‘Bitcoin heeft gefaald’ aldus G7 en BIS. Ach, is dat zo?

0

Een rapport van oktober 2019 vanwege de G7 en de Bank of International Settlements (BIS) stelt dat bitcoin heeft gefaald als ‘attractive means of payment or store of value’. Waarschijnlijk vloeiden wijn en andere sterke dranken iets te rijkelijk tijdens een of andere vergadering ’s avonds laat waar dit beslist werd. In ieder geval vegen ccn.com en andere gespecialiseerde sites de vloer aan met dergelijke nonsens. Zo ook ondergetekende van Biflatie in alle onbescheidenheid. Back to the future maar weer.

Make up your mind please

Overheden en internationale organisaties van de geïndustrialiseerde wereld wéten het niet meer. Specifiek dan hoe hun houding te bepalen (of verdedigen) op financieel en monetair gebied. Dit terwijl ze zelf wat geldcreatie en beheer als goede huisvaders betreft nu niet echt de beste voorbeelden geven! Doorheen de afgelopen jaren stonden ze tegenover het nieuwe digitale geld dat crypto is, reeds op alle mogelijke en onmogelijke manieren. Het was eerst: nauwelijk weet hebben van de opkomst. Dan: staalhard negeren. Daarna werd het: belachelijk maken en vervolgens waarschuwen voor. Dit terwijl talloos veel bedrijven, industrieën en maatschappelijke deelgebieden over heel de wereld, gaandeweg cryptomunten en blockchain technologie zijn gaan omarmen.

Bescheidenheid siert

Nu is het een publiek geheim dat je qua innovatie, toekomstgericht denken en werken, niet veel van dit soort officiële instanties moet verwachten. Ze lopen over het algemeen meest achter op de feiten. Dat is niet heel erg, ieder kan en mag (of moet) zijn rol spelen. De pennelikkers die van 9 tot 5 achter hun bureau zitten, blijven dan wel meest staan, pardon: zitten, en kijken ernaar. Naar wat de ondernemers, toch de meest progressieven onder hen, steen voor steen opbouwen. Om hun dromen te realiseren, hun fantasieën uit te werken, jawel. Maar waar de hele mensheid vaak ook beter van wordt. Wanneer overheden dan al niet accomoderen, het die bouwers vergemakkelijken in hun toekomstvisie, past het hen zeker niet om dwars te gaan liggen. Eerder past hen: bescheidenheid.

Willen, kunnen of mogen

Ccn.com grapt en spot: ‘It’s over; it’s all over. Drop every bag you’re holding, capitulate, and sell. Both the group of seven (G7) and the Bank of International Settlements (BIS) have decreed, in all their wisdom, that bitcoin has failed.’ En verder: ‘The report elaborates by citing the exaggerated rhetoric of bitcoin’s scalability issues, and of course, everyone’s favorite, the scope for illicit activity.’ Inderdaad: ook wij dachten dat het stadium van bitcoin bashen vanwege overheden al lang gepasseerd was. Niet dus. De G7 en de BIS stomen weer volle kracht…neen hoor, in deze is het eerder àchteruit dan vooruit. Zién ze het niet of willen ze het niet zien? (Of mogen ze vanuit hun positie en aloude plaats aan de top van de geldcreatie het niet toegeven, dat cryptomunten als bitcoin een aanwinst zijn…?)

Geld dat stijgt in waarde

BTC steeg en stijgt stelselmatig in waarde, en ook wat acceptatie betreft. Van de eerst gekende koers van ongeveer $0,08 tot $7900. Dat is plus 9.874.900 % in zijn tienjarige bestaan. Dat is al meer dan goud in 100 jaar bewerkstelligde. (Goud, nog zo’n waarde waar tegenover overheden eerder ambigue staan.) En dat is ondanks de 60 procent daling vanaf zijn all time high. Dat kun je niet van ‘gewoon’ geld zeggen hé? Papiergeld; dollars, euro’s et al? Ja we zijn het niet echt gewoon natuurlijk, geld dat in waarde stijgt. Het…hoort niet. Geld hoort te dalen in waarde, vanwege de ‘noodzakelijke’ inflatie, is het niet? Hmmm…not!

Vluchtheuvel

Bitcoin et al. bood en biedt ook meermaals een safe haven. Een veilige heuvel om op te schuilen, een toevluchtsoord in tijden van calamiteiten. Financiële, economische, maatschappelijke. Ook bij onverantwoorde sancties en onder tirannieke regimes. Zo was bitcoin in mei 2019, tijdens een van de hoogtepunten in de never ending story van de handelsoorlog tussen de VS en China, de best presterende waarde.

ccn.com

Schaalbaarheid

Wat de kritiek aangaat van te weinig scalability, schaalbaarheid, boekt het Lightning Network stelselmatig vooruitgang. Ccn: ‘(…) there are several ongoing fixes both for bitcoin and other contemporary cryptocurrencies. One such BTC-specific fix is the Lightning Network, a second-layer protocol looking to lighten bitcoin’s transaction load. Presently, the nuts and bolts of the network are still being worked out; still, with nearly 6,000 active nodes, it’s a significant step in the right direction.’

Crime doesn’t pay

Tenslotte het aloude verwijt dat bitcoin gebruikt wordt voor illegale doeleinden. Dat klopt, zoals eerder in oktober 2019 nog met het netwerk van kinderpornografie verspreiders, dat opgerold werd. Maar: het was net omdat, als het écht heel noodzakelijk en verantwoord is, de oorsprong van bitcoinbetalingen achterhaald kan worden, dat deze boosdoeners konden gearresteerd worden. Ze gebruikten (misbruikten) bitcoin, maar het is ook dankzij bitcoin dat het netwerk opgedoekt kon worden. En de daders vast een enkel ritje gevangenis krijgen. Dat bitcoin gebruikt wordt voor deze en andere illegale doeleinden is trouwens oude koek, zoals ‘a panel held by the U.S. Senate Judiciary on the issue back in 2018 found that compared to the volume of illicit activities via traditional financial services, crypto was but a drop in the water.’