Bitcoin helpt/Frankrijk deed wát?/De jeugd van tegenwoordig

(uit Cryptonieuwsbrief.nl) De aanhouder wint; degene met lef krijgt zelfs een ETF 

….dus het café schonk gisteren dan toch ´gratis bier´. Het lijkt er trouwens op dat nogal wat institutionelen een glas of twee, drie gedronken hadden om iets te vieren. Want het ProShares Bitcoin Futures ETF werd gisteren dan toch in de namiddag gelanceerd als BITO op de NYSE, en bleek meteen een succes. Het is zoals reeds gezegd een tracker die de futures koers van BTC volgt. Door BITO te kopen verwerven ze géén bitcoin zelf hoor. Maar naar een dergelijk product voor de Grote Jongens en Meisjes met het Grote Geld werd sedert járen uitgekeken, en op dinsdag 19 oktober 2021 was het dan zo ver. Nog zeven of acht te gaan, want zoveel zitten er nog in de pijplijn.

Buy the rumour sell the news…NOT!

Het gebeurt nogal eens dat in aanloop naar een bepaalde verwachting, de realisatie van iets waar zo naar uitgekeken wordt door de markt (bv. ook in de aandelenmarkt), er vervolgens een sell-off plaatsvindt. Buy the rumour and sell the news, weet u wel. Maar niet zo in dit geval, bij BITO. Ho ho ho! Want wat gebeurt er zefls met de bitcoin koers? Die steeg en stijgt op dit elan, zo goed gemutst zijn ook alle andere participanten in de cryptomarkt. En wel tot 64.401 dollar in de afgelopen 24 uur! Dat is nog maar a fistful of dollars verwijderd van het all time high in april 2021 van 64.763 dollar…!

Angst en hebzucht, onze grootste vijanden

FF checken wat het sentiment ondertussen behelst: 82 op de schaal tot 100, wat extreme greed, extreme hebzucht betekent. Oei, want dan is het meestal oppassen geblazen. My take? My 2 Satoshi´s opinion? Een nieuw hoogtepunt eerstdaags en dan alsnog een sell-off; een pak winstnames, vanwege de whales in deze wateren. Geen financieel advies, en we shall see! (zei de blinde en hij zag geen steek…)

Show me the news!

Op naar het andere nieuws, want er is ondertussen nog heel wat anders gebeurd in Cryptoland. ´t Is er nooit saai, want steeds verrassend. Geen dag is gelijk aan de vorige en dat maakt ´t net zo spannend, nietwaar, beste lezer, beste lezeres?

Er kwam fake news uit op Twitter met een duidelijk nepbericht: het Russische staatsfonds zou voor 1,4 miljard dollar bitcoin gekocht hebben…NOT! Dus dat laten we maar links liggen. Al is het opvallend hoezeer ene Vladimir P. 180 graden van opinie vis-à-vis  bitcoin, crypto veranderd is. Dus wie weet mogen we binnenkort wel een soortgelijk bericht ontvangen maar dan een écht…

Nocando

Mark…hoe heet hij ook al weer…iets als Suikerberg of zo… Nou ja, Mark kan dus géén goed meer doen in de ogen van de Amerikaanse wetgever. Geen, niet, nooit meer, wat hij ook poogt. Hoewel multimiljardair ondertussen met zijn Facebook – een derde van de wereldbevolking gebruikt deze sociale media! – is zijn ondernemingsmacht toch beperkt. Probeerde hij het eerst met Libra te lanceren, een private munt voor zijn Facebook-gemeenschap? Afgeketst. De Verenigde Staten stonden en staan begrijpelijk zeer huiverig tegenover iemand, een particulier, zoveel macht te gunnen. Nocando. Libra werd omgedoopt tot Diem, nog een poging doen denkt…eeuh…Mark. En hij tracht buiten genoemde stablecoin ook Novi te lanceren, een wallet, dus een digitale portefeuille voor cryptomunten. Zoals we er allemaal, alle burgers overal ter wereld één van onze overheid zullen ontvangen. Dat wordt dan an offer you cannot refuse, weet u wel, voor een CBDC, centrale bank digitale munt? Maar pech voor Mark, weer eens. Nope, zegt de wetgever. ´Senate Banking Committee Democrats call on Facebook to stop launch of Diem and Novi´.

Populair

Een plastisch chirurg in de VS aanvaardt ook crypto; altijd leuk om te melden dacht ik. Er bestaat zelfs een Concierge.io; daarvan al gehoord? Luxe reis-ervaringen exclusief voor crypto-whales? Logeren in een Japans kasteel, een iglo op Antartica of een super-de-luxe Afrikaanse safari beleven? ´t Kan allemaal via Concierge.io. Wel een dikke wallet meenemen natuurlijk. Sjonge jonge…

Het lijkt wel of Jan-en-alleman heden ten dage z´n neus in crypto steekt, zijn hoofd, en zijn vingers ook wel. Iederéén wil blijkbaar een vinger in de cryptopap, en liefst nog wat meer ook?! Van privépersonen tot bedrijven, professionals tot hele landen. Neem Iran, bijvoorbeeld. Het bericht haalde niet echt de grote media maar ondergetekende schreef er al vanaf dag één over, op Biflatie.nl. Want het was toen toch wel heel important nieuws: Iran als allereerste natie die bitcoin ging gebruiken! Nog lang voor El Salvador, in september jl., bitcoin officieel als geld benoemde.

Back to the future

Dat zat zo. Iran is reeds lang door de VS zwaar gesanctioneerd omdat het naar verondersteld de middelen heeft om een atoombom te fabriceren. (Als dát maar geen fake news is, zoals over Irak en Saddam Hoessein die dan toch géén massavernietigingswapens bezat, weet u nog? Maar de VS vielen toch ff het land binnen om te ´checken´; nou ja…) Dus afgesneden van het internationale betaalverkeer – wat deed de Iraanse regering? De cryptomijners in het land (!) mochten verder mijnen, maar dienden de opbrengst, meest de bitcoins, aan de overheid af te staan tegen een zekere prijs. En met dié bitcoins kocht en koopt Iran dan voedsel, medicijnen, en al het andere wat er zoal nodig is om de bevolking rustig te houden. Zo zie je maar dat:

Bitcoin helpt!

Zo gezien biedt bitcoin, crypto, de perfecte omzeiling van sancties, verboden et al. Ook het kleine eilandje Cuba, met de beste sigaren ter wereld, doet iets soortgelijks. Cuba, ook al voor eeuwig gestraft door Uncle Sam. Haha, ´t zal allemaal niet voor lang meer zijn, zeg dat Ome Joost ´t gezegd heeft! ´t Is een nieuw (nou ja) soort geld en het heeft niks met centrale banken of het reguliere bank/geldverkeer te maken. ´t Is a.h.w. een laag of stroom – de blockchain – die zich boven al het gewone geldverkeer beweegt. Ongrijpbaar, onzichtbaar zelfs. Schitterend toch, zo in het algemeen gezien, deze uitvinding-van-de-eeuw? I love it. We schreven hier in de Cryptonieuwsbrief al eerder over hoe dankzij hun cryptowallet tal van vrouwen Afghanistan konden ontvluchten, weet u nog? Magnifiek dus.

Maar…

Maar…er komt altijd een ´maar´. Crypto, en meest bitcoin, is ook gegeerd bij afpersers, ontvoerders, dieven, fraudeurs, hackers, evil doers en andere booswichten. Gelukkig maar voor een heel klein percentage hoor, want eens bitcoin valselijk verworven, op een of andere onfrisse manier… Tja, die bitcoins, en alle andere munten, met adressen, kunnen overal op de blockchain gevolgd worden natuurlijk. Dan blijft voor de bad guys (bijna altijd guys hoor) nog het probleem: hoe haal ik die eraf, hoe zet ik mijn buit om in fiat… Toch: het feit alleen al dát bitcoin, crypto ook voor dergelijke doeleinden kan gebruikt worden, en wordt, zet de sector regelmatig in een slecht daglicht. Steeds maar weer wordt dit als argument gebruikt, excuus?, voor een bepaalde wetgever om er maar ver af te blijven. Tja, het zij zo.

Om ff terug te komen op Iran: het land ambieert nu een eigen digitale munt, jawel!

De jeugd van tegenwoordig

Gisteren berichtte ik over een 4-jarige uit Brazilië, een meisje dat 1 BTC had gekregen voor haar verjaardag in 2017, en vandaag over een slordige 60.000 patatten beschikt, weet u nog? Wel, uit India komt weer zo´n ongelofelijk verhaal. Een 13-jarige (!) haalt (slik) 300.000 dollar op ´voor een nieuw DeFi-project´. Sjonge jonge, de jeugd van tegenwoordig… Enfin, ´t heeft vast nut, en ´t is beter dan dat zij heelder dagen voor een scherm hangen om spelletjes te spelen, wat haar oogzicht niet ten goede komt en zeker haar brains niet. Allemaal tijd die ze beter zou besteden aan een goed boek lezen en proberen wat echte kennis op te doen, toch? Of denkt u nu, lieve lezer, best lezeres: Ome Joost is een ouwe zak-die-niet-mee-is-met-z´n-tijd? Wel, sta me dan toe het tegendeel te bewijzen, elke dag weer?

Aux armes, citoyens!

Van het verre Iran en India terug naar Europa. Want wat blijkt, de stiekemerds? Die Frenchies, Franzosen toch! Blijken zij al 10 maanden lang een try out te houden voor een eigen CBDC? Central bank digital currency. De tests verliepen eigenlijk prima, al zijn er nog wat details die verder moeten uitgewerkt worden. Dit bericht is bevreemdend, enigszins, want we veronderstellen toch, als Europeanen, één digitale euro in onze wallet te krijgen. Nog wel wat méér dan één euro natuurlijk, na belastingen en inflatie (!); maar het kan toch niet zo zijn dat bijvoorbeeld Frankrijk één soort ´e-euro´ gaat lanceren, en bijvoorbeeld Nederland of België een andersoortige? Nou ja, we zien wel hé, best lezer, beste lezeres, want we hebben toch weinig in de pap te brokken, nietwaar? Behalve dan wat ik zelf doe en c´est vous qui voyez in deze: trachten zo rijk mogelijk te worden met crypto om me te wapenen tegen zo´n CBDC…!

Geld als water, als slijk

Hadden we het gisteren nog over hoe makkelijk tegenwoordig gigantische bedragen aan investeringen plots beschikbaar komen? Als het maar met crypto of blockchain te maken heeft, van ver of dichtbij: aub, hier, 325 miljoen dollar; voor u! Nou ja, niet voor ú, noch voor ondergetekende, maar toch: ´Crypto Giant Galaxy Raises $325M for ‘Content and Technology’ Fund. Galaxy Interactive has raised a massive new fund to invest in crypto projects at the intersection of finance and tech.´ En hier weer, voila, 110 miljoen dollar deze keer, te nemen of te nemen: ´Andreessen Horowitz Vets Launch $110M Crypto ‘Ownership’ Fund Variant, which has backed the likes of Uniswap and Mirror, is launching a new fund dedicated to projects that harness the ownership incentive of tokens.´ Sjonge jonge…

Boom of boem

Het lijken anno 2021 weer als the good ol´ days van de internet aandelen, einde jaren ´90, voor wie zich die nog herinnert? Als het maar van dicht of ver met ´internet´ te maken had – aub, hier een paar honderd miljoen greenbacks! Tja, geen wonder eigenlijk, want crypto/blockchain, ik schreef het al eerder, is de grootste uitvinding sinds dat internet, twee decennia geleden! Als deze digitale boom maar niet eindigt zoals de internet boom, met een reusachtige crash zoals in het jaar 2000…BOEM! 

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 12.912 munten en tokens (yep!) tezamen, vergeleken met gisteren, dinsdag 19 oktober 2021, bedraagt vandaag 2,576 trillion – biljoen (1000 miljard) – dollar (was 2,520 trillion.)  

BTC noteert aan 64.004 dollar (was 62.118 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 46,84 procent (was 46,33 procent) Het belang, de waarde, de koers van bitcoin lijkt op weg om de helft van heel het crypto universum in te nemen. 

Beste lezer, lieve lezeres, de (werk)week is halfweg, en wie weet is dat met bitcoin et al. ook wel het geval. Ik denk…dat we de helft ervan zelfs nog niet gezien hebben. Zoals Kitco.com stelt: More upside likely

 

Op deze woensdag zeg ik met Woenzelaar: Sjonge jongewe zijn op een missieOp naar de 100!

Uw cryptodienaar, 

Joost X. Bitcoin 

[email protected]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: