, zoals reeds aangehaald: crypto verrast. Vaak, en zelden op geplande tijdstippen. Technisch zijn er nog twee barrières te slechten. De $11.000 ‘grens’ (denkbeeldig natuurlijk, maar voor TA wel belangrijk). En het niveau van $14.000. Dan zou de weg open liggen naar hoger en hoger. Of we dit jaar, 2020, het record van $20.000 van december 2017 slechten? Het lijkt zeer veraf, maar als de massa gek wil doen, dan gebeurt dat ook. Wij houden de F & G Index goed in de gaten. Die is zelfs nog teruggevallen tot 40 op maandag 11 mei. Nog iets meer vrees dus. Wat een contrarian dan fijn vindt:

Historical Values

40 Now Fear

48 Yesterday Neutral

40 Last week Fear

18 Last month Extreme Fear’ Alternative.me.

De beloning

Kijk naar de stand 18 van maart 2020. Toen bitcoin ook halveerde maar dan in prijs, in koers! Dat kan niet de bedoeling zijn, hm… Neen, de halvening die vanavond plaatsvindt, is het halvering van de beloning voor mijners. Die gaat dan plots van 12,5 BTC naar 6,25. Omdat zij het merendeel van hun verkregen coins dadelijk terug in de markt zetten, komt er ook de helft minder bitcoin naar de beurzen. Dat doen zij om de gemaakte investeringen terug te betalen, en de nieuwste apparatuur aan te schaffen. Die moderniseert snel, en je moet als miner up to date blijven. Om de concurrentie aan te kunnen. Die cryptomijners moeten in de periode na vanavond een koers van minstens $14.000 zien om rendabel te kunnen werken. Op termijn. Want cryptomijnen is duur. De meeste bicoin wordt dan ook nog eens gemijnd in het verre China.

China

Nog afgelopen weekend kwam er trouwens opvallend nieuws uit dat land. In verband met bitcoin. Daar deed een rechtbank in Shanghai de uitspraak dat de digitale munt een waarde is, die dan ook nog beschermd wordt door de plaatselijke wetgeving! Chinese Court Rules Bitcoin Is Asset Protected by Law, kopt News.bitcoin.com.

Negenvoudig sterkte

Om nog even terug te komen op genoemde 9 sterke punten voor de grootste en oudste munt. Coindesk wijdt er een podcast aan, die u hier kunt beluisteren. Die pro’s zijn dan:

Lindy

Het Lindy effect wordt evenwel niet door iedereen erkend. De term wordt hier onderaan gedemonstreerd. Respectievelijk in anderhalve minuut en in zes minuten. Kort gezegd komt het erop neer dat de toekomst van een technologie of een idee proportioneel is met de leeftijd of de duur dat dit bestaat. Anderen noemen het dan weer een mythe. Nou ja, het blijft allemaal theorie en gespeculeer. Wat telt is wat er op de digitale borden verschijnt. Hoeveel is BTC vanavond na 20:30 waard? En morgenavond rond deze tijd? Dat zullen we binnen anderhalf uurt met z’n allen kunnen vaststellen. Ook Paul Tudor Jones, de geroemde hefboommanager zal uitkijken. Naar eventuele onverwachte schommelingen. Hij berichtte dat BTC bijna twee procent van zijn immense portefeuille uitmaakt. Twee procent is heel weinig, maar het zal toch een heel substantieel bedrag vertegenwoordigen. Vermits de man miljardair is geworden. Met beleggen. En u? Got Bitcoin?

Voor de die hard fans: hier onder kunt u de overgang naar de halvening van bitcoin meevolgen, life! Dank aan De Bitcoin Show!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: