´Bitcoin is geen beleggingscategorie´/Bitcoin all time high

BTC geeft alle bezitters van de munt een prachtig nieuwjaarscadeau. Met 34.544 dollar op 3 januari 2021 kan het jaar eigenlijk niet meer stuk. Toch vindt alvast Rabobank het allemaal maar niks. ´t Is geen beleggingscategorie zegt de bank. Te veel nadelen, te inefficiënt als betaalmiddel, schrijft zij. Te bewegelijk ook, zegt Rabobank, en ook niet geschikt als spaarmiddel. Tjonge jonge, de vijandschap druipt ervan af. M.i. is het pure jaloezie. En angst natuurlijk. Angst voor wat er nog allemaal op de bankenwereld afkomt. Neen, tussen banken en crypto komt het nooit meer goed.

Concurrentie

Is het een wonder? Bitcoin is net ontworpen om het geld bij de burgers te brengen. Terwijl er voor 2009 slechts één geduchte concurrent was voor het funny money, speelgeld waarover de bankenwereld heerste. En dat was en is goud. Maar daar kon middels wat manipulatie – véél manipulatie – nog wel wat aan gedaan worden. Want niets mag meer aantrekkelijker worden dan de bedrukte briefjes die de banken fabriceren en beheren en beheersen ook. Goud kon dan uiteindelijk ook niet echt onder controle gehouden worden. Hoe jammer. Het gesjoemel is uitgekomen. En dan komt daar iets uit het niets -´digitaal´, dat ook een alternatief wil bieden, en ´t wordt nog gretig afgenomen ook. Zie de koers eens stijgen, maal drie in enkele maanden?! Daar kan geen funny money tegenop. En het gaat alleen maar erger worden, dus afbreken die handel! Bitcoin is géén beleggingscategorie, besluit Rabobank dapper (en vast tegen beter weten in). En helemaal niet schaars en veel te speculatief. Ze voegt er nét nog niet aan toe dat je bitcoin ook niet kunt opeten?!

DeFi = bankieren en nog veel meer

Erger worden? Reken maar, want banken, waarvoor dienen zij, wat is hun bestaansreden sinds mensenheugenis? Geld verzamelen, van burgers, bedrijven en overheden die een teveel hebben (´t heette sparen, iets van lang geleden…) En uitlenen tegen een veel hogere rente aan wie er behoefte aan heeft. Ook wel: bijmaken naar behoefte. En daar zijn zij, niet toevallig met zoveel ervaring, meesters in. Wel, here comes…DeFi! Decentralized Finance, gedecentraliseerde financiën. Alles wat banken kunnen, kunnen wij ook, dachten enkele snuggere cryptografen, digitale specialisten en techneuten. Middels de blockchain technologie, uitvinding van de eeuw, is plots ´alles´ mogelijk. Lenen, sparen – jawel, is terug in de mode aan het komen. En dan nog met renten waarvan het huidige bankenstelsel, met haar negatieve rente, alleen maar kan dromen.

Hoort wie klopt daar kinderen

´t Is DeFi! We vonden een interessante video voor wie nog niet zo vertrouwd is met wat DeFi precies is. 2021 wordt misschien wel het jaar dat de banken open en bloot uitgedaagd worden. Want de slogan ´blockchain is here to stay´ kent u misschien wel. Ook wel ´bitcoin is here to stay´ eventueel? Wel, we mogen daar gerust een nieuwe aan toevoegen, want ook DeFi is hier om te blijven. En zij klopt op dit moment al aan de deur van de bank… 

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

Eén reactie

  1. Tuurlijk de Nederlandse banken zitten ook niet op goud te wachten. Alleen “hun” euro is gewenst.. nou liever niet zeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.