Bitcoin is booming, maar kent u Litecoin al?

13

Ingezonden artikel, geschreven door Tuur Demeester van DeBitcoin | We krijgen vaak de vraag of Litecoin, het jongere en eigenzinnige broertje van Bitcoin, nu een toekomst heeft of niet. Ik ben op dit punt best optimistisch over Litecoin, maar niet omdat het zogezegd onmogelijk is om er gespecialiseerde mining chips voor te bouwen (ASICs). Ik stel al een tijd dat dat zoiets perfect mogelijk is, en nu gebeurt het ook echt. Dus het minen van Litecoin zal in de toekomst dezelfde richting uitgaan als dat van Bitcoin. (Met die ‘centralisatie’ is volgens mij overigens niets mis, ik noem het liever ‘specialisatie’, net zoals we in de goudsector ook zagen hoe mensen eerst elk voor zich in de rivieren naar goud gingen zeven, tot de winstmarges daalden en er gespecialiseerde goudmijnen ontstonden die de job efficiënter aanpakten.)

litecoin

Mijn vrienden-programmeurs zeggen me ook dat de toegenomen transactiesnelheid voor Litecoin feitelijk ook een voordeel is die in de praktijk vrij verwaarloosbaar is, aangezien voor het bijvoorbeeld Bitcoin transacties boven de $1000 nu al na een paar seconden veel duurder (en dus voor een would be dief nutteloos) is om die transactie door manipulatie te proberen terugdraaien. Het feit dat Litecoin de obligate ’6 bevestigingen’ sneller kan leveren dan Bitcoin is relatief betekenisloos in een context van een verschillende grootte-ordes sterker Bitcoin mining netwerk.

Nee, mijn optimisme over Litecoin komt simpelweg van het feit dat het momenteel de nummer twee is na Bitcoin, en dat het daarom wel eens een vruchtbare bodem voor innovatie zou kunnen vormen. Wegens de politisering  en het meer mainstream worden van de Bitcoin foundation en de Bitcoin mining industrie lijkt het me bijvoorbeeld waarschijnlijk dat uitbreiding van het protocol om de privacy van de gebruikers te promoten , de komende jaren zal uitblijven. Ik denk dat een kleinere broer van Bitcoin meer kans heeft om dat soort radicalere wijzigingen aanvaard te krijgen, want ontwikkelaars en altcoin-enthousiastelingen zijn altijd op zoek naar een uniek verkoopsargument voor hun munt.

Ook is het mogelijk dat er op een gegeven moment een paniek ontstaat in Bitcoin, wegens vrees op confiscatie of iets dergelijks, en dan lijkt Litecoin een prima veilige haven te kunnen bieden, een veilige haven die helemaal in de sfeer van het digitale en de pseudonimiteit blijft.

De huidige marktkapitalisatie van Litecoin is zo’n $285 miljoen, versus 10 miljard voor Bitcoin. Dat maakt de waarde van alle litecoins samen zo’n 2,5% van alle bitcoins. Als litecoin er de komende jaren in slaagt om een uniek voordeel boven Bitcoin te ontwikkelen, denk ik dat het veroveren van een niche van 5 tot 10% niet ondenkbaar is. Het andere scenario is dat ondernemers lagen bovenop het Bitcoin-protocol zullen ontwikkelen die op zich voldoende zijn om aan alle noden van de gemeenschap te voldoen. In dat geval zal Litecoin in de vergetelheid wegzinken.

Om bovenstaande redenen lijkt het me een goed idee om ook een klein percentage van je bitcoins in Litecoin te diversifiëren. Echter uit de rally van april bleek dat toen bitcoins daalden in prijs, ook Litecoin niet ontsnapte aan het pessimisme en de paniek in de markt . Het is dus opletten gewezen over het juiste instapmoment, en mogelijks is dat moment nu niet optimaal. (Noot: ik houd zelf ook wat litecoins aan.)

De verleiding van een alternatief voor Bitcoin

De verleiding van Litecoin als een alternatief voor Bitcoin ligt voor een deel in de naar verluid snellere verwerking van transacties, wat het aantrekkelijk maakt voor ondernemingen, en voor een deel in de democratische blauwdruk van het protocol.

Litecoin werd door Charles Lee ontworpen om te weerstaan aan ASIC mining (dwz. mining met gespecialiseerde chips), gebruik makende van een scrypt encryptie-algoritme dat van litecoin miners vereist dat ze duur RAM-geheugen gebruiken in hun hardware. Volgens Lee zorgt dit voor een breder speelveld en vermijdt deze constructie het probleem van centralisatie die ASICs naar de bitcoin mining sector brengen, waar de macht zich nu steeds meer in de handen van een klein groepje mensen concentreert.

De fundamentele premisse van Litecoin was om van mining een democratisch proces te maken, door de toegang ertoe makkelijk en betaalbaar te houden. Sommigen geloven dat dit nog dichter bij Satoshi’s originele visie ligt dan Bitcoin en hebben hun schouders helemaal onder deze munteenheid gezet. De filosofie en het ontwerp van Litecoin oogst zowel lof als kritiek, met een groep die claimt:

“Litecoin werd ontworpen om inefficiënt te zijn op alle klassieke computer-onderdelen (zowel CPU’s als GPU’s), wat wil zeggen dat een entiteit met slechte bedoelingen maar een kleine hoeveelheid gespecialiseerde hardware hoeft te produceren om alle Litecoin miners te overtroeven en dus te domineren.”

Een andere groep weerlegt dit argument, met de bewering:

“Scrypt werd niet ontworpen om inefficiënt te zijn, maar wel om sterk afhankelijk te zijn van geheugenbandbreedte. Aangezien de hogesnelheids-cache ram op moderne processoren het grootste deel van de plaats op de chip inneemt, zouden gespecialiseerde op maat gemaakte chips geen noemenswaardige verbetering opleveren.”

Het is nog niet duidelijk of de populaire stelling dat Litecoin zilver is voor het ‘goud’ van Bitcoin ook een redelijke bewering is, aangezien Litecoin nog maar twee jaar oud is en nog steeds een onvolwassen markt heeft.

De andere altcoin-opties

Andere munteenheden zoals Namecoin (NMC) en Peercoin (PPC) genieten van extra aandacht en stijging in waarde naarmate geld wegsijpelt uit het Bitcoin ecosysteem richting meer speculatieve domeinen.

Namecoin, de munteenheid die werd gecreëerd om een censuurvrij peer-to-peer DNS systeem te creëren, zag een sterke stijging in waarde gedurende de voorbije twee dagen, net zoals de recent populaire peercoin, die tot de derde plaats is gestegen in de lijst van marktkapitalisaties.

Peercoin, in het leven geroepen door de anonieme cypherpunk Sunny King, werd in theorie ontwikkeld om energie-efficiënt en vederlicht te zijn, door te werken met een hybride ‘proof of state/proof of work’ methode dat de spaarders in de munt beloont door ze transactiecommissies te geven van het netwerk nadat de coins gemined werden.

Dit jaar hebben we een hele resem nieuwe cryptovaluta zien opduiken in de markt, valuta die een waaier aan lichtjes verschillende innovaties bieden en die elk hopen om een verschillende ecologische niche te veroveren in de nieuwe crypto-economie.

Een ander voorbeeld, Primecoin, biedt een proof of work algoritme dat afhangt van het mijnen van complexe constellaties van priemgetallen, een functie waarvan de anonieme auteur (opnieuw Sunny King) beweert dat deze nuttig is voor wetenschap en technologie. (Tuur Demeester)

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie